Heti Betevő Egyesületben főztük: tótok levese.
https://www.youtube.com/watch?v=l25Fwlh2CQg
Tótok levese
A tótok leves sűrű palóc leves, amely jobb, mint a palóc leves. A levest ettől az egytálételtől az különbözteti meg, hogy sűrítjük a levesként elkészült palócot, habarással vagy rántással, esetleg zabpehellyel, keményítővel. Az ízesítése is meg különbözteti: sok kaporral és tárkonnyal készítjük. A szalonnát kiolvasztjuk, és megdinszteljük rajta a hagymákat. A húst kifehérítjük a forró zsírban (olajban), és pirítjuk. A mikor a levét elforrta, akkor fűszerezzük, és felöntjük a zöldbab levével. Amikor már majdnem puha a hús, akkor tesszük bele a zöldbabot. Hőkiegyenlítéssel habarjuk. Újra melegítjük, nem forraljuk! Korrigáljuk a fűszerezést.
Bevásárló lista 136 adagra
20 kg kiskockára vágott sertéscomb
2 kg füstölt szalonna
2 kg zsír
10 kg üveges/konzerv zöldbab
5 kg vöröshagyma
10 kg hámozott kockázott burgonya
14 kg kenyér
1 kg paradicsompüré
4 kg tejföl (20%)
6 x 0,02 kg őrölt fekete bors (vagy 10 dkg nagyobb kiszerelésben)
Só
0,10 kg őrölt pirospaprika
0,04 kg őrölt köménymag
0,10 kg étkezési keményítő
4 fej fokhagyma
4 csomag kapor
Az étel jellege: Egytálétel
Az étel állaga: Közelebb a főzelékhez, mint a leveshez
Az étel színe: Világos sárgás - barnás mártásban húscsíkok, zöldbab zöldje/sárgája
Az étel illata: A hús illata mögött a tejfölös savanykás illat érződik
Az étel íze: Enyhe fűszeres, savanykás hús íz