2017.10.08.
12:07

Írta: Dr. Tóth Zoltán

2017 káposztás nyúl Újpesten

Káposztás nyúl

Káposztás nyúl. Ilyen receptet csak egyet találtam az interneten, de az egy másik étel[i].  Az én káposztás nyulam két részből áll: leveses nyúlból és káposztás rétesből. Így már érthetőbb az ételnek az általam adott fantázia neve?!

Régi szokás, hogy az egytálételnek tekinthető étel inkább leves, mint főzelék állagú eledel mellé adnak egy kiegészítőt, amely sokszorozza a szájban az ízeket, és szilárdítja a gyomorban a lét.  Nézzünk néhány példát erre: gulyásleves pogácsával, borscs pampuskával[ii], halászlé fehérkenyérrel, francia hagymaleves sajtos kiegészítővel[iii].

Kecskére bízzák a káposztát a politikusok, de a nyúl is nagyon szereti a káposztát. Jelen esetben a főzést kezdjük a káposztás rétessel. Ha elkészült, akkor szobahőmérsékleten hűtsük le, és utána tekerjük be kiszáradás ellen alufóliába. A rétes elkészítését már a nyúl megfőzésének napja előtt elvégezhetjük. Ha elkészítettük a leveses nyulat, akkor a káposztás rétesünket csak enyhén kell melegíteni, és mellékelni.

Bevásárló lista 18/20 főre

3 kg tisztított nyúl (eleje, hátulja, melle, comjai), csonttal, kockázva

1 l napraforgó olaj

0,5 kg vörös hagyma, kockázva

1,5 kg leveszöldség, kockázva

0,4 l tejszín (min 20%)

1 db burgonya, reszelve

2 db tv paprika, kockázva

2 db paradicsom, kockázva

Só, bors, balzsamecet

5 l víz

Hőálló vagy 2 db/fő műanyag leveses tányér

Műanyag kanalak

Szalvéták

0,4 l merőkanál

Nagyméretű fakanál

Vágódeszka, kések

Min. 14 l bogrács, gázzsámoly, gázpalack, bográcsállvány, gyufa

Metódus

A káposztás rétest én készítem, és készen viszem a rendezvényre. (A helyszínen technikailag nincs lehetőség az elkészítésre.)

A leveses nyulat a vöröshagyma dinsztelésével kezdjük. Rátesszük a megmosott nyulat és a reszelt burgonyát. Fűszerezzük, majd kevés vízzel főzzük. Félidőben hozzáadjuk a zöldségeket. Amikor a hús megpuhult, akkor sűrítjük a tejszínnel. Ha szükséges, akkor keményítővel kevert tejszínnel tovább sűrítjük.

Az étel állaga: a leveses nyúl leves inkább, mint főzelék. A káposztás rétes sütemény jellegű, de képlékeny.

Az étel illata: fűszeres, borsos, savanykás, amelyből bizonytalanul jön ki a szokásos hústól eltérő illat.

Az étel színe: a leveses nyúl fehéres-sárgás lében, sötétbarna színű rétes.

Az étel tálalása: 0,4 l hőálló vagy 2 db egymásba helyezett műanyag leveses tányérban, továbbá papírszalvétán a rétes.


 

[i] https://malnakonyha.blogspot.hu/2012/02/kaposztas-nyul-sutoben-sutve.html

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv Budapest Demokratikus Koalíció 2017 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr6212939533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása