Vegetáriánusoknak készítsünk budaörsi burgonyakockákat. A ”budaörsi” jelzőt azért kapta az étel, mert a történelmileg 1720-tól 1946-ig svábok lakták a települést (korábban rácok/szerbek éltek Budaörsön). A sváb ételek azonban megmaradtak az emlékezetben, többek között azért, mert édesanyám családja sváb származású volt, és megtanultam a sváb főzést: tejjel vagy tejtermékekkel főzzük a krumplit és nagyobb mennyiségben eszünk zöldségeket, mint húst.
A „Budaörsi burgonyakockák” egy kicsit hasonlít a Budaörsi paprikáskrumplira,
http://tothzoltan.blog.hu/2015/04/26/fozoverseny_budaorson_2015_aprilis
azonban lényegi pontokon eltér tőle: nincs benne hagyma, pirospaprika és kolbász.
Ha már negatíve megkülönböztettük a budaörsi burgonyakockát a budaörsi paprikáskrumplitól, akkor hasonlóságot is mutassuk fel: burgonya és tejtermék (tejszín).
Bevásárló lista 4 főre
1,5 kg burgonya (főzni való „B”)
0,5 kg zöldborsó (fagyasztott is jó)
0,5 kg sárgarépa
0,2 l tejszín
1,0 l zöldségalaplé
só, bors, babérlevél
Metódus
A megtisztított és kockázott burgonyát egy nagyobb lábosban feltesszük főni a zöldség alaplében. (Zöldség alaplét lásd: http://tothzoltan.blog.hu/2015/07/13/lencse_zoldseg_rizs ) Az alaplé éppen csak ellepje a burgonyát, nem kell bő lére ereszteni.
A majdnem puha krumpli kockákhoz hozzáadjuk a zöldborsót és a karikázott sárgarépát, továbbá hozzáöntjük a tejszínt. Sózzuk, borsozzuk. A levet beforraljuk, de ügyeljünk arra, hogy a krumpli harapható maradjon, ne olvadjon el.
A húsevőknek is kedvezhetünk, ha a kész ételre egy másik edényben szalonna-sonka-kolbász karikákat sütünk ki, és azt rászórjuk budaörsi burgonyakockákra. Ha nagyon kedvébe akarunk járni a húsevőknek, akkor a megfőtt burgonya felét húsalaplével egy másik lábasban főzzük tovább.
Húsalaplé: http://tothzoltan.blog.hu/2015/09/15/porkolt_kaposztas_tesztaval
Jó étvágyat a vegetáriánusoknak és a húsevőknek is!