2021.10.02.
14:12

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Ízpárok Budaörsről

Ősszel már túl vagyunk a nyári ízözönön. Takarékoskodnunk kell az ízekkel is, így eljött az ízpárosítás ideje. A jó párosítás az élet minden területén fontos lehet, de az étkezésnél mindenképpen.

Az aromás, jó ízű vagy illatú alapanyagok önmagukban is vonzóak, azonban, ha megfelelő párt adunk hozzá, akkor az 1 + 1 nem kettő lesz, ha nem 10.

Soroljunk fel az önmagában is kellemes élelmiszerek közül néhányat: füstölt kolbász, kék sajt, krémsajt, körözött, marhanyelv, kápia paprika, erős zöldpaprika, friss füge, cukkini, retek, csili, paradicsom, barna kenyér, pirítós.

Minden olvasó a saját ízlése, konyhája szerint tovább bővítheti a felsorolást.

A magam és a családom szája íze szerint egy-egy párosítást felsorolok, amelyek a fényképen is láthatók.

Egy karika füstölt kolbász – egy karika erős zöldpaprikán

Egy szelet füstölt marhanyelven – egy szelet kápia paprika

Egy mokkáskanál körözött – egy karika cukkinin

Egy kiskanál körözött – egy fél retekkel

Egy kocka kék sajt – egy szelet körtén

Egy szelet paradicsom – bazsalikommal

Egy kocka kéksajt – egy fél friss (szárított) fügével

Egy szelet paradicsom – pirítóssal.

Egy kanál körözött – vékonyra vágott csili paprikával.

A különleges (kínai) ízek kedvelőinek egy javaslat: fél friss füge – egy szelet zöld erőspaprikán.

Fontos a tálalás módja és az ízpárok mennyisége. A képen látható mennyiség elég egy reggelire, vagy az ünnepi ebéd előételének. További díszítéssel erősíthetjük a tálalás eleganciáját!

Természetesen mások szája íze más, így variálhatók a párosítások.

Cicero szerint a „varietas delectat”, a változatosság gyönyörködtet.

Kétezer év emberi tapasztalatai alapján tegyük hozzá: Ciceronak - az élet bizonyos területein - igaza van.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: Budaörs Rádió Bézs szakácskönyvből kimaradt Budaörsi Olvasókör 2021 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr4116706518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása