2018.08.11.
18:57

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Kakas leves - feleségem jobban tudja

 Feleségem jobban tudja ….

 Szombat délelőtti séta a Fehérvár úti piacon[i], csak úgy. Konkrétan nem akarsz semmit se vásárolni, de ha valami megtetszik, akkor persze lehetséges. A parkolás a legkényelmesebb az Allé földalatti parkolójában. A -P3 szintről lift visz fel a 0. szintre és az Allé hátsó kijárata egyenesen a piac bejáratához vezet. Útközben egy tejivó terasza mellett megyek el: fiatalok tömege ücsörög egy kávé/kapucsínó – friss kifli mellett, beszélgetve. A piac alsó szintje virágárusokkal és zöldségesekkel zsúfolt, és nagyon kedvező, hogy óriási görögdinnyéket szeletelve is árulnak. (Visszafelé jövet veszek egyet!) A piac középső szintje a zöldségárusoké és henteseké.

 A mozgólépcső felvisz a kedvenc savanyúság és gyalult tök árusomig, aki már beletörődött, hogy 0,25 kg gyalult tököt vásárolok csak, de vigasztalásul mindig két csomó kaprot veszek tőle. „Kaporfőzelék tökkel!” – fogad kedves hangon az ismerős savanyúság árus. „Igen, és kérek két kovászos uborkát is!”. „Nagy lakoma készülhet, ha ilyen sok mindent vásárol!” Az évődő hang a valóságot mondja, mert valóban a két csomó kaprot a feleségem az én tökfőzelékembe teszi bele! 45 éve főzi nekem a tökfőzeléket, de még soha meg sem kóstolta! (…mert az óvodában…!) Viszont azt sem engedi meg, hogy én főzzem megamnak a tökfőzeléket, vagy beleszóljak, hogy miképpen kell főzni, MERT A FELESÉGEM JOBBAN TUDJA[ii]! És valóban jobban tudja, mert az utolsó cseppig felfalom a tökfőzeléket, feltét nélkül, vacsorára. Ha egy kevés mégis megmarad, akkor nincs finomabb, mint reggel a hűtőből kivenni a maradékot és állva a nyitott hűtőajtónál gyorsan bekanalazni! Tökfőzelék titkai: egy kanál vajon dinsztelt kevés fokhagyma, gyalult tök, 0,3 l kefir, két csokor apróra vágott kapor (melynek a szára is bele van vágva a főzelékbe). Köretnek max. egy kis szelet rozskenyér. A mi tökfőzelékünkben nincs semmi sűrítő anyag: se liszt, se keményítő. Vannak, akik másképpen főzik…[iii]

 Megyek tovább az árusok között, halmokban a nyári zöldségek, gyümölcsök. Azonban nem figyelek a szirénhangokra (lásd: Odüsszeusz[iv]), mert a piac középső szintjén koppanásig megyek végig Gyuláig, a nagy zöldségárusig. A „nagy” mind a két vonatkozásban megalapozott: nálam két fejjel magasabb, és a zöldségesek közül is a legkiválóbb minőséget tartja. Lassú mustra a felhozatalon: a leveszöldségek harsogóan frissek, a paradicsom paradicsom (!) ízű, a kápia paprika vérvörös és édes, a Mariska fehérhúsú, és a legjobb fürdőkádban enni. Pótlólag (jut eszembe – felkiáltással) még veszünk 2 db krumplit és 0,25 kg sárga színű zöldbabot. A pótlólagos vásárlás a feleségemnek jutott eszébe, mert a Gyula melletti standon egy kakast látott meg!

 Átlépünk a kakas árus hűtőpultjához és veszünk egy egész kakast. Aki már látott kakast (és a gyémánt félkrajcárját[v]), az tudja, hogy nem olcsó mulatság egy ilyen vásárlás, de megéri, mert két ember (mint mi) egy hétig is eheti. Midőn a feleségem ezt a kakas ügyet intézte, addig én (befelé, halkan, magamban) lemondtam az elképzelt a marinált karaj[vi] pácolásáról, és elkészítéséről.

 Kétség nem férhet hozzá, hogy a kakaslevest főzni a FELESÉGEM JOBBAN TUDJA. A konyhától tüntetően távol ültem a számítógépem mellett, és jegyzeteltem a feleségem főzését. A konyhakészre tisztított kakast feldaraboljuk. („Élesítsd meg légy szíves a kést!”) A 4 kg súlyú kakast egy 12 literes lábosba helyezzük (a feje a macskáé, a püspökfalatja a feleségemé, a combok az unokáké, a fehérhúsból majd én készítek rizottót). A leveszöldség 1 kg összsúlyú, kiegészülve sóval, szemesborssal és gyömbérrel. A lábost kétharmad részig megtöltjük vízzel („Légy szíves tegyél bele vizet!”), és lassan (!) forraljuk. A kakas kg-ként 45 perc a főzési idő. (4 kg=180 perc) Akkor van kész a hús, amikor lefordul a csontjáról. („Légy szíves kóstold meg!”) Nyáron a forró edényt hideg vízbe tesszük, és kiszedjük külön tálakba a húst és a zöldséget. Télen elég rányitni a konyhaablakot. A kihűlt levest betesszük egy éjszakára a hűtőbe, hogy feladja a zsírját, és könnyű legyen leszedni a tetejéről. Másnap újra összeállítjuk a leves alkatrészeit: lé, zöldség és hús, a kívánt arányban. Díszítésként friss petrezselymet szórhatunk a tányérokba. Figyelem, a húst, a zöldséget és lét mindig külön-külön edényben kell a hűtőszekrényben tárolni, soha nem egyben, mert elromlik a kakaslevesünk gyorsan. (Ez minden húslevesre igaz.)

 Aki egytálételként kívánja fogyasztani a kakast, az levesbetétként még tésztát (pl. lúdgége) is főzhet egy külön edényben, és a tálaláskor azt is az asztalra teheti.

A kakas leves a harmadik napon további kiegészítéseket kaphat: zöldbab és krumpli kockák. Ha az eredeti zöldség már elfogyott, akkor friss leveszöldséget is fűzünk a kakaslevesbe. Egy kanál tejföllel savanyíthatjuk az új levesünket.

Ha még mindig van a kakaslevesünkből, akkor üres tárolóedénybe töltjük, és berakjuk a fagyasztóba. Jó lesz főzelékekhez, sült húsokhoz alaplének!

 Jó étvágyat!

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: Budaörs 2018 Magyarország szakácskönyvből kimaradt

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr1014175489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása