Spenótos tészta.
Sokat és finomat! – szól az ünnepi étkek minden javaslata. És az ünnepek szakácsa (nagymama, anya, sógornő, unokatestvér, férj, szerető, második apa, harmadik nagypapa, negyedik feleség, továbbá akárki, akit a karácsonyozó család kijelölt/elfogadott) megfogadja a javaslatot! Lehet halászlé, sült hal, titkos töltött káposzta, egészben sült töltött hús, rakott akármi, sütemények özöne, bejgli, és levezetésként csokoládés narancs, dióval sült alma, rakott palacsinta, esetleg még egy fél töltött pulyka marinálva, kocsonya kiegészítésként. Karácsonyi italok: pálinka, sör, bor, koktélok, kavarcsok, alkoholmentes sör, üdítők, gyümölcslék, bármilyen cukros levek.
Karácsonyozzunk együtt! Minden ezt sugallja az embereknek! Karácsonykor nem lehet egyedül lenni! Az egyedül-lévőknek Friderikusz Sándor ajánl beszélgető show-t, a még egyedül levőbbeknek az öngyilkosság elhárító telefonos szolgálatok ajánlanak elérhetőségeket. A királyi média szerint, aki egyedül van, az legfeljebb az éjféli misére mehet el egyedül, hogy meghallgathassa a dörgedelmeket a családi lét előnyeiről.
Ünnepek múltával napokig lehet a maradékokat enni: eleinte nagyobb örömmel (sült hús ledarálva friss tésztával), később csökkenő érdeklődéssel (a kocsonya még meglevő 4 tányérja iránt).
Ebben a pillanatban kell újítani! Követelmények az ünnepek utáni könnyű, ámde mégis laktató ebéddel/vacsorával szemben:
-
ne legyen benne hús, de ne legyen vegetáriánus se;
-
legyen laktató, de ne terhelje a gyomrot (tovább);
-
legyen leveses, de ne legyen leves;
-
legyen ízletes, de ne legyen csípős;
-
legyen egészséges étrendbe illő, de hagyományos elkészítésű étel!
A feleségem az általam felsorolt igényekre nem szólt egy szót sem, csak kezembe adta a bevásárló listát, és már indultam is vásárolni 4 személyre:
1 zacskó mélyhűtött leveles spenót
2-3 dkg vaj
2 kanál olíva
3 gerezd fokhagyma
2 dl főzőtejszín
2 dl tej
25 dkg ricotta
20 dkg durum tészta
petrezselyem
szerecsendió
só
A feleségem a receptet így írta le: „A vajat az olíván megolvasztjuk, beledobjuk a felaprított fokhagymát, kanálnyi petrezselymet, spenótot. Amikor felolvadt a mélyhűtésből a spenót, megsózzuk, lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a tejet, tejszínt, ricottát (én a tejben elkevertem a ricottát, hogy simább legyen), szerecsendiót, esetleg még petrezselymet és óvatosan felforraljuk. Tovább ne főzzük.
Sós, forrásban lévő vízbe dobjuk a tésztát, amikor megfőtt, leöntjük a vizet, a spenótot és a tésztát összekeverjük.”
Jóétvágyat!