Körösi sült halak (Tóth Zoltán készíti, Gyomaendrődön, 2014. 08. 15-én.)
Nagyapám, Tóth István, a Körös partján, Edrődön született, élt, dolgozott, családja volt, itt is nyugszik a köztemetőben. Nyárigyerekként minden szünidőben a nagyszüleimnél nyaraltunk az öcsémmel együtt. A szünidő egyet jelentett a Körössel, a fürdéssel, a Sócó zugi horgászattal. Kora hajnalban, napkeltekor indultunk biciklivel horgászni, és vittünk magunkkal két nagy kast, a halaknak. Reggelre, kora délelőttre megtelt a két kosár, többségében törpeharcsával, kisebbségben keszegekkel és két-három nagyobb hallal. Mire hazaértünk, már várt minket a Nagymamám, Rozika néni és néhány szomszédasszony, mert aznap mindenki halat evett a Ridegvárosi Gábor Áron utcában. A halak pikkelyezése, kibelezése, paprikás lisztbe forgatása és kisütése asszonyi feladat volt. A gyerekek rakták a tüzet, a férfiak félkörben állva beszélgettek valakinek a portája előtt. Mire delet harangoztak, addigra kész volt a sütés, mindenki vihetett haza egy nagy tállal ebédre. Más napokon mások horgásztak és sütöttek halat, és mi kaptunk egy tál sült halat.
Az Endrőd Baráti Kör Egyesület már hagyományosan megrendezi az önkormányzat támogatásával a halfőző versenyt. 2014-ben én is beneveztem az alkalomra – sült hallal. A többiek által főzött halászlé után jól esik egy kis sült hal, friss kenyérrel.
A halsütés a hal kiválasztásával kezdődik: törpeharcsa, keszeg, ponty, harcsa? Bármelyik jó lehet, de másképpen kell vágni, pucolni és sütni a különféle halakat! Egészben, filézve vagy szeletbe? Nagy tűzön vagy lassan, sok olajjal vagy éppencsak, előre besózva vagy utólag fűszerezve, bundában vagy natúr halként? Sok-sok döntésre váró kérdés! Nézzük a ponty patkó sütési módját, ahogy engem arra a Géza barátom tanított meg.
Bevásárló lista (4 személyre) (2014 nyári árakon)
1 kg (8 szelet) ponty patkó 1800 Ft
0,2 l olaj 100
0,2 kg füstölt szalonna 200
1 csomag fűszersó 120
0,2 kg kenyérmorzsa 100
2 kg friss kovászolt falusi kenyér 600
Összesen: 3000 Ft kb.
A pontyot lehet egészben is megvásárolni, akkor természetesen olcsóbb. Köretnek sült krumpli és kovászos uborka ajánlott (4 személyre további 700 Ft költség).
Metódus
A pontyszeleteket fűszer sóval (egyszerű sóval) ízesítjük, a sütés megkezdése előtt 1 órával. A lábosba csak annyi olajat öntünk, hogy a halszeletet ne lepje el (max. félig). A ponty patkókat zsemlemorzsában megforgatjuk, majd a 150 fok C-on oldalanként 3-3 percig sütjük. Ne engedjük a zsemlemorzsát (prézlit) barna-feketére megsülni! Olyan legyen a színe, mint a rántott húsnak. A halszeletekkel együtt 2-3 szelet szalonnát (kakastaréjra vágva) együtt sütünk. A hal elkészültét (átsült-e?) úgy állapítjuk meg, hogy villával beleszúrunk a halszeletbe. Ha nem ragad a villa a kihúzáskor, akkor kész van.
Jó étvágyat! http://tothzoltan.blog.hu