2015.09.16.
11:47

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Budaörsi burgonyakockák

Vegetáriánusoknak készítsünk budaörsi burgonyakockákat. A ”budaörsi” jelzőt azért kapta az étel, mert a történelmileg 1720-tól 1946-ig svábok lakták a települést (korábban rácok/szerbek éltek Budaörsön). A sváb ételek azonban megmaradtak az emlékezetben, többek között azért, mert édesanyám családja sváb származású volt, és megtanultam a sváb főzést: tejjel vagy tejtermékekkel főzzük a krumplit és nagyobb mennyiségben eszünk zöldségeket, mint húst.

A „Budaörsi burgonyakockák” egy kicsit hasonlít a Budaörsi paprikáskrumplira,

http://tothzoltan.blog.hu/2015/04/26/fozoverseny_budaorson_2015_aprilis

azonban lényegi pontokon eltér tőle: nincs benne hagyma, pirospaprika és kolbász.

Ha már negatíve megkülönböztettük a budaörsi burgonyakockát a budaörsi paprikáskrumplitól, akkor hasonlóságot is mutassuk fel: burgonya és tejtermék (tejszín).

Bevásárló lista 4 főre

1,5 kg    burgonya (főzni való „B”)

0,5 kg    zöldborsó (fagyasztott is jó)

0,5 kg    sárgarépa

0,2 l        tejszín

1,0 l        zöldségalaplé

                só, bors, babérlevél

Metódus

A megtisztított és kockázott burgonyát egy nagyobb lábosban feltesszük főni a zöldség alaplében. (Zöldség alaplét lásd: http://tothzoltan.blog.hu/2015/07/13/lencse_zoldseg_rizs ) Az alaplé éppen csak ellepje a burgonyát, nem kell bő lére ereszteni.

A majdnem puha krumpli kockákhoz hozzáadjuk a zöldborsót és a karikázott sárgarépát, továbbá hozzáöntjük a tejszínt. Sózzuk, borsozzuk. A levet beforraljuk, de ügyeljünk arra, hogy a krumpli harapható maradjon, ne olvadjon el.

A húsevőknek is kedvezhetünk, ha a kész ételre egy másik edényben szalonna-sonka-kolbász karikákat sütünk ki, és azt rászórjuk budaörsi burgonyakockákra. Ha nagyon kedvébe akarunk járni a húsevőknek, akkor a megfőtt burgonya felét húsalaplével egy másik lábasban főzzük tovább.

Húsalaplé: http://tothzoltan.blog.hu/2015/09/15/porkolt_kaposztas_tesztaval

Jó étvágyat a vegetáriánusoknak és a húsevőknek is!

 

1 komment

Címkék: szakácskönyv 2015 Magyarország Rádió Bézs

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr137792612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

biró mama 2015.10.21. 06:19:28

Imádom Zoli receptjeit, és azt, ahogyan él, dolgozik, kreatív és sokoldalú.
süti beállítások módosítása