2019. szeptember 28-án, Zuglóban Jótékonysági Gasztrofesztivált rendeztek. D' Artagnan (Mórocz János) vezette a Három testőr főzőcsapatainak az összefogását: Athos, Portos, Aramis. Athos (aki elvégezte a feladatot és hazament vidékre) néven én vezettem azt a csapatot, akik Zuglói húskockákkal indultak a versenyben. Az oklevél is mutatja, hogy II. helyezést értünk el. A 25 főre készített marhahúsos étel és a köretként felszolgált Trikolor saláta vinegrett öntettel (Csilla) a következő recept szerint készült el:
Zuglói húskockák vinegrett salátával
Magyar hagyományok egészséges formában!
Ki nem szereti a marhapörköltet? Hogyan szerettessük meg a zöldségeket a húsevőkkel? Fontos kérdések, különösen választási kampányokban, amelyben a húsevők és vegák kibékíthetetlen harcban állnak egymással!
A mi főzetünk a békés egymás mellett élést hirdeti. Adjuk meg a testnek a húst, a léleknek a zöldségeket. Csökkentsük a koleszterin szintet, csökkentsük az kalória bevitelt, és növeljük az élvezti értékeket és az anyagcsere gyorsaságát!
Az étel látványa
Barna húskockák piroskás lében, továbbá harsogó zöldségek sárgás-zöldes lében
Az étel állaga
Sűrű szaftban harapható/omlós húskockák, al dente zöldségek a fogak között
Az étel íze
Fűszeres ízek a húskockán (paprika, bors, zöldfűszerek), könnyű szőlőíz a salátán, enyhe citromos beütéssel
Az étel illata
Visszafogott hús illat keveredik zöldség felhővel, citrom-olaj köd a saláta fölött lebeg
Az étel tálalása
A húskockák leveses tányérban, közepes lében, kanállal kerülnek a terítékre, és kovászos kenyeret mellékelnek. A vinegrett saláta külön tányéron, villával kerül szervírozásra. Díszítésként (külön tányéron) vékonyra szeletelt erős zöldpaprika, citromkarikák és tejföl kerül az asztalra.
Bevásárló lista (20 főre)
Zuglói húskockák
5 kg marhalábszár
1 kg vöröshagyma
1 kg sárgarépa
0,5 kg paszternák
0,5 kg paradicsom
0,5 kg kápia paprika
Olaj, fűszerek, víz
Leveses tányér, szalvéta, kenyér, kanál, gázzsámoly, gázpalack, szerszámok, bogrács, fakanál, szedőkanál
Metódus
A húst felkockázzuk és egy bográcsban – nagyon kevés olajon – kifehérítjük. Egy másik edényben olajon hagymát pirítunk, majd hozzákeverjük a zöldségeket. Fűszerezzük. A két bogrács tartalmát egyesítjük. Lassú tűzön forraljuk. Pótoljuk az elfőtt levelet és utóízesítünk.
Vinegrett saláta
Fehér retek szeletelve
Zöldsaláta csíkokra tépkedve
Paradicsom karikára vágva
A trikolor formára elhelyezett zöldségeket tálalásnál lelocsoljuk a francia (vinegrett) öntettel.
Jó étvágyat kívánunk!