2020.07.31.
20:51

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Az első női rabbi

20200803 Civil Regina Groó Diána filmja

Dokumentumfilm 66 percben, fekete-fehérben. Érdemes megnézni? Kinek érdemes megnézni?

Fontos figyelmeztetés: Nem javaslom a filmet megnézni azoknak, akik a vagyon bűvöletében élnek és tagadják az emberek egyenjogúságának elvét. Különösen nem ajánlom a filmet azoknak, akik zsidógyűlölők, cigánygyűlölők, gyűlölik a melegeket, a fogyatékosakat, általában a kisebbséghez tartozókat, mert ők akkor is a többséget alkotják, ha a kisebbség többségben van.

Miről szól a világszerte elismert – Magyarországon alig ismert – filmje Groó Dianának? Regináról, az első női rabbiról. A római katolikus egyház ma is kategórikusan megtagadja a nők pappá szentelést, a protestáns egyházak kifejezetten támogatják a nők lelkészi tevékenységét, sőt, házasodhatnak is. A zsidó vallás egyes körei ma is vitatják a nők rabbisági jogát, de Reginának már 1938-ban engedélye volt rabbinak lenni. Az első női rabbi 1903-ban született és 1944-ben végezte Auswitzban. Midőn küzdött saját vallásának a képviselőivel, meg kellett küzdenie a hitlejárral, a rasszizmussal. Gyermekeket és lelket mentett, majd maga is áldozat lett a koncentrációs tábornak.

Van üzenete Regina történetének a mának? Hallgassák meg az interjút Groó Dianával, nézzék meg a filmet és döntsenek Önök.

Civil Rádió 2020. augusztus 3. hétfő, 20 órkor az interneten on-line

Szólj hozzá!

Címkék: filmszínházirodalom Civil Rádió olvasókör 2020 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr4316097942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása