2018.08.11.
18:58

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Rizottó kakashússal - főétel

Rizottó kakashússal

4 kg kakas érkezett a konyhánkba a feleségem jóvoltából. Tekintettel arra, kettőnk napi húsfogyasztása kb. 0,15 kg, így huzamosabb időre kellett berendezkednünk kakas evésre. Elsőre egy kiváló kakas levest főzött a feleségem a 4 kg kakasból, 1 kg zöldségből és 7 liter vízből (+só, bors, gyömbér). Második napon „palóc leves” készült belőle zöldbab, krumpli kockák és friss zöldség kiegészítésével, harmadik nap az alant szereplő rizottót készítettem el, a negyedik napon befagyasztottuk a maradék kakaslevest, egy a távoli jövő homályába burkolódzó étel alapleveként.

https://tothzoltan.blog.hu/2018/08/11/rizotto_kakashussal_foetel

A rizst mind a ketten szeretjük. A feleségem a „nyam-nyam” rizst, magyarán rizottó formájában, én a „gurulós rizs” alakjában is kedvelem. Tekintettel arra, hogy a kakas beszerzés a feleségem érdeme volt, így szóba sem kerülhetett a gurulós rizs készítése, kizárólag az olasz rizottó budaörsi nyam-nyam változata kerülhetett szóba.

„Minő szerencse, hogy a rizottó elkészítéséhez hús alaplé szükséges!” - kiáltottam fel, és nekünk még bőven volt az eredetileg 10 liternyi kakaslevesből.

A nyam-nyam és a gurulós rizs közötti különbséget mindenki tudja. Ha nem tudja, akkor érzékeli. Azonban tudják-e az elkészítés módjának a különbségét? (Vagy ahogy esik, úgy puffan?)

 Elsőre röviden tekintsük át a gurulós rizs elkészítésnek a módszerét: kevés olajon megpirítjuk a száraz rizsszemeket, miközben folyamatosan kavarjuk. A megpirult rizsnek más a színe, erről felismerjük. Ekkor felöntjük forróvízzel, úgy, hogy ellepje legalább 1 ujjnyi magasan. Felforraljuk, és amikor elforr annyira a víz, hogy a lecsökkent a rizs szintjére, akkor kikapcsoljuk a tüzet, lefedjük a lábost, és langyos helyre tesszük (pl. 80 fok C sütőbe). Amikor megpuhult, akkor 5-10 dkg vajat keverünk a rizsbe, ha sótlan, akkor nagyon kevés sót keverünk bele. Vásárláskor személyenként max. 10 dkg rizst vegyünk számításba.

 A nyam-nyam (rizottó) elkészítését kezdjük azzal, hogy alaplébe (kakasleves, erőleves, kocka-leves stb.) tesszük bele a fejenként 10 dkg rizottó rizst. A rizs rizottó jellegét onnét tudjuk meg, hogy ráírják a csomagolásra. Ha nincs ráírva, akkor az a lényeg, hogy a rizsszemek magas keményítő tartalmúak legyenek – ez a nyam-nyam egyik alapja. A másik az, hogy folyamatosan keverjük a rizst, és mielőtt odaragadna a lábos aljához, mindig öntsük hozzá egy szedőkanálnyi folyadékot. Bizony-bizony! Ott kell állni a tűzhely mellett kb. 30 percig és kavarni, kavarni, kavarni, felönteni egy kevéssel, majd kavarni újra… Fűszerezésnél ne sajnálják a kurkumát (sárgára színezi a rizst), a sáfrányt (pirosít és ízesít), spóroljanak a sóval, mert a levesben már van. A főzés utolsó 5 percére apróra vágott főtt kakashúst, nyers sárgarépa és zeller karikákat tegyenek a rizottóba. Honnét tudjuk, hogy kész a nyam-nyam? Egyrészt megkóstoljuk, és puhák a rizsszemek, másrészt megváltozik az egésznek az állaga: eddig szétfolyós főzelék állaga volt, ha kész van már, akkor a lábos széléről leválik és kúpként áll a lábas közepén. Ha Olaszországban ennék ilyet egy vendéglőben, akkor szórnék rá reszelt parmezánt is. A budaörsi nyam-nyam mellé egy pohár száraz fehér bor illik.

 A gurulós rizs az egy köret a hús vagy a zöldség mellé. A nyam-nyam rizs önmagában egy főétel (ha úgy akarjuk).

 Jó étvágyat!

 

komment

Címkék: Budaörs 2018 Magyarország szakácskönyvből kimaradt

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr3014175493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása