Hunting stuw vagy Hungarian Goulash és a világon mindenütt megértenek, ha ezt mondod. Bár egyes Afrikai országokban a mókushúsból készítik pörköltet[i], de általában marhából, vagy vadhúsból készül, és ritkán tesznek bele leveszöldséget, de az sem kizárt.
66 ezer találat az interneten a pörköltre, de a vadász módra már csak 5 ezer, vadászné módra már csak 3 ezer. Gondolat-játékkal szűkíthetjük a kört az eredeti ételre, amelyet az ősember készít/he/tett.
Ősember=vadász
Mamut/szarvas/bölény= vadhús
Vadhús=hús/máj
Ősasszony=gyűjtögetés
Gyűjtögetés= gomba/hagyma
Összegezzük az eredményt:
Ősember+Ősasszony=vadászat+gyűjtögetés=hús+máj+gomba+hagyma
Bevásárló lista
Vaddisznó comb/ marhalábszár 100%
Zsír 10%
Hagyma 20%
Gomba 20%
Örült pirospaprika 1%, Törött bors 0,5%, Só 2%,
Metódus
A zsíron a hagymát sárgára pirítom. A kockázott marhahúst gyors keverés mellett kifehérítem, majd jöhet a só és paprika. Lassan puhítom, minimum 1 órán át 160 fok C-on. Ha a leve elfőtt, akkor kevés forró vízzel vagy alaplével pótolom. Ha már puha, akkor az apróra vágott májat, majd a legvégén a szeletelt gombát hozzáadom.
Az étel színe: sötétbarna
Az étel állaga: sűrű lében vajpuha húskockák.
Az étel íze: A hús íze uralja a gombát.
Köretként krumpli, rizs, sült zöldségek adhatók hozzá. Savanyúság mellőzhető, mert a gomba íze nem igényli. A legkedvezőbb köret a friss fehér kenyér, és a pörköltet kanállal fogyasztjuk!
Jó étvágyat!