2019.10.17.
18:40

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Zuglói húskockák - összefogással

2019. szeptember 28-án, Zuglóban Jótékonysági Gasztrofesztivált rendeztek. D' Artagnan (Mórocz János) vezette a Három testőr főzőcsapatainak az összefogását: Athos, Portos, Aramis. Athos (aki elvégezte a feladatot és hazament vidékre) néven én vezettem azt a csapatot, akik Zuglói húskockákkal indultak a versenyben. Az oklevél is mutatja, hogy II. helyezést értünk el. A 25 főre készített marhahúsos étel és a köretként felszolgált Trikolor saláta vinegrett öntettel (Csilla) a következő recept szerint készült el:

Zuglói húskockák vinegrett salátával

Magyar hagyományok egészséges formában!

Ki nem szereti a marhapörköltet? Hogyan szerettessük meg a zöldségeket a húsevőkkel? Fontos kérdések, különösen választási kampányokban, amelyben a húsevők és vegák kibékíthetetlen harcban állnak egymással!

A mi főzetünk a békés egymás mellett élést hirdeti. Adjuk meg a testnek a húst, a léleknek a zöldségeket. Csökkentsük a koleszterin szintet, csökkentsük az kalória bevitelt, és növeljük az élvezti értékeket és az anyagcsere gyorsaságát!

Az étel látványa

                Barna húskockák piroskás lében, továbbá harsogó zöldségek sárgás-zöldes lében

Az étel állaga

                Sűrű szaftban harapható/omlós húskockák, al dente zöldségek a fogak között

Az étel íze

                Fűszeres ízek a húskockán (paprika, bors, zöldfűszerek), könnyű szőlőíz a salátán, enyhe citromos beütéssel

Az étel illata

                Visszafogott hús illat keveredik zöldség felhővel, citrom-olaj köd a saláta fölött lebeg

Az étel tálalása

                A húskockák leveses tányérban, közepes lében, kanállal kerülnek a terítékre, és kovászos kenyeret mellékelnek. A vinegrett saláta külön tányéron, villával kerül szervírozásra. Díszítésként (külön tányéron) vékonyra szeletelt erős zöldpaprika, citromkarikák és tejföl kerül az asztalra.

Bevásárló lista (20 főre)

                Zuglói húskockák

5 kg marhalábszár

1 kg vöröshagyma

1 kg sárgarépa

0,5 kg paszternák

0,5 kg paradicsom

0,5 kg kápia paprika

Olaj, fűszerek, víz

Leveses tányér, szalvéta, kenyér, kanál, gázzsámoly, gázpalack, szerszámok, bogrács, fakanál, szedőkanál

                Metódus

A húst felkockázzuk és egy bográcsban – nagyon kevés olajon – kifehérítjük. Egy másik edényben olajon hagymát pirítunk, majd hozzákeverjük a zöldségeket. Fűszerezzük. A két bogrács tartalmát egyesítjük. Lassú tűzön forraljuk. Pótoljuk az elfőtt levelet és utóízesítünk.

                Vinegrett saláta

Fehér retek szeletelve

Zöldsaláta csíkokra tépkedve

Paradicsom karikára vágva

A trikolor formára elhelyezett zöldségeket tálalásnál lelocsoljuk a francia (vinegrett) öntettel.

Jó étvágyat kívánunk!

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: Budapest szakácskönyvből kimaradt 2019 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr1715230014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása