2021.01.04.
15:52

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Szilveszteri menü - volt

 

2020 szilveszterén a járvány miatt nem tudtunk társaságot hívni (vagy oda menni), de az óév búcsúztatását ünnepi ételekkel készítettük elő. Meghatároztuk a menü alapelveit:

-          - alacsony kalóriatartalom,

-           - finom ízek és zöldfűszerek,

-           -  előre elkészíthetőség és tárolhatóság.

Kaviáros tojást készítettünk előételnek. Személyenként elég egy fél tojásban gondolkodni, mert ha többet készítünk, akkor óhatatlanul elcsábul az ember, és már jól is lakott. A főtt tojás készítésének több apró titka is van. A hűtőszekrényből legalább 1-2 órával korábban ki kell venni a tojást, hogy ne a 4-8 fok C-ra hűtött tojást kezdjük el főzni, hanem engedjük szobahőmérsékletre melegedni. A másik apróság, hogy forrásban levő zubogó vízbe egy kanállal helyezzük bele a tojást. Legalább 8-10 percig főzzük, hogy szilárd állagú főtt tojás készüljön. A tojásokat a kanál segítségével mozgatjuk kétszer-háromszor. A tojást a saját vizében hagyjuk hűlni. Amikor a főzővíz már csak kézmeleg, akkor a tojások héját betörjük, és tovább hagyjuk hűlni. Ennek az eljárásnak az az értelme, hogy a tojássárgája középre húzódik, így egyenletesen borítja be a fehérje, nem folyik ki a töltelék a félbevágott fehérjéből. Nagyon könnyű lesz a tojáshéját eltávolítani, mert a héj és a fehérje között levő hajszálvékony borítás a héjjal együtt eltávozik, míg ellenkező esetben hosszadalmasan kell leszedni a tojáshéjat a fehérjéről, ami egy bosszantóan lassú folyamat. A főtt tojásokat ketté vágjuk, a sárgáját egy keverőtálba helyezzük, és összetörjük zöldfűszerekkel, mustárral, estleg kész majonézzel, tejföllel, joghurttal ízlés szerint. Egy tálaló edényre kész franciasalátát terítünk, de magunk is készíthetünk valami hasonlót kápia paprikából, paradicsomból, cukkiniből, uborkából, retekből. Egy kis mártással kötjük össze a zöldségeket, ez is lehet készen vett vagy saját kreálmány. Az alapra ráhelyezzük a töltött tojásokat és közvetlenül tálalás előtt a kaviárt. Hogy milyen kaviárt teszünk rá, az két dologtól függ: a pénztárcánktól és a kínálattól. Természetesen a legfinomabb az orosz piros kaviár, de senkit nem kergettek gyerekkorában az asztal körül, ha német aprószemű fekete kaviárt kellett ennie. Mi jó kompromisszumot választottunk, pisztráng kaviárt. Ajánlom mindenkinek!

Fő fogásnak rákot ajánlok zöldséges mártásban. Kétféle rákot használjunk: az apró rákot (garnéla), amely a főzés során a felére esik össze, de az íze megmarad, fejenként 15-20 dkg-ot számítsunk. Fagyasztott, szép nagy királyrákot vegyünk, személyenként egy-két darabot a látvány kedvéért. A fagyasztott rákot ajánlom, mert sokkal olcsóbb, mint a friss rák, továbbá könnyen tárolható a fagyasztóban. A fagyasztott rákot nem kell kiolvasztani, egyenesen beletehetjük a dinsztelt zöldségek közé. Hagymát, fokhagymát, cukkinit, paprikát, paradicsomot kockázunk és dinsztelünk oliva olajban. Chili vagy gyömbér pikánsabbá teheti a mártást. Kis só, fehérbors, zöldfűszerek jöhetnek rá, és a fagyott rákok. Mihelyt a rákok kiolvadtak a lábosban, akkor jöhet a legalább 3 dl tejszín. Alaposan beforraljuk, akkor van kész, amikor nem habzik. Megkóstoljuk, utó ízesítjük. A mártásunk állaga közelebb áll a leveshez, mint a sűrű szószhoz, ezért  kanalat is adunk a terítéken hozzá. Köretként nem javaslok semmit, de egy kis kétszersült mellékelhető.

Desszertnek gyümölcssalátát készítettünk. Látványos, gyors, finom. A gyümölcsöknek csak a fantázia szab határt. Lényeges, hogy különféle állagú gyümölcsökből állítsuk össze a salátánkat: kemény, puha, krémes jellegűek is kerüljenek bele, sőt a látványra is gondoljunk: gránátalma magok, diódarabkák feldobják a salátát. A bevásárlásnál gondoljunk előre a lére! Olyan gyümölcslét vegyünk, amely passzol minden gyümölcshöz: pl. narancslé, meggylé. Mindenki poharába legalább egy-egy dl folyadék is jusson!

Boldog új évet kívánok 2021-re!

 

komment

Címkék: Ünnepek szakácskönyvből kimaradt 2021 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr4416371584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása