2018.03.08.
07:19

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Budaörsi Olvasókör: Wolf Péter

 

Meghívó a Budaörsi Olvasókörbe

 

2018. március 14. szerda 17 óra új helyszínen!

 

Az Olvasókörünk célja, hogy lehetőséget adjon művészeti és olvasmányélményeinek a megosztására mindenkinek. Minden hónap 2. szerdáján találkozunk a budaörsi PostART kulturális színtér szalonjában.

CÍM: Budaörs, Clementis László utca és Ébner György köz sarok
(ha háttal állsz a templomnak, akkor balkézről a túloldalon a körforgalom szélén álló épület, amelyet oldalról kell megkerülni. Szemben az Adler Hotel.)

 2018. március 14-ére, szerda 17 órára

elfogadta meghívásunkat Wolf Péter zeneszerző.

 

Wolf Péter Hacki Tamás együttesében bejárta Európát, majd a VUK filmzenéjével országos hírnévre tett szert. Jelenleg az Zeneakadémia nagyterme telik meg hangversenyeire.

 

https://www.koncert.hu/koncert/50-eves-a-tancdalfesztival-januar13-27008

Terveink

 2018 április 11-ére, szerdán 17 órára elfogadta meghívásunkat Szabó János költő és Simon Attila színész-zenész: versek és zene lesz a programjukban.

2018. áprilisában 150 fogyatékos gyermek számára – a tavalyihoz hasonlóan – kulturális és étkezési programot szervezünk a budaörsi Csiki-kertben.

 2018. május 9-ére elfogadta meghívásunkat Gábor György vallásfilozófus, akit arról kérdezünk, hogy mi az azonosság és a különbség Mózes törvényei és Jézus Hegyi-beszéde között?

 2018. május 30-án – negyedik alkalommal – 200 főre főzünk a Sukorói Sárkányhajó Versenyen mozgássérült gyermekek számára (összesen 2000 résztvevő, Nagy János szervezésében).

2018. június 13-ára, szerdán 17 órára elfogadta meghívásunkat Szentpéteri Nagy Richárd politológus, akit az alkotmányos rend újra-alakításáról kérdezünk.

 2018. július 11-ére, szerdán 17 órára elfogadta meghívásunkat Bolgár György, drámaíró, a Klubrádió műsorvezetője. A beszélgetésünk témája az „Ingmar és Woody” c. drámakötete.

 2018. évre elfogadta meghívásunkat Hacki Tamás füttyművész és orvos professzor, aki a zenei aláfestéssel mutatja be pályafutását. Az időpont egyeztetés alatt.

2018. évre elfogadta meghívásunkat Iványi Gábor, a John Wesley Főiskola lelkész-elnöke, aki az XVI-XIX.sz. egyházi szervezeteinek történelmi átalakulásáról tart előadást. Az időpont egyeztetés alatt.

 2018. évre elfogadta meghívásunkat Ráday Mihály, aki az utcák-terek névváltoztatási dömpingjeit mutatja be a magyar történelem hullámzásában. Az időpont egyeztetés alatt.

2018. évre elfogadta meghívásunkat Heller Ágnes filozófus, akivel arról beszélgetünk, hogy az ember teste kinek a tulajdona és ki rendelkezhet vele? Hol a határ az önkéntes és a kikényszerített szexuális szolgáltatások között? Az időpont egyeztetés alatt.

 Elfogadta meghívásunkat Moldova György író, aki Nyugdíjasok c. szociográfia kötetét mutatja be. Az időpont egyeztetés alatt.

Elfogadta meghívásunkat Szilágyi Ákos, író, költő, újabban énekes is, az időpont egyeztetés alatt.

 Elfogadta meghívásunkat Lackfi János költő, az időpont egyeztetés alatt.

 Megvalósult programjaink

 2014 szeptemberében alakult meg az Olvasókörünk. Beszélgettünk már Jókairól, Szabó Magdáról, Karinthyról, Örkényről, Ulickajáról, vendégünk volt Erdős Virág költő, Dr. Bodó Miklós és Ágh Attila professzorok. Spiró György és Kukorelly Endre írók, Horvát János tv-s személyiség. Kerékgyártó István író, Ágoston László (Moltopera) áriákat énekelt a könyvtárban. http://tothzoltan.blog.hu/2015/03/05/budaorsi_olvasokorben_a_moltopera.

 

2015. év nyarán a sukorói kajak-kenu pályán önkénteskedtünk mozgássérültek számára, majd egy sárkányhajóval hasítottunk a vízen. Augusztusban Krúdy Gyulára emlékeztünk az óbudai Vendéglátó Múzeumban. A „Civilek éjszakáján” gyógyító ételeket főztünk a Motiváció Alapítvány vendégeinek.

 

2016 januárjában vendégünk volt Faragó András és Dési János, akik az első köztársasági elnökről – Göncz Árpádról - készült könyvet mutatták be. Februárban Heller Ágnes beszélgetett velünk a jó és a rossz ember fogalmáról, az olvasónapló írásának a szépségéről. Márciusban Simon Attila Mozart dalokat énekelt. Áprilisban Sas József mesélte el az életének mókás és szomorú eseményeit, majd a Holocaust Emlékközpontban Várady Júlia könyvével ismerkedtünk meg. Indonéziában készült fotókat nézhettünk meg (Jáva és Bali) Kocsis András Sándor – olvasókörünk tagja – előadásában. Májusban újra sárkányhajóztunk Sukorón, Nagy János – olvasókörünk tagja - szervezésében. Budapesten, az V. ker. Deák Ferenc téri Evangélikus Templomban J. S. Bach műveiből hallgattunk meg egy hangversenyt, Tóth Mónika barokk hegedűművész, olvasókörünk tagjának meghívására. Júniusban Benda László, külpolitikai szakíró és tv-s személyiség válaszolt kérdéseinkre Dél-Kelet Ázsia kapcsán. A Budaörsi Könyvtár nyári szünetében meglátogattuk a Petőfi Irodalmi Múzeumot, ahol az állandó kiállítás mellett megnézhettük – idegenvezetővel – a múzeum zárt részeit, és az időszaki kiállítást az írók gasztronómiai élvezeteiről. 2016. július 31-én a Heti Betevő Egyesület budaörsi önkénteseiként 136 adag ételt főztünk az egyesület istápoltjainak.

 

http://tothzoltan.blog.hu/2016/07/07/heti_betevo_egyesuletnek_foztunk_budaorsi_onkentesek_2016_julius

 

2016 szeptemberében meglátogattuk Gergely Beatrix és 4 kollégája fotókiállítását, és meghallgattuk a Budaörsi Könyvtárban Bornai Tibor történeteit. Októberben Matuscsák Tamás a Tesla c. könyv és a Rejtő Jenő életrajzának írója a volt a vendégünk, és a Vigadóban barokk zenét hallgattunk a Miszla Barokk kamarazenekar előadásában. Novemberben Szabó T. Anna költő olvasott nekünk verseket, írásaiból részleteket. Decemberben Hábetler András operaénekes rengette meg a könyvtár falait áriákkal, majd 2017 januárjában énekes társaival együtt az Óbudai Társaskörét, amelyen szintén ott voltunk.

 

2017. januárjában Olvasókörünk vendége volt Baranyi Ferenc költő és Dinnyés József zenész. Telt ház előtt vastaps köszöntötte, majd az előadás végén búcsúztatta a művészeket.

 

2017. februárjában Turczi István költő, műfordító olvasott fel verseiből a könyvtárban, a közös fényképet megnézhetik a blogunkon. Simon Attilát hallgattuk meg a Fészek Klubban mozART előadásában. A MU Színházban megnéztük az „Emlékeink 1956-ról” c. előadást, amelyben olvasókörünk tagjai is szerepeltek.

 

2017. márciusában Péterfy Gergely író volt a vendégünk az Olvasókörben.

 

2017. áprilisában Bitó László orvos és író életével és könyveivel ismerkedhettünk meg. A Kamaraerdei Ifjúsági Parkban a Budaörsi „Esély” Szociális Központtal közösen 50 rászorult gyermek és szüleik számára főztünk a „Családi Nap” -on ünnepi ételt és Szabó T. Anna költő, valamint Simon Attila színész verselt és dalolt számukra.

 

2017. májusában Ághné Dr Ring Évával beszélgettünk a magyar történelem XVI-XVIII. századi migrációs eseményeiről.

 

2017. május 31-én, ismét részt vettünk a Sukorói Sárkányhajózáson, amelyet mozgássérülteknek szerveznek Olvasókörünk támogatásával. 200 főnek főztünk budaörsi paprikáskrumplit.

 

2017. június 7-én „Színház az egész világ!” címmel Magyar Fruzsinával, dramaturggal beszélgetünk az Olvasókörben a színházi foglalkozásokról.

 

 

 

2017. júliusában a Vendéglátóipari Múzeumba látogattunk, az „Ügynök a bárpultnál” c. kiállításra.

 

2017. augusztusában az Uránia Filmszínházban néztük meg az „Ötven tavasz” c. francia filmvígjátékot.

 

2017. szeptemberében Gerendás Péter zenész, énekes, zeneszerző volt a vendégünk, akinek a dalain pirosra tapsoltuk a tenyerünket.

 

2017. októberében az Örkény Könyvesboltban Kocsis András Sándor festő és szobrászművész Kiállítását nézzük meg együtt, a művész tárlatvezetésével. Horvát János tv-s személyiség Kuba - Castro után címmel tartott előadást. Mozgássérülteknek rendezünk kulturális estet Nagy János szervezésében: Babinszky László költő és Simon Attila zenész részvételével.

 

2017. novemberében Galkó Balázs előadóművész Erdei Ferenc Néprajzi ínyesmesterség c. könyvéből olvasott fel részleteket, majd József Attila verseket hallgattunk. Erdei Ferenc életútjáról Varga Gyula, a Kaposvári Egyetem tanára emlékezett meg.

 

2017. decemberében Dési János újságíró új közéleti könyveit mutatta be az Olvasókörben.

 

2018. januárjában megköszöntük Csabay Károly könyvtárigazgatónak és Temesiné Haag Beatrix könyvtárosnak az eddigi lehetőséget, és a munkájukat. 2018. január 10-én már a Budaörsi PostART épületében tartottuk meg rendezvényünket.

 

2018-ban a Civil Rádió minden olvasóköri rendezvényt közvetít az FM 98-on és interneten.

 

2018. januárjában Kóra Zsuzsa pedagógus egy alternatív pedagógiai módszertant mutatott be az olvasókör tagjainak. Februárban vendégünk volt Radnóti Sándor esztéta és Heller Ágnes filozófus, akikkel a világban fellelhető filozófiai iskolákról beszélgettünk.

 

Az olvasókör tevékenységét megismerheti a honlapunkon:

 

http://olvasokor-budaors.blogspot.hu/ és onnét átléphet az fb oldalunkra is.

 

Selmeczi Ágnes, a PostArt vezetője                Tóth Zoltán, az olvasókör vezetője

 

komment

Címkék: Budaörs filmszínházirodalom olvasókör 2018 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr9013723822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása