2020.08.18.
09:13

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Kipcsakok levese - szakács továbbképzés

Kipcsakok levese

A kipcsakok[i] levesének a receptjét egy rovásírásos kutyabőrön fedeztem fel. A feltalálás helye  az elköltöztetésre váró levéltár épületének a jövőbeni alapkövének a belseje volt.

A rovásírás a magyar közigazgatás jövőbeni betűvetési formája, amelynek széleskörű elterjesztésére a kormány már létrehozta a Magyar Nemzeti Kipcsakok Tudományos és Vallásügyi Intézetét (MNK TVI).

Elkészült egyéni javaslatként[ii] (Spiró György) az alaptörvény újabb módosítása. Ennek lényege, hogy a magyar állampolgárság elnevezése „kipcsak-magyar állampolgárság”-ra változik. Kétharmados törvény ösztönözni fogja az állampolgárokat arra, hogy elsajátítsák a rovásírást: „Előnyt élvez a közigazgatási indítvány elbírálásánál, ha az indítványozó rovásírásban adta be kérvényét az illetékes hivatalhoz.”

Nos, miután megfejtettem a kipcsakok levese receptjét, ezúton közre is bocsátom:

A kipcsakok levesének az alapanyaga a nyereg alatt puhított hús[iii]. Egy kipcsakra fél nyerget számítsunk. (Három gyermekre és szülőanyjukra egy egészet.) A vasedényben egy kevés birkafaggyút olvasztunk, majd a tarisznyából vereshagymát teszünk hozzá. A kockára vágott nyeregalattit marokkal beleszórjuk a kiolvadt faggyúba. Kissé puhítjuk, majd kancatejből készült kumisszal[iv] felöntjük. A sózás a Nemzeti Népélelmezésügyi Intézet (NNI) által ellenjavalt. Hagyományos módon körbe üljük a lábast. Elsőre a nemzetségfő (lófő) merhet a kipcsak levesből. Midőn jóllaká, utána a legidősebb fiú merhet, majd kor szerint következnek a többiek. Ügyeljünk arra, hogy a szülőanya is kapjon belőle, főleg, ha még szoptat egy kicsit.

A jövő heti receptben beszámolok a nyereg alatt puhítás rovásírásos emlékeiről.

Szólj hozzá!

Címkék: ... és ez nem vicc! szakácskönyvből kimaradt 2020 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr8516167640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása