2020.03.08.
12:54

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Nőnapi köszöntő

Nők Napja piros betűs ünnep az én naptáromban. Mások naptárjaiban vegyes a megjelölés: vannak, akik Zoltán napként ünnepelik, vannak akik egyáltalán nem ünnepelik. Társadalmilag is megoszlanak a vélemények: az idősebb generációk még tartják az ünnepet, a fiatalabbak már a Valentin napra hajlanak.

Miért ünnepelem én a Nők Napját? Azért, mert az emberek egyenjogúságának a napja. Sok féle egyenjogúság mellett szükséges nap-mint nap tanúságot tennünk: az emberek bőre színe, vallási és ateista meggyőződése, szegénysége, elesettsége, hátrányos helyzete miatt vagy más okból.

Szomorú, hogy a hivatalos politika, az állami ünnepség-sorozat nem vesz tudomást erről a fontos egyenlőség elemről, sőt, a hagyományos női alávetett társadalmi mintákat követi. Persze az ilyen férfi politikusokon nem vagyok meglepve, ők az élet minden területén így viselkednek: az idővisszaforgatás bajnokai, csak a saját zsebük megtömése érdekében követik a modern technológiákat.

A Nők Napját ünnepelni, tehát a nők általános és konkrét köszöntésével kell kifejezni, sokféle módon lehet. Én jelen esetben egy könyv rövid ismertetésével köszöntöm a nőket.

Robert Merle francia író, aki közel 100 évig élt. A XX. sz. elején született és a XXI. sz elején hagyott el minket. A Francia história című könyvsorozatát 27 évig írta és a francia királyok uralkodásának az ismertetése ürügyén a francia nép életmódját írta meg kalandos, mulatságos és tanulságos formában. Aki még nem ismeri Merle munkásságát, az itt ismerkedhet meg vele: https://hu.wikipedia.org/wiki/Robert_Merle

A Védett férfiak sztorija azért nagyon időszerű, mert manapság a korona vírus hozzá rá az idegbajt az emberiségre, Merle történetében a férfiakat írtja a rejtelmes vírus. A védett férfiak azok, akiket az USA kormánya karanténba helyez, azzal a megbízatással, hogy találják meg a férfi-pusztító vírus ellenszérumát. A regény főszereplője az az orvos-kutató, aki a szakmai vezetője a kutatólaboratóriumnak. Önmagában a karanténban élők életének az egyéni alakulása, a belső viszonyok rendeződése és átrendeződése, a formális, informális kapcsolatok formálódása önmagában is érdekes történet, amelyből természetesen nem hiányzik a szerelem, a szex, az árulás és a halál borzongató bemutatása sem. A regénynek a Nők Napja alkalmából a legfontosabb része, hogy a férfiak hogyan vesztik el társadalmi vezető szerepüket, és hogyan billen át a túlsúly a nők javára. Miután a tudósok felfedezik a gyermeklétesítés szex nélküli, olcsó és tömeges módját, a férfiak megmentésére irányuló politikai erőfeszítések is lanyhulnak. Létrejön a nők államilag szervezett diktatúrája a férfiak fölött. Ezzel a történet be is fejeződhetne, de Merle írói nagysága abban nyilvánul meg, hogy végsőik feszített történetet még tovább viszi: a nők egy kis csoportja nem akar férfiak nélkül élni, és nem akar csak lánygyermekeket születtettni béranyákkal. Az ellenálló nők egy kis csoportja megkezdi a szervezkedést néhány férfival közösen az egyensúly visszaállítása érdekében. A szövetségük első paragrafusa azt mondja: Nem lehet restaurálni a férfi uralmat és elfogathatatlan a nők diktatúrája is! Egyenjogúságot a nőknek és férfiaknak!

Nem árulom el Önöknek, hogy sikerül-e a védett férfiaknak és az ellenálló nőknek közösen sikerre vinni az ügyüket, de azt elárulhatom, a könyv végén is van szerelem.

Boldog Nőnapot kívánok a nőknek és a férfiaknak!

Szólj hozzá!

Címkék: filmszínházirodalom Ünnepek 2020 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr7715510464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása