2014.04.20.
16:39

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Húsvéti családi vacsora

img_3291_1398004412.JPG_3648x2736

Húsvéti családi vacsora.

Különböző időpontokban tartják a különböző húsvéti vacsorákat. A lényeg az együttlét, amelyet a húsvéti étel is ünnepivé tesz. A családi együttlét örömeiről mindenki maga gondoskodik, azonban az ünnepi vacsorához néhány ötletet adunk.

Búcsú a téltől.

A tél egyik jelképe a narancs – a mi négy évszakos időjárásunk szerint. A narancs a karácsony egyik jelképe, sokan még a karácsonyfára is aggatnak belőle – az almák mellé. A frissen facsart narancs a család minden tagjának a kedvence, egy pohár narancsléhez legalább kettő egész narancsot számoljunk. További nagy előnye a narancslének, hogy jó előre elkészíthető, nem kell a vacsora előtt kapkodni vele, továbbá az akciós narancs nagyon finom (a pénztárcánknak is).

Tavaszköszöntő spárga/brokkoli krémleves.

Egy vékony húslevessel indítjuk a zöld spárga/brokkoli krém levest. Olcsó vagy maradék húsokból, sőt, csontokból készítünk egy levest, némi fűszerrel, esetleg kevés zöldséggel. Ez a húsleves már 2-3 nappal korábban elkészíthető (hűtőszekrényben tárolható), így ez is csökkenti az ünnepi vacsora előtt munkaterhet. Egy adag spárgához/brokkolihoz kb. 1 liter leves szükséges 4 főre. (Egy tányér leves 0,2-025 deciliter.) A feldarabolt spárgát/brokkolit 5 percig forraljuk, majd csendesen főzzük max. 5 percig. Botmixerrel simára krémesítjük, ha túl sűrű, akkor egy kevés vízzel hígíthatjuk. Ha tányérból kínáljuk, akkor pirított magokat (mogyoró, szezámmag, stb.) a tányérban megszórjuk. Érdekesebb, ha friss zsemle tetejét vékonyan levágjuk, a zsemle belsejét kiszedjük, és az asztalnál az üres zsemlébe töltjük a forró levest.

Húsvéti báránysült.

A bárányok néhány héttel a húsvéti ünnep előtt jönnek a világra, így érthetően zsenge és lágy a húsuk. A sült bárány íze és zamata kárpótol a macerás előkészítésért, és az áráért! Ünnepi étel, amelyet egy évben egyszer eszünk.

A vacsora előtt legalább 2 nappal korábban kell szert tenni a bárányrészletre. Azt nem firtatjuk most, hogy ki hogyan szerzi be a szükséges (és elégséges) bárányhúst, de arra legyünk figyelemmel, hogy a megtisztított bárányból fejenként legalább 30-40 dkg-ot szükséges számításba venni. Ennek oka az, hogy a bárányhús a sütés folyamán veszít a súlyából, mert kisül a zsiradék és a víz, ami elengedhetetlen a friss húsban. „Nincsen bárány csont nélkül!”, minden bárányban sok-sok helyen vannak csontok. Az igazi ínyencek a csont közeli húsokat szeretik igazán, a fiatalok a zsírmentes és csontnélküli húst kedvelik, az idősebb korosztály a szaftosabb részeket részesíti előnyben. Még szerencse, hogy a bárányban mind a három féle hús megtalálható!

A sikeres bárányrészlet beszerzése után azonnal meg kell kezdeni meg az előkészületeket (már csak 1,5 nap van hátra a vacsoráig!). 10 tagú családunknak 3 kg (1 báránylapocka-1/4 borda-1/4 gerinc). 4-6 gerezd fokhagymát megpucolunk, a húsba kb. 2-3 cm mélyen benyomjuk. A húshoz elsőként a pácot kellett összeállítani: 0,2 l olaj, egy nagy ág friss rozmaring/morzsolt rozmaring, petrezselyem, borókabogyó, majoránna, só, őrült bors, citromlé. (Az arányokat a Káma Sutra szerint a gyakorlat tanítja!) A pác állaga olyan, mintha az egy olajos zöldfőzelék lenne.

A pácot egy ecsettel rákenegetjük a hús minden részére. Az eleganciánkat lényegesen emeli, ha az ecsetelés közben a kisujjunkat meredeken eltartjuk az ecsetelés irányára merőlegesen. De ha jót akarunk, akkor egy darab zsírpapírral/nylonzacskóval/konyhai kesztyűvel „beledolgozzuk” a húsba a pácot. Ezt a tevékenységet 4 óránként megismételjük, midőn a húst lefedve a hűtőszekrényben tartjuk. Az éjszakai alvás folyamán gondoskodjunk helyettes bedolgozóról, ennek hiányában magad uram, ha… Az utolsó bedolgozás után, már nem szükséges a frizsider, a szobameleg húst kezdjünk sütni.

A megdolgozott húst egy akkora hőálló alkalmatosságba tegyük, hogy beleférjen. Ami kilóg a sütőedényből az elég! Legalább 10 db fokhagyma gerezdet – héjával együtt! – elhelyezünk a sütőedényben. A sütőedénybe öntsünk legalább 2-3 deciliter hideg vizet.

Beborítjuk az egészet alufóliá/k/val. Szorosan zárjuk a húsra, hogy csak kevés gőz és pára távozzon a sütőtálból!

Előmelegített sütőbe tesszük a sütőedényt: maximális (250 fok C) hőmérsékleten legalább 20 percet sütjük, majd 3 órán keresztül 130 fok C-on puhítjuk a húst. A 3 óra alatt nem kell megnézni, nem kell megszurkálni a húst, hogy megsült-e?! Amikor lekapcsoljuk a sütőt (sőt, ha automatán volt, akkor otthon sem kellett lennünk!), akkor biztosak lehetünk benne, hogy a hús leválik a csontról és ízletes, mint az illik egy ünnepi főfogáshoz!

A hozzá nem értők, itt abbahagyhatják sütést, és tálalhatják a vacsorát.

A hozzáértők számára most kezdődik a szakácsmesterség csúcsának a meghódítása! A húst kiszedjük egy másik tálba, és így a sütőtálban marad egy kevés olaj és sok-sok fekete „égett” maradék, amelyről a hozzá nem értők azt gondolják, hogy „nehéz lesz elmosogatni”. Alapvető tévedés! Ez a fekete katyvasz a legfinomabb része a következő szósznak.

A sütőedényt finoman melegítjük. Mielőtt valóban szénné válna a „maradék” a forralástól, beletöltünk a sütőedénybe bármilyen – kevés - alkoholt: bort, sört, pálinkát. A forró katyvasz hirtelen sistergése közepette elkezd forrni, midőn és miáltal felolvasztja a fekete katyvaszt! Egy fakanállal elősegítjük ezt a folyamatot: óvatosan felszedjük a leragadt katyvaszt a sütőedény aljáról, és a maradék levessel felöntjük hígra az alkoholos katyvaszt. Íme, előállítottuk a legfinomabb „szószt”, amelyet a tányérban levő húsra – kiskanállal – locsolgatva vidáman tunkolhatunk: fehér kenyérrel.

A szósz felét egy másik lábosba töltjük és friss/mirelit zöldborsót dinsztelünk rajta.

A megpuhult zöldborsót a bárányrészlet köré öntjük, lefényképezzük a húsvéti sültet a zöldkörettel, majd családilag vidáman felfaljuk!

Túros pogácsa - desszertnek

Sokan az édes desszertet szeretik: próbálják meg egyszer a túrós pogácsát desszertnek. A túrós pogácsa tervezője és kivitelezője a feleségem, ezért a továbbiakat tőle olvashatják.

Túrós pogácsa

25 dkg túrót, 25 dkg margarint, 25 dkg lisztet és 1 teáskanál sót egy tálba tenni, összegyúrni. Hideg hozzávalókkal, a túrót kicsit megnyomkodva villával gyorsan összeáll.

A tésztát 3-szor nyújtani és hajtogatni, hűtőben 10 percig pihentetni hajtogatások után. Kinyújtani ½-1 cm vastagra, kiszaggatni pogácsaformára, tepsibe rakni, bekenni pici tejföllel kikevert tojássárgájával, szezámmaggal megszórni. 10-15 perc alatt 180 fokon megsütni.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: életrajz Ünnepek Unokáimnak

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr86055950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása