2014.08.15.
09:36

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Holnap halnap!

img_5041_640x480_1408088037.jpg_640x480

 Körösi sült halak (Tóth Zoltán készíti, Gyomaendrődön, 2014. 08. 15-én.)

Nagyapám, Tóth István, a Körös partján, Edrődön született, élt, dolgozott, családja volt, itt is nyugszik a köztemetőben. Nyárigyerekként minden szünidőben a nagyszüleimnél nyaraltunk az öcsémmel együtt. A szünidő egyet jelentett a Körössel, a fürdéssel, a Sócó zugi horgászattal. Kora hajnalban, napkeltekor indultunk biciklivel horgászni, és vittünk magunkkal két nagy kast, a halaknak. Reggelre, kora délelőttre megtelt a két kosár, többségében törpeharcsával, kisebbségben keszegekkel és két-három nagyobb hallal. Mire hazaértünk, már várt minket a Nagymamám, Rozika néni és néhány szomszédasszony, mert aznap mindenki halat evett a Ridegvárosi Gábor Áron utcában. A halak pikkelyezése, kibelezése, paprikás lisztbe forgatása és kisütése asszonyi feladat volt. A gyerekek rakták a tüzet, a férfiak félkörben állva beszélgettek valakinek a portája előtt. Mire delet harangoztak, addigra kész volt a sütés, mindenki vihetett haza egy nagy tállal ebédre. Más napokon mások horgásztak és sütöttek halat, és mi kaptunk egy tál sült halat.

Az Endrőd Baráti Kör Egyesület már hagyományosan megrendezi az önkormányzat támogatásával a halfőző versenyt. 2014-ben én is beneveztem az alkalomra – sült hallal. A többiek által főzött halászlé után jól esik egy kis sült hal, friss kenyérrel.

A halsütés a hal kiválasztásával kezdődik: törpeharcsa, keszeg, ponty, harcsa? Bármelyik jó lehet, de másképpen kell vágni, pucolni és sütni a különféle halakat! Egészben, filézve vagy szeletbe? Nagy tűzön vagy lassan, sok olajjal vagy éppencsak, előre besózva vagy utólag fűszerezve, bundában vagy natúr halként? Sok-sok döntésre váró kérdés! Nézzük a ponty patkó sütési módját, ahogy engem arra a Géza barátom tanított meg.

Bevásárló lista (4 személyre)                                     (2014 nyári árakon)

 

1 kg (8 szelet) ponty patkó                                         1800 Ft

 

0,2 l olaj                                                                                 100

 

0,2 kg füstölt szalonna                                                    200

 

1 csomag fűszersó                                                            120

 

0,2 kg kenyérmorzsa                                                       100

 

2 kg friss kovászolt falusi kenyér                                600

 

Összesen:                                                                         3000 Ft kb.

A pontyot lehet egészben is megvásárolni, akkor természetesen olcsóbb. Köretnek sült krumpli és kovászos uborka ajánlott (4 személyre további 700 Ft költség).

Metódus

A pontyszeleteket fűszer sóval (egyszerű sóval) ízesítjük, a sütés megkezdése előtt 1 órával. A lábosba csak annyi olajat öntünk, hogy a halszeletet ne lepje el (max. félig). A ponty patkókat zsemlemorzsában megforgatjuk, majd a 150 fok C-on oldalanként 3-3 percig sütjük. Ne engedjük a zsemlemorzsát (prézlit) barna-feketére megsülni! Olyan legyen a színe, mint a rántott húsnak. A halszeletekkel együtt 2-3 szelet szalonnát (kakastaréjra vágva) együtt sütünk. A hal elkészültét (átsült-e?) úgy állapítjuk meg, hogy villával beleszúrunk a halszeletbe. Ha nem ragad a villa a kihúzáskor, akkor kész van.

Jó étvágyat!             http://tothzoltan.blog.hu

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv életrajz 2014 Magyarország Gyomaendrőd

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr106605755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása