2018.06.19.
13:54

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Budaörsi rakott padlizsán

Budaörsi rakott padlizsán

A budaörsi rakott padlizsán minden alapanyagának szezonja van júniusban: újkrumpli, padlizsán, paradicsom. A hozzávalók kategóriában a tejföl, a sajt és az alaplé minden évszakban hozzáférhető a szakácsnak.

 Miért juthat eszünkbe rakott padlizsánt készíteni? Azért, mert a piacon, a bevásárlóközpontban olyan hívogató a lila padlizsán, a piros paradicsom és a sárga újkrumpli! A látvány magával ragad, és megragadja a pénztárcánkat is: primőrt venni, szezonálist főzni, már nem tartozik az olcsó ételek közé, azonban a friss zöldségek íze finomabb, mint a decemberi paradicsom, amelynek az íze a papírra hasonlítható leginkább.

 Kétszemélyre főzünk! A szakácsok, receptírók, gasztrobloggerek általában nincsnek tekintettel a kéttagú családokra és az egyedül maradottakra, a szinglikre végképpen nem! Hiánypótlásként írom ezt a mai receptet a „keveset főzni” kategóriában.

 Indulásnál döntenünk kell, hogy húsevőknek vagy vegetáriánusoknak főzünk-e? A kétféle metódusban a különbség az alaplében van: húsból készül-e az alaplé (pl. maradék húsleves) vagy natúr zöldséglevesből (zsír nélkül) főzzük meg az alaplét? (Természetesen leveskocka is kitűnően használható mind a két célra!)

Ha döntöttünk vagy valaki döntött helyettünk, akkor HEURÉKA, indulhatunk a kosárral a piacra.

 Bevásárlólista 2 személyre

 1 db lila padlizsán (lehet más színű is, de az drágább, és az íze ugyanolyan)

 2 db nagyobb újkrumpli (kisebbekből 4 db)

 3 db piros paradicsom (más színű is lehet, és a látvány kárpótolhat az íztelenségért)

 1 db leveskocka

 5 dl víz vagy alaplé

 10 dkg kemény vagy 15 dkg félkemény sajt reszelve

 1 pohár 20%-os tejföl

 Só, bors

 Metódus

 Kislábosban megfőzzük sós vízben, héjastól az újkrumplit. Miután megégettük az ujjunkat a forró krumplival, azután hűlni hagyjuk, lehúzzuk a héját, és karikára vágjuk a burgonyát. (Fájó ujjunkra folyamatosan hideg vizet csorgatunk.)

 Egy kistepsibe beleöntjük az alaplét, és ebben helyezzük el a karikázott krumplit, amelyet kissé megsózunk, borsozunk. Jöhet rá a fele tejföl. Megmossuk a padlizsánt, héjastól nagy karikákra vágjuk és rátesszük a krumplira, majd megszórjuk a fele reszelt sajttal. Végül a felszeletelt paradicsomot tesszük tetőnek, amelyre jöhet a maradék sajt és tejföl. 180 fok C-on sütjük 25 percig, majd 5 percig fedő nélkül erősen pirítjuk (hogy szép színe legyen).

Miért budaörsi a rakott padlizsán? Minden budaörsi módra készült ételben valamilyen tejféleség van: tej, aludttej, tejföl, túró vagy sajt. Másrészt Budaörsön készítettem ezt az ételt (is)!

 Jóétvágyat!

 

Szólj hozzá!

Címkék: Budaörs 2018 Magyarország szakácskönyvből kimaradt

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr8214058228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása