2018.05.19.
17:11

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Gyömbéres uborka

Gyömbéres uborka

A feleségem perezselymes krumplijából maradt néhány szem burgonya, amelyet már nem kívánt később elfogyasztani. Ingadoztam a kuka és a hűtőszekrény között – hová helyezzem el? Váratlanul arra jött két uborka, amelyek az ebéd tejfölös uborkasalátáját sértetlenül megúszták. Már nyilalt is bennem a gondolat: csináljunk belőlük valami finomat! Vannak olyan tv-s főző műsorok, amelyekben véletlenül kiválasztott 3 alapanyagból kötelező a szakácsoknak valami ehetőt készíteni. (Felmerült bennem, hogy benevezek erre a versenyre én is.) Az uborka és a főtt krumpli mellé egy aszalódott gyömbéren állt meg a szemem. Kész a kompozíció folyékony része is: balzsamecet (fehér), hideg húsleves (a zsírt a tetejéről leszedtem). Fűszer: fehérbors.

Ha azt mondom, hogy a maradékokból egy új ételt komponáltam, akkor sokan elhúzzák a szájukat – naaa neee. Ha azt mondom, hogy keveset és finomat főzzünk vegásan, akkor egyes tv-s műsorvezetők lelkesen brávóznak: az egészséges életmód újabb bizonyítéka! 

Nos, én egyik oldalhoz sem csatlakoznék, csak egy őszinte mondattal kezdtem: a feleségem perezselymes krumplijából maradt néhány szem burgonya…

 Az alapanyagokról ejtsünk néhány szót!

 Az uborka lehet kígyó, fürtös vagy szovjet típusú. A kígyó uborka a legolcsóbb, de a ajánlatos a belső magház részt egy kiskanál segítségével kikaparni, mert a magház rontja az étel állagát. A fürtös már nagyon jó, mert kevés benne a puha középső rész, de a legjobb a szovjet uborka, mert a középső puha rész is kemény! Javasolom, hogy a kiválasztott uborkát kockázzák, és ne reszeljék, gyalulják. A kockázással a kemény uborka lankadatlan marad, és a harapási élmény az étel minőségi követelménye. Nem sózzuk az uborkakockákat, mert az is csökkenti a harapás élményét! Ha vágyunk a sós ízre, akkor azt kizárólag fogyasztás előtt tegyük rá az ételre a sót.

A krumpli fajtája is nagyon fontos. A kereskedelmi felügyelet kötelező szabálya szerint nagyon elmés módon tájékoztatják a magyar fogyasztót:  A, B vagy C típusú a burgonya. Természetesen nem írják oda a fogyasztó kedvéért a krumplira, hogy melyik mit jelent. „Az internetről mindenki szabadon tájékozódhat!”  Én az A típust ajánlom, amely „saláta burgonyát” jelent. Magyarán ennek a legalacsonyabb a keményítő tartalma, így a krumpli állaga kibírja azt is, ha ott felejtettük a forró vízben ázni.

 Az aszalódott gyömbér egy hosszabb folyamat eredménye: a gyömbér megmaradt részét ott felejtettük a konyhai polcon, így az megindult a múmia lét irányába. A gyömbért nem kell meghámozni, elég megmosni, és máris vághatjuk apró kockára.

A folyékony részt ízlés szerint állítjuk össze.  Kevés ecet és több zsírtalan húsleves (kockából is készülhet) legyen. A lé mennyisége fedje el a száraz összetevőket. Aki nem szereti a fehérborsot, az használjon helyette csiliport vagy erőspistát.

 A gyömbéres uborkát kreatív uborkának is nevezhetem, mert véletlenek alkotói sorozata hozta létre a gyömbéres uborka kompozícióját. Látják, hogy mindennek az oka a feleségem: nem ette meg a petrezselymes, vajas főtt krumplit tejes egészében. Cserébe nem evett a gyömbéres uborkából sem.

 Ön megkóstolja a gyömbéres uborkát? Jó étvágyat!

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv Budapest Budaörs 2018 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr3813983686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása