Káposztás nyúl
Káposztás nyúl. Ilyen receptet csak egyet találtam az interneten, de az egy másik étel[i]. Az én káposztás nyulam két részből áll: leveses nyúlból és káposztás rétesből. Így már érthetőbb az ételnek az általam adott fantázia neve?!
Régi szokás, hogy az egytálételnek tekinthető étel inkább leves, mint főzelék állagú eledel mellé adnak egy kiegészítőt, amely sokszorozza a szájban az ízeket, és szilárdítja a gyomorban a lét. Nézzünk néhány példát erre: gulyásleves pogácsával, borscs pampuskával[ii], halászlé fehérkenyérrel, francia hagymaleves sajtos kiegészítővel[iii].
Kecskére bízzák a káposztát a politikusok, de a nyúl is nagyon szereti a káposztát. Jelen esetben a főzést kezdjük a káposztás rétessel. Ha elkészült, akkor szobahőmérsékleten hűtsük le, és utána tekerjük be kiszáradás ellen alufóliába. A rétes elkészítését már a nyúl megfőzésének napja előtt elvégezhetjük. Ha elkészítettük a leveses nyulat, akkor a káposztás rétesünket csak enyhén kell melegíteni, és mellékelni.
Bevásárló lista 18/20 főre
3 kg tisztított nyúl (eleje, hátulja, melle, comjai), csonttal, kockázva
1 l napraforgó olaj
0,5 kg vörös hagyma, kockázva
1,5 kg leveszöldség, kockázva
0,4 l tejszín (min 20%)
1 db burgonya, reszelve
2 db tv paprika, kockázva
2 db paradicsom, kockázva
Só, bors, balzsamecet
5 l víz
Hőálló vagy 2 db/fő műanyag leveses tányér
Műanyag kanalak
Szalvéták
0,4 l merőkanál
Nagyméretű fakanál
Vágódeszka, kések
Min. 14 l bogrács, gázzsámoly, gázpalack, bográcsállvány, gyufa
Metódus
A káposztás rétest én készítem, és készen viszem a rendezvényre. (A helyszínen technikailag nincs lehetőség az elkészítésre.)
A leveses nyulat a vöröshagyma dinsztelésével kezdjük. Rátesszük a megmosott nyulat és a reszelt burgonyát. Fűszerezzük, majd kevés vízzel főzzük. Félidőben hozzáadjuk a zöldségeket. Amikor a hús megpuhult, akkor sűrítjük a tejszínnel. Ha szükséges, akkor keményítővel kevert tejszínnel tovább sűrítjük.
Az étel állaga: a leveses nyúl leves inkább, mint főzelék. A káposztás rétes sütemény jellegű, de képlékeny.
Az étel illata: fűszeres, borsos, savanykás, amelyből bizonytalanul jön ki a szokásos hústól eltérő illat.
Az étel színe: a leveses nyúl fehéres-sárgás lében, sötétbarna színű rétes.
Az étel tálalása: 0,4 l hőálló vagy 2 db egymásba helyezett műanyag leveses tányérban, továbbá papírszalvétán a rétes.
[i] https://malnakonyha.blogspot.hu/2012/02/kaposztas-nyul-sutoben-sutve.html