2014.09.16.
11:37

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Galilei, Jókai, Marx

marx_1410860211.jpg_259x194

Galileo Galilei[i], csillagász és fizikus megerősítette Kopernikusz heliocentrikus világképét: a Föld forog a Nap körül. Galilei ellen azonnal fellépett a katolikus egyház, és annak az egyházi tanokat védő hatósága, az Inkvizíció[ii]. A Galilei ellen folytatott perben, a „vádlott” – tagadva a katolikus és hivatalos földközpontú világkép lényegét – így kiáltott fel: „…eppur si muove!” (..és mégis mozog!).

Az Inkvizíció 1633-ban könyveit betiltotta, Galileit tanainak megtagadására kényszerítette, és házi őrizetben kellett élnie 1642-ben bekövetkezett haláláig. Jókai Mór 1872-73-ban egy regényt írt Galilei híressé vált mondatával[iii] azonos címmel: „És mégis mozog a föld!” Ha valaki kételkedik abban, hogy Jókai Galileitől vette kölcsön könyvének a címét, az javasolom, hogy olvasson bele a regény Előszavába[iv], és meggyőződhet Jókai akaratáról. Jókai Mór regénybeli hősei a forradalom, a társadalmi változások lehetőségét és szükségességét hirdetik, szemben a maradisággal, a fejődés akadályozóival.

Marx Károly[v] méltán megbecsült tudósa a földkerekségnek. Mindig voltak politikai és tudományos ellenfelei, sőt történelmi, filozófia nézetei és politikai tevékenysége miatt a korabeli kormányok és rendőrségeik üldözték, könyveit betiltották. A mai Magyarországon is vannak üldözői[vi], akik nem tudnak belenyugodni abba, hogy nem kizárólagos képviselői a tudásnak és a hitnek. A korabeli Inkvizíció mai képviselőinek képzelve magukat, osztják az észt. Kicsinységük szembeötlő. A hatalompolitika eszközét használják, mert a gondolatok vitájára képtelenek.

A katolikus egyház a Galilei ellen 1633-ban meghozott ítéletet 1992-ben érvénytelenítette.

Galilei, Jókai és Marx neve örökre megmarad az emberiség kultúrájának részeként. Üldözőiknek a nevét a történelem elfeledte.


 

 

 

komment

Címkék: kampány választás jóállam 2014 Magyarország 2014 önkormányzati választások

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr106702837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DFK 2014.10.13. 09:38:36

Azért elég erős Galileit és Marxot egy szintre hozni.
Még ha kellemetlen is, de emlékszünk arra, amikor marxisták voltak az üldözők. A marxizmus áldozatai közül még élnek köztünk. Előttük hajtunk fejet, mikor eltávolítanak egy Marx szobrot és köpünk egyet Marx dicsérőire.
süti beállítások módosítása