2015.08.30.
14:34

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Klubrádió: Tóth Zoltán és Pitti Zoltán

 

Klubrádió – Tóth Zoltán kérdései Pitti Zoltánhoz. 

A Klubrádió Atheneaum c. műsorsorozatából a Szociáldemokrata stafétát hallják. Szerkesztő Szentpéteri Nagy Richard. Tóth Zoltán vagyok, a mai műsorban a kérdező szerepében, mert a Szociáldemokrata staféta mai kérdezője Sebaly Bernadett akadályoztatva van. A Staféta mai szereplője Pitti Zoltán. A szerkesztő által teremtett hagyomány szerint az első kérdés mindig az, hogy mit ért a szociáldemokrácia, szociáldemokraták fogalmán. Ez a kérdés Pitti Zoltánhoz is. Mit ért Ő szociáldemokrácián?

Hagyományos kérdés szintén, hogy Pitti Zoltánt mi vezette el a szociáldemokrata gondolatokhoz? Család, iskola, barátok?

Wiener Györgytől hallhattuk ebben a műsorban a szociáldemokrata gondolkodás korszakolását Marxtól napjainkig. A mai műsorban a jelennel és a jövővel foglalkozunk. A szociáldemokrata elemzések kiindulópontja mindig a gazdasági viszonyok elemzése volt. Változott-e a világ akkorát, hogy a mai politikusok egy része a saját akaratát tekinti kiinduló pontnak a világ megértéséhez?

Pitti Zoltán kedvenc gazdasági területe az önkormányzatok gazdasági tevékenysége. Pontosabban a kormánynak az önkormányzatokkal kapcsolatos gazdaságpolitikája. A rendszerváltás előtt voltak ebből a szempontból elfogadható szakmai elemek vagy helyes volt az 1989-es rendszerváltással a fürdővízzel a gyermeket is kiönteni?

Az önkormányzatok gazdasági önállóságának van-e nemzetközi standardja?

Általánosnak tekinthető nézet, hogy a szociáldemokrácia általánosságban elfogadja a kapitalizmus gazdasági rendszerét és a globalizációt. Jelenleg ennek a nézetnek a leghíresebb képviselője Thomas Piketty, akinek könyve „A tőke a 21. században” az évtized slágere. Meg lehet-e haladni a világban, Európában és Magyarországon ezeket a kereteket?

Magyarországon a kormány gazdaságpolitikája folyamatos kritika alatt áll. Melyek volnának egy új gazdaságpolitika alapjai?

Pitti Zoltán volt politikus, köztisztviselő, egyetemi tanár. Melyik tevékenység áll a szívéhez a legközelebb?

Bealkonyodott-e a szociáldemokráciának Magyarországon, és mint genetikailag hibás gondolatot el kell-e vetni?

Pitti Zoltán válaszait itt hallgathatja meg:

http://www.klubradio.hu/index.php?id=205

1. rész 6:25 – től végig

2. rész elejétől végig

3. rész elejétől 4 percig

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: demokrácia kormánypárt Európai Unió Klubrádió 2015 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr617745686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása