2014.04.03.
20:36

Írta: Dr. Tóth Zoltán

A szavazás napjára

Országgyűlési képviselők választásának a napja – 2014. április 6. vasárnap.

A szavazás napjára már jóval a szavazás napja előtt kell gondolnia mindenkinek. Aki határon túli magyar választópolgár, az a szavazás napja – 2014. április 6. - előtt már túl is van a szavazáson, mert a levelet a szavazólapokkal már el kellett küldenie. Aki külföldön élő (dolgozó, tanuló) választópolgár és a földgömb másik felén él, már szintén túl van a szavazáson az időeltolódás miatt.

A Magyarországon tartózkodó és itt lakóhellyel rendelkező választópolgároknak is már április 6. előtt kell a választás napjára gondolniuk,

- ha a szavazás napján nem tartózkodnak lakóhelyükön, és másutt kívánnak szavazni, akkor átjelentkezést kell kérniük másik szavazókörbe,

- ha mozgássérült, és akadálymentesített helyiségben kívánnak szavazni,

- ha Braille írás alapján kívánnak tájékozódni a szavazás módjáról,

- ha meg akarnak győződni arról, hogy szerepelnek-e választók névjegyzékében, mert nem kaptak értesítést a szavazás helyéről a választási irodától.

Mindezekben az esetekben forduljanak a helyi választási irodához, 2014. április 4-én, pénteken, 16 óráig.

Minden választópolgárnak erkölcsi kötelessége a választáson való részvétel. Aki úgy dönt, hogy nem kíván szavazni, lemond arról az alkotmányos jogáról, hogy beleszóljon a majdani kormány politikájába. Erre legközelebb 2014. május 25-én lesz lehetősége az Európai Parlamenti választáson.

Akinek nincs problémája a szavazás helyével és módjával, az a választópolgár is készüljön föl választásra:

- gondolkodjon azon, hogy mely párt/pártok egyéni választókerületi jelöltjére kíván szavazni,

- gondolkodjon azon, hogy mely párt/pártok országos listájára kíván szavazni,

- készítse össze a személyazonosító hatósági iratait: személyazonosító igazolvány ÉS lakcímkártyát,

- tegyen el egy tollat, és ha nem veszítette el, akkor vigye el magával az „értesítést”, amelyet azért kapott, hogy megtudja a szavazókör címét.

A választás napján reggel 6-tól este 19 óráig lehet szavazni.

Amikor belép a szavazókörbe elsőként a személyazonosságát kell igazolni, majd alá kell írnia a választók névjegyzékében azt, hogy a szavazólapokat átvette. Figyeljen rá, hogy a két szavazólapot az Ön szemeláttára pecsételjék le, és a pecsét a bal felső sarokban legyen! Ön kézhez kap egy borítékot is, amelybe a kitöltött szavazólapokat belehelyezheti.

A fülke magányában dönthet arról, hogy a két szavazólappal, mely pártra/pártokra szavaz.

Ügyeljen rá, hogy vannak olyan pártok, amelyek közös egyéni jelöltet és közös országos pártlistát indítottak. Ezekre a „közös” pártokra is csak egy szavazatot kell leadni.

A két szavazólapon egy-egy szavazat adható le. Érvénytelen az a szavazólap, amelyet nincs szavazat, továbbá az a szavazólap is érvénytelen, amelyen kettő vagy több szavazat szerepel.

Érvényesen szavazni, a párt/pártok neve melletti/alatti kör elhelyezett X vagy + jellel lehet!

Ha elrontotta a szavazólapot, akkor egyszer kérhet újat.

Nem kötelező a szavazófülkében szavazni, de ha a fülkén kívül szavaz, akkor ne zavarja a többieket. Ha a fülkében szavaz, akkor ne hagyja sürgetni magát.

Az érvényesen kitöltött szavazólapokat, a borítékban, az urnában kell elhelyezni. A borítékot a gyermeke vagy unokája is bedobhatja az urnába az Ön jelenlétében.

Ezzel a szavazása véget ért, 2014. május 25-én jöjjön újra szavazni az Európai Parlament megválasztására.

HA A SZEMÜVEGÉT OTTHON FELEJTETTE MENJEN VISSZA ÉRTE!

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: választás demokrácia pártok elsőválasztók 2014 Magyarország 2014 abécé választásokra

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr475902116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása