2020.04.24.
19:53

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Ki a legjobb járványügyi szakértő?

Vezénylő tábornok

A történet előzményei

A Kalocsán állomásozó 37. sz. „Budapesti Forradalmi Ezred” V. század parancsnoka P. I. őrgy. elvtárs volt. Másodszorra volt őrgy., mert egyszer már volt, de egy ládahomoki harcászati gyakorlaton tanúsított „az állomány előtti kedvezőtlen megítélésre okot adó magatartása – magyarán totál részegen levegőbe lövöldözés - miatt visszavetették századosi rangba. Nos, a félarany mezőben egy arany csillag ismételt őrnagya a szombat délelőtti politikai foglalkozáson a brossúra felolvasása közben elementáris baromságot mondott. Ennek oka az volt, hogy a brossúra egyik oldalán az első bekezdés első sora után a második bekezdés második sorát olvasta fel. Rövid csend után az előfelvett egyetemista állomány (a szd. pk. szavajárása szerint: büdös tudósok) ordenáré nyerítése verte fel a KISZ klub csendjét. A zavarba jött szd. pk. felnézett a brosúrából és megkérdezte: „Valakinek van kérdése?” Az V. sz. géppuskás raj 2. sz irányzója hirtelen felébredt, felállt és azt kérdezte: „Méért?” F. őrvezető kérdését még harsányabb röhögés fogadta, mint az P. őrgy. elvtárs felolvasási hibáját. A szd. pk. „Fel, vigyázz”-t vezényelt, majd a következő parancsot adta: „Az alakuló téren, két soros vonalban, sorakozóóó!”

Az elöljáró parancsának az előzményei

P. őrgy. elvtárs a szombat délelőtti politikai foglalkozást megelőző pénteken este a városi tiszti kaszinóban keresett méltó szórakozást és kikapcsolódást a fárasztó menetgyakorlat után. A menetgyakorlat a katonákat  elfárasztotta, és a szd. pk.-nak is fárasztó volt, mert a rajgazban (terepjáró) ülve látogatta meg a kalocsai paprikaföldek egyik tulajdonosát, annak megbeszélése céljából, hogy milyen a pálinkája. Egybehangzóan mondták: isten-isten! A tiszti kaszinó péntek esti vacsorája kisüsti vegyessel indult (2X), majd rántott hús (2 szelet), hasábburg. és házi sav. káp. volt. Közben a pincér (egy őrvezetői csontcsillag várományosa) egy nagyfröccsöt (2 dl bor és 1 dl szóda) tett az asztalra. Ezt követően nincs információnk P. őrgy elvtárs további péntek esti-éjszakai tevékenységéről, de tény, hogy a szombati pol. foglalkozásra kissé megtörve, sápadtan érkezett meg, kezében az aktuális brossurával.

F. őrvezető kérdésének előzményei

F. őrvezető békésen tűrte a 14 napos laktanyafogságot és csak a pol. foglalkozás előtti péntek este döntötte el, hogy dobbantani fog. („Engedély nélküli eltávozás a laktanya kerítésén keresztül.”) Mivel ezen a pénteken zsoldot is osztottak (1 hónapra 33 Ft + az őrvezetői csillagért további 33 Ft + cigaretta pénz 10 Ft), így F. őrvezető vastag pénztárcával érkezett Kalocsa legelegánsabb kocsmájába a Piros Arany nevű műintézménybe. Későbbi elmondása szerint elsőre egy korsó sört és egy házi pálinkát fogyasztott (összesen 9 Ft 80 fillér + 20 fillér borravaló), majd egy resztelt máj tört. burg és káp. sal következett (9 Ft 90 fillér + 10 fillér borravaló). Szombat reggeli rövid beszámolója szerint rövid tárgyalást folytatott a Kalocsa szerte jól ismert szőkével, de nem emlékszik semmire, mert ittak egy pohár helyi pezsgőt. Reggel a laktanya kerítésénél ébredt fel, és még ébresztő előtt bejutott a körletbe, ahol bajtársi segítséggel elaludt, majd a reggelit kihagyva – szintén bajtársi segítséggel – a KISZ klubban folytatta az alvást. Hirtelen arra ébredt, hogy az egész század rajta röhög, majd - folyamatos bajtársi segítséggel - az alakuló téren a kétsoros vonalban sorakozik, és a második sorban áll, holott mint 2. sz. irányzónak az első sorban lenne a helye.

P. szd. pk. őrgy. elvtárs bejelentése

A hatalmas betonplaccon, amelyet a helyi katonanyelven „alakuló tér”-nek neveztek, kétsoros vonalban felsorakozott az V. szd. személyi állománya: 60 honvéd, 10 tisztes, 1 tiszthelyettes. F. hdgy. igazoltan távol. (Mindenki tudta, hogy a péntekről-szombatra virradó időszakot P. őrgy felesége, majd a Kalocsa szerte közismert fekete hölgy társaságában töltötte. Későbbi információk nincsenek.)

P. őrgy. elvtárs kétszer – hátratett kézzel – végig sétált az arcvonal előtt. Többeket aggodalom töltött a szombaton 16 órától esedékes „rövid eltáv.” miatt. (Szombat 16 órától vasárnap 06 óráig tartó laktanyán kívüli szabadság.) Azonban nem aggódtak a laktanyafogságosok, köztük F. őrvezető sem.

P. őrgy. elvtárs járása is kifejezte, hogy fontos bejelentésre készül. Időnként végigpillantott az arcvonalon és helyeslően, majd helytelenítően megrázta a fejét. Megállt középen, szemben a katonákkal, és erős hangon bejelentette:

„Katonák! Vegyék tudomásul, hogy adott esetben a századparancsnok nem csak a legjobb színésznő, hanem a legjobb szülésznő is! Végeztem! Lelépni!”

A rövid eltávosok sóhajtottak egyet és mentek a körletbe felvenni a kimenő ruhát. A laktanyafogságosok arra gondoltak, hogy szombat este kell dobbantani, mert a katonai járőr már este 8-kor részeg lesz a nőtlen tiszti szálláson, és P. őrgy. elvtárs pedig meglátogatja a Kalocsa szerte ismert szőkét.

Nos, a mi vezénylő tábornokunk is elmondhatja magáról, hogy adott esetben ő a legjobb színésznő, ő a legjobb szülésznő, sőt, P. őrgy. elvtárson is túl tesz, mert ő a legjobb járványügyi szakértő!

Szólj hozzá!

Címkék: vírus kormánypárt jóállam 2020 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr6015638678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása