2019.04.02.
21:19

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Magán vagy állami egészségügy?

 

Nagyon jó a magán egészségügy … az egészséges gazdagoknak. Fekete kereszt a szegényeknek.

Ha nem vagy beteg, de náthás vagy, akkor nagyon jó a magán egészségügyi szolgáltatás: időpontra jön érted az asszisztens a folyosóra, percre pontosan fogad az az orvos. Megméri e-hőmérővel a lázad (csak hőemelkedés), megméri ujjcsipesszel a vérnyomásod és a véred oxigéntartalmát, gumikesztyűt húz és a homlokodra teszi a kezét, majd csomókat keres a nyakadon. A doktor felír egy tablettát nátha ellen, és egy serkentőt reggelre és egy nyugtatót estére. Az asszisztensnél fizethetsz (kártyával is), levonhatod az összeget egészségbiztosításból vagy a vállalatod nevére állíttathatod ki a számlát.

Ha nem vagy beteg, de kisebb problémád van (szem, fül, orr-gége, bőrbetegség az uszodából, lúdtalp, prosztata stb.), akkor nagyon jó szolgáltatást nyújt a magán egészségügy. Rövid szoknyás, formás lábú és mély dekoltázsú ifjú leány vár rád az előtérben, aki kis türelmet kér, de a doktor úr egy perc múlva máris fogad. A doktor úr elmélyülten elbeszélget veled az előzményekről, újabb kérdéseket tesz fel az ok- okozat felderítése érdekében. Miden válaszodra megértően bólogat. A további komplikációk megelőzésére jótanácsokat ad (ne dohányozz, ne fogyassz alkoholt, sportolj, kerüld a stresszt stb.) a profilaxis érdekében: élj kiegyensúlyozott életet, de ne kerüld el a szexuális kihívásokat, ám mértékletes legyél, egy pohár vörösbor egészséges minden este.

Ha nem vagy beteg, de szűrés előtti fizetős laborvizsgálatra van szükséged, akkor gyors léptekkel húzhatsz el a földszintről az emeletre vezető lépcsősoron is sorba álló vérvételre és pisi vizsgálatra várakozó nép mellett és soron kívül léphetsz a regisztrációs ablakhoz, majd vérvétel helyszínén mindenkit megkerülve mehetsz be a nyitott belső ajtón, ahol a gyakorlott laboros hölgynek nem kell kétszer szúrnia, hogy egyszer betaláljon a vénádba. Ha a „főnök” elkíséri a fizetősbe az építő brigádot, akkor lehet hangoskodni a folyosón kushadva álló tömegek közepén, a koszlott, malteros  ruhában lehet lökdösődni az idős emberekkel, lehet mosdatlan szavakat használni az ápolónővel szemben. Az ilyen szegény melósokra ráragad a pénz elsőbbségi joga, holott a munkahelyen ők is kushadnak.

Ha beteg vagy és az állami vagy magán orvos szükségesnek tartja, hogy elektronikus képalkotó eszközökkel betekintsenek belsődbe, akkor nyugodtan várd ki a 3-8 hónapot, mire sorra kerülsz az MR, EEG, ultrahang stb. vizsgálatra. Ha a – megismert - hosszú várólistán felháborodva, gyors fejszámolást végzel, hogy mibe kerül a fizetős szolgáltatás, máris megfelezheted a várakozási időt. Ha olyan külön egészségbiztosításod van, amely azonnali betekintést nyújt belsődbe a gépek által az orvosodnak, akkor az azt jelenti, hogy gazdag ember vagy, aki ad az egészségére is. Sokan a várólista hosszúsága alapján tudják meg, hogy szegény emberek. …és sajnos sokan vannak, akik az egészségükön spórolnak azért, hogy jusson élelemre és lakhatásra. A szegény emberek még ma sem tudják, hogy alaptörvényből kihagyták a legmagasabb szintű egészségügyi ellátáshoz való jogot.

Ha beteg vagy, és nincs pénzed magánorvosra, akkor az állami orvosoktól és asszisztenciától mindent el kell türnöd. Ha az orvos bal lábbal kelt fel, ha az asszisztensnek „nehéz napja” van, akkor a magánélet problémáit a legkönnyebb a pácienseken levezetni, és azt meg is teszik. Már a „beteg bejelentkezés”- nél bosszút állnak az alacsony fizetésért az adminisztrátorok: hosszú sorban állnak a betegek a regisztrációs pult előtt, de a háromból ketten privát – a magánélet intim részleteit is súroló – beszélgetést folytatnak, a legfiatalabb folyton megzavarja őket: „hol van a szemészet?” , „mikor rendel a főorvos úr?”, „ugye a jövő hétfőn zárva vagyunk?”.  Lesütött szemmel, fortyogó méreggel állnak sorban a páciensek. A fiatalabbja az okos telefonját nézi, az öregje a háta mögötti vagy az előtte álló fülébe mondogatja: „Mit képzelnek ezek?!” Az orvosok persze nem ennyire primitívek. De nem kérdezi meg, hogy milyen gyógyszereket szedsz. „Mit írjak fel magának?” kérdezi a legtürelmetlenebb. A szemorvos 4 méter távolságból nézi meg a szemedet, és az egyetlen orvos, aki segít neked nem fogad el hálapénzt. A sürgősségi ellátás leírása megegyezik Dante Isteni színjátékából a Pokol fejezetének a megismert részleteivel.

Ha nagyon beteg vagy, akkor nagyon-nagyon gazdagnak kell lenned, hogy a lehető legmagasabb szintű egészségügyi szolgáltatásban részesüljél. Ha „csak” gazdag vagy, akkor visszakerülsz a hosszú állami várólistára, és együtt ücsöröghetsz a szegény nagyon betegekkel az orvosi várókban. Annyira drágák a magas szintű technológiát igénylő operációk/kezelések, hogy azt csak azok tudják megfizetni, akik a macskájukat is repülőgéppel hordják amerikába gyógyíttatni.

 Moliere „Képzelt beteg”-je óta tudjuk, hogy az orvos és a gyógyszerész kéz a kézben járnak az extra profit után. A világirodalomból azt is tudjuk, hogy a királyoknak saját orvosai/gyógyszerészei voltak, sőt egyes diktátorokkal együtt temették el feleségeiket és orvosaikat is. Tény, hogy a szegények átlagéletkora rövidebb, mint a gazdagoké.

 Mindenki élni akar, hosszú ideig és egészségesen. Ezt a luxust Magyarországon ma mintegy ezer nagyon gazdag család és néhány tucat politikus engedheti meg magának a VIP (Honvéd) kórház segítségével. Egy még szűkebb kör az USA-ba jár gyógyulni. A jelenlegi (fidesz) kormányzat gránitsziládságú álláspontja: a maradék 9 millió ember járjon a stadionokba gyógyulni.

 

Szólj hozzá!

Címkék: jóállam fogyasztó védd magad! 2019 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr9614735007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása