Dubarry burgonya
Benczúr Gyula festő II. Lajos bajor király megrendelésére 1874-ben festette meg XV. Lajost és Dubarry grófnőt ábrázoló képét[i]. (A grófnő férje du Barry-nak írta a nevét.) A pillanatkép szerű festményen következtethetünk az előző percek történéseire is, mert a király elégedett arccal szervírozza a gyümölcsöt a hölgynek, aki pihenő pózban fekszik egy kanapén. Hogy hogyan esett a keresztségbe a Dubarry név a hússzelettel, a karfiollal és a sajttal, azt nem tudtam még az interneten sem kinyomozni.
Azonban a Dubarry burgonya receptjének a keletkezését hitelesen tudom bemutatni. A vendégeink között, akik a Dubarry szeletet kérték vacsorára volt egy vegetáriánus is. Ezért az a gondolatom támadt, hogy a húst kivonom a Dubarry szeletből, és a sajtot növényi eredetű sajtra cserélem, és máris készen van a vegetáriánus követelménynek megfelelő, de küllemében hasonló étel.
Bevásárló lista 2 személyre
1kg burgonya, 1 fej karfiol, 25 dkg sajt, 10 dkg vaj, 5 dkg zabpehely, 0,5 l kefir, só, fehérbors.
Metódus
A meghámozott burgonyát nagy karikákra szeleteljük és egy kivajazott tepsi aljára rakjuk. A félig megfőzött karfiolt nagy rózsára szedjük és elhelyezzük a burgonyára. Sózzuk és borsozzuk. Felöntjük a kefirrel. A karfiolokra rárakjuk a sajtszeleteket és a tepsit 160 fok C-on sütjük 20 percig, majd 5 percig magas hőmérsékleten pirítjuk vagy grillezzük, hogy a sajt szép színt kapjon. Főételként vagy köretnek is szervírozhatjuk a menü többi elemétől függően.
Jó étvágyat!