Kókuszgolyók - olcsó és egyszerű.
Amikor az unokáink kórusban szavalták, hogy „Kókuszgolyót, kókuszgolyót!”, akkor a feleségem vett egy mély lélegzetet és elküldött a boltba darált (őrölt) kekszért. A vásárlási lista szerint kakaóport és rum aromát is kellett venni a desszerthez. Cukor (nyírfacukor, xilit), vaj, ribizli lekvár, meggylé, kávé, fahéj és kókusz reszelék (tavalyról) volt otthon.
A kókuszgolyó előnye az, hogy olcsó és egyszerű elkészíteni, még sütni sem kell, mert hidegen összeállítható. Aki cukorbeteg, annak persze drágább, mert a nyírfacukor, nem olcsó mulatság, de az öreg kecske is megnyalja …az édeset.
A kókuszgolyó előnye, hogy pikáns ízű a meggylétől, a golyók (gombócok) mérete személyre szabható és nem kell hűtőszekrényben tárolni.
A kókuszgolyó hátránya, hogy mindig kevesebb készül, mint amennyit egy ültő helyében a család meg tudna enni.
Bevásárló lista (8 személyre desszert, 2 személyre főétkezés)
0, kg darált keksz 300 Ft (2014. évi árak)
0,15 kg vaj 200
0,10 kg kristálycukor 50
6 evőkanál kakaópor 200
rum aroma 100
meggylé 100
eszpresszó kávé 50
1-2 evőkanál lekvár 50
0,2 kg kókusz reszelék 350
fahéj, só 10
Összesen: 1.400 Ft kb.
Metódus
Elsőre a száraz összetevőket keverjük össze egy nagy tálban (porcelán, jénai, stb): darált keksz, cukor, kakaópor, fahéj és a fele mennyiségű kókuszreszelék. Utána jöhetnek a nedvesek: rum aroma, ribizli vagy bármilyen pikáns lekvár, egy eszpresszó kávé, majd annyi meggylé apránként, hogy a massza gyúrható legyen és golyókat tudjunk belőle formázni. A golyókat belehempergetjük a megmaradt kókuszreszelékbe. Esetleg diszíthetjük cukor figurákkal (l: fényképen).
Ha túl kemény lett az anyag, akkor meggylével hígítjuk, ha nagyon folyós lett, akkor teszünk hozzá egy kis kókuszt vagy kekszport. Ha már annyi pótlást raktunk bele, hogy nem fér bele az edényünkbe, akkor nagyobb edényt veszünk elő, és a jövő vasárnapra is marad (?) kókuszgolyó.
Jó étvágyat!