2018.08.02.
11:23

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Sajtos csirkecomb - Budaörsről

Sajtos csirkecomb

 A nyári kánikulában könnyen jutunk olyan döntésre, hogy az ebédet kihagyjuk, és helyette görögdinnyét eszünk fagylalttal. Azonban néha szívesen eszik az ember egy kis húst is, ezért javasolom a sajtos csirkecombot ebédre vagy vacsorára. (Az éjszakai nyaralóknak a kettő össze is vonható délután 4 órakor: estebéd néven.)

 Fontos döntéseket kell meghoznunk még a bevásárlás előtt-alatt: alsó vagy felsőcomb, mellehúsa vagy egész csirke? Könnyű a helyzetünk, ha a boltban csak filézett felsőcomb kapható, mert akkor nem kell gondolkodni, a tények döntöttek helyettünk. Azonban indokoljuk meg, hogy miért jó a filézett felsőcomb: nincs rajta a bőre, nincs benne a csont és zaftosabb a húsa. Keressünk azonban néhány indokot a bőrös alsócomb (kapaszkodós) mellett is: a csonttal megsütött hús mindig ízesebb, mint a csont nélküli, a bőre ropogósra süthető, és a lerágott csontot nagy ívben tudjuk a hátunk mögé dobni a kutyánknak. Nincsnek indokok a csirkemell mellett? De vannak: a száraz hús a gyermekek kedvence, olyan formájúra vághatjuk, amilyenre az anyósunk szereti, gyorsabban megpuhul, mint a comb. Az egész csirke mellett is álljon néhány érv: az egész csirkének van szárnya és püspökfalatja (vajon miért hívják így?!), az egészben sült csirke látványa fényképre kívánkozik, a csirke üregébe még gyümölcsöket is beletehetünk az ízkavalkád fokozására.

 Nos, a döntés megszületett: filézett felső csirkecomb lesz ebédre. A bevásárló listában fejenként 2 db felső csirkecombot vegyünk számításba, gyerekeknek (mérettől függően 1-3 db). A kemény sajtok között pénztárcánk szerint válogathatunk, de én a trappistát ajánlom, kivéve, ha sors hozzájuttatott minket egy darab grana padano sajtot, amelyet Váncsa szakácskönyve és saját tapasztalatom alapján melegen ajánlok. Vegyünk egy nagy doboz – legalább 0,5 l - kefirt (joghurtot), aszerint, hogy az étkesek többsége a pikánsabb vagy simulékonyabb ízt kedveli-e. Ha maradék húslevesünk van, vagy netalán előre elkészített alaplevünk, akkor azt is vegyük számításba. Ha elfogyott a major anna, akkor ne felejtsük el a bevásárláskor, és jusson eszünkbe a fokhagymapor szükségessége is.

A főzésre rendelkezésre álló idő függvényében fontos döntés az is, hogy a csirkecombokat elősütjük-e vagy egyenest a tepsibe tesszük? A döntés meghozatalát könnyíti, ha az étkesek még a strandon vannak (most mobiloztak, hogy még egyet fürdenek!), akkor feltétlenül a hosszabb utat válasszák! Elsősütés kevés olajon. Az elsősütés legfontosabb kelléke a kötény, mert a tűzforró olajba/zsírba belett hús fröcsköl! Miután tejföllel bekentük megégett mellünket, máris felvehetjük a kötényt és folytathatjuk az elősütést. A filézett felsőcombról nem kell levágni a csirkezsírt és nem kell fűszerezni sem! A csirkezsír eltűnik az elősütéssel és a fűszerezés a tepsiben történik. A tepsiben alulra öntünk egy kevés olajat, amelyet nagy szemű sóval megsózunk. Az elősütött combokat belehelyezzük a tepsibe, rátesszük a major annát, a sajtszeleteket, és végül a felöntésre használt kefir/joghurt/húsleves/alaplé érje el a húsok 2/3-dát. 20 percig sütjük 230 fok C-on. A teteje lehet barna, de ha már fekete, akkor azonnal vegyük ki a sütőből!

Ha nincs időnk elősütésre, mert a fürdőzők már a kapuból jelzik hangosan, hogy „éhesek vagyunk!”, akkor a combokat azonnal a tepsibe rakjuk, fűszerezzük és felengedjük. A sütési idő így 30 perc. A csirke megsültéig görögdinnyével igyekszünk időt nyerni.

 Jó étvágyat!

 

komment

Címkék: Budaörs 2018 Magyarország szakácskönyvből kimaradt

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr2014157541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása