2016.05.19.
18:26

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Nyitnikék pince 2015-ben: Hableány

Nyitnikék pince 2015-ben: Hableány.

A 10. házassági évfordulóinkat[i] azzal ünnepeltük meg, hogy nászútra Velencébe utaztunk. (Az olvasó fantáziájára bízom, hogy miért telt el házasságkötésünk után 10 év, mire összespóroltuk a velencei nászút pénzét.) A nászutakról szóló filmvígjátékok forgatókönyve szerint a velencei szállodában már az első napon ellopták a pénzünk nagy részét, így radikálisan lerövidült a nászútunk időtartama, és az éttermek látogatási lehetősége a sarki marketre szorult vissza. Ha így, akkor így: irány a sarki piac!

Egy kissé elkedvetlenedtünk a piaci árak láttán: hús és mortadella[ii] szóba sem jöhetett, a tengeri herkentyűk ára a csillagos égben fenn! Azonban három dologgal megpakolhattuk a hátizsákunkat: grissini[iii] (ropogós kenyérrúd), az „olaszban” is újdonságnak számító kopaszbarack (nektarin)[iv], és a frizzante.

A velencei piacról egy óriási palack frizzantéval felszerelkezve indultunk el a pályaudvarra, ahonnét Bécsbe indult a vonat, de az utolsó kocsit Bécsben átkapcsolták egy Budapestre induló vonatra, így egy napnál rövidebb idő alatt hazaértünk. Az úton a ropogós kenyérrudakat megettük, a kopaszbarackokat felfaltuk, és a frizzantét fröccsként megittuk.

A Nyitnikék pincéből tudtam meg három évtized múltán, hogy a frizzante nem fröccs, hanem kizárólag bor, amelyet mesterségesen szénsavval dúsítanak fel. Sőt egy ’bortovábbképzésen’ is részt vettem, és megtudtam, a frizzantén túl, a habzóbor és a pezsgő szénsav rejtelmeit is. (A habzóborban még több mesterségesen bevitt szénsav van, a pezsgő szénsavtartalma természetes módon jön létre a borban). Szigeti Andrea Hableánya egy kellemes palackba zárva várja a nyitányát. Elegánsan kunkorodó formatervezett címke, „színre tervezett” csavaros zárókupakkal, amely tartalmazza a kötelező információkat: borfajták (száraz szürkebarát és pinot grigio) Badacsonyból, reduktív módszerrel készült, alk. 12% vol. A palack sorszáma (max. 588), valamint szulfitot tartalmaz.

 

A külső ismeretek begyűjtése után térjünk rá a belbecsre. A badacsonyi szürkebarát[v] kitűnő szőlő és borfajta, amelyet a világ sok országában termelnek[vi]. A pino grigio a szakirodalmi besorolás szerint a szürkebarát egyik borstílusa. Nyissuk ki az üveget és egy nagyon kellemes, üde, savas illat üti meg az orrunkat, amely illat a későbbiek után sem változik. /Szombat esti össztánchoz vagy szolid polgári táncos összejövetelekhez, nyugdíjas klubok ismerkedési délutánjaihoz különösen ajánlott./ A pohárba öntött fehérbor pezsegve (nem a fröccs nagy szemű szénsavjával, hanem a pezsgő gyöngyözésével) tör a felszínre, sőt még egy szerény sistergő hangot is hallunk a pohárból.

 

A frizzante íze kellemes, nem karcos, kissé savanykás, megnyugtató édeskés háttérrel. Természetesen ezeket az ízeket csak akkor érezzük, ha kellő megfontoltsággal isszuk ki poharunkból a gyöngyöző bort.

A gyöngyözés időtartamát megvizsgáltam: kb. egy hétig pezseg a megnyitott üveggyöngyöző bor. Utána a maradékot egyszerre kell meginni!

Egészségünkre!


 

[i] Már a 40-et is megünnepeltük.

[ii] Darált hús és szalonna összefőzve és kihűtve https://hu.wikipedia.org/wiki/Mortadella

[vi] A szürkebarát franciaországi eredetű szőlőfajta, a burgundi pinot családból, a Magyarországon kevésbé elterjedt pinot blanc és pinot noir közvetlen rokona, valószínűleg eredetileg a pinot noir egy mutáns klónja.

Burgundiában a középkorban már ismerték, innen 1300 környékén érkezett Svájcba és Magyarországra. Németországot csak a 16. század végén érte el. Ma már a legtöbb európai bortermelő országban jelen van, termesztik Kanadában, Új-Zélandon, Dél-Afrikában, Ausztráliában és az Amerikai Egyesült Államokban is.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv Bor 2016 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr518732614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása