2016.09.26.
18:26

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Hogyan ellenőrizzük azt, hogy nem népszavaztunk?

Hogyan ellenőrizhetjük azt, hogy nem vettünk részt a népszavazáson? A népszavazáson való részvétel vagy távolmaradás írásos dokumentuma a választói névjegyzék aláírása vagy annak hiánya. Ha felmerül a gyanúnk, hogy helyettünk más szavazott, akkor alanyi jogunk van arra, hogy a ellenőrizhessük saját aláírásunkat a választók névjegyzékében.

Mindenkinek joga van ahhoz, hogy jogorvoslattal éljen az Alaptörvény és a Választási eljárási törvény alapján a szavazás szavazóköri eredménye ellen. A jogorvoslati kérelem beadása nem egyszerű, mert a kormány olyan népszavazási törvényt alkottatott az Országgyűléssel, amelynek célja  a lakossági/választópolgári ellenőrzéstől való megszabadulás. Nagy fába vágja a fejszéjét, aki élni akar alkotmányos ellenőrzési jogával.

A szavazás napját követően, legkésőbb október 3-án, hétfőn, munkaidőben a helyi választási iroda vezetőjénél (jegyzőnél) kell kérni a választói névjegyzékbe való betekintés jogának a gyakorlását: aláírta-e valaki helyettem a szavazólap átvételét?

A helyi választási iroda valószínűleg megtagadja a betekintési jog gyakorlását. A megtagadás okai számosak lehetnek. Elutasítás esetén helyben kérjük jogorvoslatot az elutasító határozat ellen.

A jogorvoslati kérelemben meg kell jelölni a bizonyítási indítványt és a jogalapot. A saját aláírás megtekintésének alkotmányos adatvédelmi jogára kell hivatkozni és a választási tisztaságának az alapelvére.

Célszerű a médianyilvánosság és a helyi szakértők bevonása a folyamatba.

Nemzetközi megfigyelők nem lesznek.

 

 

komment

Címkék: választás demokrácia kormánypárt elsőválasztók jóállam országos népszavazás magyar választások története választópolgár kérdez 2016 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr9211744987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása