2017.08.12.
18:02

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Zöldpaprika és ....(1)

A zöldpaprika és a honvédek

Kezdetben nem becsültem sokra a zöldpaprikát. Édesanyám főztjében megettem a lecsó alkatrészeként, vagy a nyaraláson a nagymamámnál a zsíroskenyérhez. Egyszer azt is megkérdeztem édesanyámtól, hogy miért zöldpaprika a neve, amikor sárga a színe?! Magyarázatul csak annyit kaptam, hogy minden paprikának zöldpaprika a neve, kivéve a piros paprikát, amit megőrölnek. Bele is nyugodtam ebbe a magyarázatba, míg nem Kalocsán a 37. sz. Forradalmi Ezred géppuskás rajparancsnokaként lényegesen bővültek a paprika-tudományi ismereteim. 

Fűszerpaprika 

A tudományos műveltségem növelését Pláyer Eduárd örgy. szd. pk indította el: „Jobb-ra át! Feküdj! Irány a paprika föld közepe! Kuszás, in-dulj!”

A jogi karra előfelvett, már bizonyos tapasztalatokkal rendelkező honvédként, értetlenül ácsorogtunk a Kalocsa-Foktő közötti földúton. Szeptember vége volt, és gyönyörűen piroslottak a fűszerpaprikák a bokrokon, és senki nem értette, hogy miért kellene kúsznunk, teljes menetfelszerelésben, a paprikaföldön. Pláyer Eduárd, már túl volt a reggeli 2 dl-es kisüstin, így rövid káromkodások között megparancsolta Farkas hdgy. szd.pk.h., 1. szk. pk-nak, hogy tanítsa meg a sok büdös tudósnak, hogy „Mi a magyarok Istene!” Farkas hdgy. élt a felhatalmazással, és „rábeszélt” minket a parancs teljesítésére. Képzelhetik mi maradt a 80 emberrel végrehajtott fűszerpaprikák megmászása után.

Az esti nyugvás előtt Szlahucska Géza örm. szolg. vez. h. felvilágosította az 5. szd. személyi állományát – visszatérőben a szolg. vez. feleségének kétszeri illetése és a Piros Arany szálloda bárjának italozással egybekötött megtekintése után -, hogy vezérkari pcs., továbbá szerződés kötelezi a honvédséget a „polgári lakosságnak a kiképzés során elkerülhetetlenül okozott károk megtérítésére”. Nos, ennek a pcs-nak és a kalocsai szerződés tartalmának az ismeretében minden évben a kiképzési tervbe szerepel egy „az ellenség megközelítése nyílt terepen kuszással” megnevezésű gyakorlat, amelynek kárait a 37. Forr. Ezr. PK felterjesztésére a Kiskunmajsai Dandár PKság. Hadtáp. helyettese kifizetni rendel a károsul tulajdonos számára. Szlahucska örm. közérdekű tájékoztatása szerint, a kár törvényes megtérítése után Pláyer örgy. jogosult a következő évi kár kifizetéséig minden szolgálatban eltöltött munkanapon 2 dl kisüsti pálinka elfogyasztására az érseki palotával szemközti, a kalocsai hadtáppk melletti un. legényszállás épületében működő „bundapálinka” megnevezésű helyiségben elfogyasztani. Az érintett szpk-nak arra is joga volt, hogy a kúszásért cserébe – egyszeri alkalommal – a beosztott tisztek, tiszt-helyettesek méltó módon megemlékezhessenek a fűszerpaprika előállítás nehéz munkájáról. Mire idáig ért a történetével – igaz vagy sem? – Szlahucska örm., addigra a 35 személyes körletben az emberek többsége már aludt, és arról álmodott, hogy milyen is lehet kétszer egymásután illetni egy nőt.

De reggel csak arra ébredtek, hogy megismétlik a paprika-föld megmászását Farkas hdgy. vezetésével.

 

 

 

 

komment

Címkék: szakácskönyv szakácskönyv születik?!

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr9012741954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása