Budaörsi rakott padlizsán
A budaörsi rakott padlizsán minden alapanyagának szezonja van júniusban: újkrumpli, padlizsán, paradicsom. A hozzávalók kategóriában a tejföl, a sajt és az alaplé minden évszakban hozzáférhető a szakácsnak.
Miért juthat eszünkbe rakott padlizsánt készíteni? Azért, mert a piacon, a bevásárlóközpontban olyan hívogató a lila padlizsán, a piros paradicsom és a sárga újkrumpli! A látvány magával ragad, és megragadja a pénztárcánkat is: primőrt venni, szezonálist főzni, már nem tartozik az olcsó ételek közé, azonban a friss zöldségek íze finomabb, mint a decemberi paradicsom, amelynek az íze a papírra hasonlítható leginkább.
Kétszemélyre főzünk! A szakácsok, receptírók, gasztrobloggerek általában nincsnek tekintettel a kéttagú családokra és az egyedül maradottakra, a szinglikre végképpen nem! Hiánypótlásként írom ezt a mai receptet a „keveset főzni” kategóriában.
Indulásnál döntenünk kell, hogy húsevőknek vagy vegetáriánusoknak főzünk-e? A kétféle metódusban a különbség az alaplében van: húsból készül-e az alaplé (pl. maradék húsleves) vagy natúr zöldséglevesből (zsír nélkül) főzzük meg az alaplét? (Természetesen leveskocka is kitűnően használható mind a két célra!)
Ha döntöttünk vagy valaki döntött helyettünk, akkor HEURÉKA, indulhatunk a kosárral a piacra.
Bevásárlólista 2 személyre
1 db lila padlizsán (lehet más színű is, de az drágább, és az íze ugyanolyan)
2 db nagyobb újkrumpli (kisebbekből 4 db)
3 db piros paradicsom (más színű is lehet, és a látvány kárpótolhat az íztelenségért)
1 db leveskocka
5 dl víz vagy alaplé
10 dkg kemény vagy 15 dkg félkemény sajt reszelve
1 pohár 20%-os tejföl
Só, bors
Metódus
Kislábosban megfőzzük sós vízben, héjastól az újkrumplit. Miután megégettük az ujjunkat a forró krumplival, azután hűlni hagyjuk, lehúzzuk a héját, és karikára vágjuk a burgonyát. (Fájó ujjunkra folyamatosan hideg vizet csorgatunk.)
Egy kistepsibe beleöntjük az alaplét, és ebben helyezzük el a karikázott krumplit, amelyet kissé megsózunk, borsozunk. Jöhet rá a fele tejföl. Megmossuk a padlizsánt, héjastól nagy karikákra vágjuk és rátesszük a krumplira, majd megszórjuk a fele reszelt sajttal. Végül a felszeletelt paradicsomot tesszük tetőnek, amelyre jöhet a maradék sajt és tejföl. 180 fok C-on sütjük 25 percig, majd 5 percig fedő nélkül erősen pirítjuk (hogy szép színe legyen).
Miért budaörsi a rakott padlizsán? Minden budaörsi módra készült ételben valamilyen tejféleség van: tej, aludttej, tejföl, túró vagy sajt. Másrészt Budaörsön készítettem ezt az ételt (is)!
Jóétvágyat!