2014.11.29.
16:41

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Desszert vagy főétkezés: kókuszgolyók

Kókuszgolyók - olcsó és egyszerű.

Amikor az unokáink kórusban szavalták, hogy „Kókuszgolyót, kókuszgolyót!”, akkor a feleségem vett egy mély lélegzetet és elküldött a boltba darált (őrölt) kekszért. A vásárlási lista szerint kakaóport és rum aromát is kellett venni a desszerthez. Cukor (nyírfacukor, xilit), vaj, ribizli lekvár, meggylé, kávé, fahéj és kókusz reszelék (tavalyról) volt otthon.

A kókuszgolyó előnye az, hogy olcsó és egyszerű elkészíteni, még sütni sem kell, mert hidegen összeállítható. Aki cukorbeteg, annak persze drágább, mert a nyírfacukor, nem olcsó mulatság, de az öreg kecske is megnyalja …az édeset.

A kókuszgolyó előnye, hogy pikáns ízű a meggylétől, a golyók (gombócok) mérete személyre szabható és nem kell hűtőszekrényben tárolni.

A kókuszgolyó hátránya, hogy mindig kevesebb készül, mint amennyit egy ültő helyében a család meg tudna enni.

Bevásárló lista (8 személyre desszert, 2 személyre főétkezés)

 

0, kg darált keksz                                            300 Ft (2014. évi árak)

 

0,15 kg vaj                                                         200

 

0,10 kg kristálycukor                                         50

 

6 evőkanál kakaópor                                     200

 

rum aroma                                                        100

 

meggylé                                                             100

 

eszpresszó kávé                                                50

 

1-2 evőkanál lekvár                                          50

 

0,2 kg kókusz reszelék                                  350

 

fahéj, só                                                                10

 

Összesen:                                                          1.400 Ft kb.

Metódus

Elsőre a száraz összetevőket keverjük össze egy nagy tálban (porcelán, jénai, stb): darált keksz, cukor, kakaópor, fahéj és a fele mennyiségű kókuszreszelék. Utána jöhetnek a nedvesek: rum aroma, ribizli vagy bármilyen pikáns lekvár, egy eszpresszó kávé, majd annyi meggylé apránként, hogy a massza gyúrható legyen és golyókat tudjunk belőle formázni. A golyókat belehempergetjük a megmaradt kókuszreszelékbe. Esetleg diszíthetjük cukor figurákkal (l: fényképen).

Ha túl kemény lett az anyag, akkor meggylével hígítjuk, ha nagyon folyós lett, akkor teszünk hozzá egy kis kókuszt vagy kekszport. Ha már annyi pótlást raktunk bele, hogy nem fér bele az edényünkbe, akkor nagyobb edényt veszünk elő, és a jövő vasárnapra is marad (?) kókuszgolyó.

Jó étvágyat!

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv 2014 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr796943049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása