Ősszel már túl vagyunk a nyári ízözönön. Takarékoskodnunk kell az ízekkel is, így eljött az ízpárosítás ideje. A jó párosítás az élet minden területén fontos lehet, de az étkezésnél mindenképpen.
Az aromás, jó ízű vagy illatú alapanyagok önmagukban is vonzóak, azonban, ha megfelelő párt adunk hozzá, akkor az 1 + 1 nem kettő lesz, ha nem 10.
Soroljunk fel az önmagában is kellemes élelmiszerek közül néhányat: füstölt kolbász, kék sajt, krémsajt, körözött, marhanyelv, kápia paprika, erős zöldpaprika, friss füge, cukkini, retek, csili, paradicsom, barna kenyér, pirítós.
Minden olvasó a saját ízlése, konyhája szerint tovább bővítheti a felsorolást.
A magam és a családom szája íze szerint egy-egy párosítást felsorolok, amelyek a fényképen is láthatók.
Egy karika füstölt kolbász – egy karika erős zöldpaprikán
Egy szelet füstölt marhanyelven – egy szelet kápia paprika
Egy mokkáskanál körözött – egy karika cukkinin
Egy kiskanál körözött – egy fél retekkel
Egy kocka kék sajt – egy szelet körtén
Egy szelet paradicsom – bazsalikommal
Egy kocka kéksajt – egy fél friss (szárított) fügével
Egy szelet paradicsom – pirítóssal.
Egy kanál körözött – vékonyra vágott csili paprikával.
A különleges (kínai) ízek kedvelőinek egy javaslat: fél friss füge – egy szelet zöld erőspaprikán.
Fontos a tálalás módja és az ízpárok mennyisége. A képen látható mennyiség elég egy reggelire, vagy az ünnepi ebéd előételének. További díszítéssel erősíthetjük a tálalás eleganciáját!
Természetesen mások szája íze más, így variálhatók a párosítások.
Cicero szerint a „varietas delectat”, a változatosság gyönyörködtet.
Kétezer év emberi tapasztalatai alapján tegyük hozzá: Ciceronak - az élet bizonyos területein - igaza van.