2020.05.05.
17:20

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Burgonyás krumpli

Még szerencse, hogy több magyar neve is van a solanum tuberozum[i]-nak, a Dél-Amerikából Európába telepített keményítőben gazdag gumónak. Köznyelven burgonyának, tájnyelven krumplinak, kolompérnak nevezzük ezt az általánosan köretnek használt élelmiszer alapanyagot.

A burgonyás krumpli elnevezést azért adtam ennek az ételnek, mert kifejezi a fő tartalmat. „Hagymát hagymával” mondta Kabos Gyula a Hippolyt a lakáj c. filmben, és egy hasonló elnevezést alkottam a „hússal töltött hús[ii]” elnevezésű ételnek.

Minden étel indítás előtt nekem jól jön egy ötlet. Jelen esetben a burgonyás krumplihoz Jamie Oliver adta. (Csak tiszta forrásból!) Az ötlet lényege, hogy kétféle krumplit kell egyszerre használni: a hagyományost és az édesburgonyát[iii] (batátát). Az indoklás szerint a fele-fele arány azért kedvező, mert a hagyományos krumpli íze és állaga ellensúlyozza az édesburgonya édességét. Külön előnye az édesburgonyának, hogy nem is burgonya, csak a neve az, hanem zöldség, így lenyomja a hagyományos burgonya keményítő (szénhidrát) tartalmát.

A bevásárló listánkba a kétféle burgonya mellé vegyünk fel zöldségeket is: vöröshagyma, paradicsom, kápia paprika (a színe miatt), újhagyma. Az arányokra azt javaslom, hogy 1/3-1/3-1/3 legyen a kétféle burgonya és a zöldségek.

A burgonyákat sós vízben megfőzzük. A vizet felfogjuk későbbi hígítás vagy más ételhez való hasznosítás céljából. A két féle burgonyát pürésítjük. A vöröshagymát dinszteljük kókuszolajon, és hozzákeverjük az apróra vágott zöldségeket. (A színes zöldségek ne veszítsék el a színűket, óvatosak legyünk!) Összekeverjük a két féle masszát és valamilyen alakzatra formáljuk őket: kisgombóc, nagygombóc, lapos fasírt vagy amilyen edényben tálalni szeretnénk. Egy kevés zsiradékon (vaj, olaj) megpirítjuk. Melegen vagy hidegen is tálalhatjuk, főételként vagy köretként. Ha növényi eredetű zsiradékot használunk, akkor vegetáriánus ételnek is szervírozható! Húsevőkre is gondolva a hagyma dinszteléshez szalonna kockákat is piríthatunk bele.

Jó étvágyat!

Fotó: Kiss Katalin


Szólj hozzá!

Címkék: Budaörs szakácskönyvből kimaradt 2020 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr8615662236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása