2014.02.24.
10:49

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Magyar nemzet és magyar állampolgárság különbségei

logo_1_masolata_1393235108.jpg_227x108

 

Választási tudnivalók – rajzfilmen.

 

Az újrakeresztelésben „Nemzeti” - korábbi nevén „Országos” – Választási Iroda az új nevének megfelelő stílusban terjeszti a választási tudnivalókat: összekeveri a magyar nemzetiség és a magyar állampolgárság fogalmát. A magyar nemzet, mint kulturális fogalom mást jelent, mint a magyar állampolgárság fogalma.  Az első egy kulturális, a második egy politikai (állami) fogalom. Nem minden magyar állampolgár magyar nemzetiségű (pl. a Magyarországon élő 13 kisebbségiek, valamint azon kínaiak, oroszok, továbbá dél-amerikai és afrikai focisták, akik állampolgárságot kaptak). Ugyanakkor nem minden magyar nemzetiségű ember magyar állampolgár, aki külföldön él.

 

Az első rajzfilm arról tájékoztatja a választópolgárokat, hogy „Magyarok nem csak Magyarországon élnek”, és elfeledkezik arról, hogy a Magyarországon kívül élő magyarok többsége nem magyar állampolgár. A rajzfilm folytatása megállapítja: 2014-től „minden választójoggal rendelkező választópolgár szavazhat a magyar országgyűlési választáson és népszavazáson”. A történelmi hűség védelmében megemlítem ugyanez volt a törvényi rendelkezés 1989-2014 között is.  Teljes a káosz a rajzfilmkészítők és a megrendelők fejében.

 

Az első rajzfilmben megtörténik egy korábbi irodai szarvashiba korrekciója: a határon túli magyarok számára az internetes módszer mellett postai levélben van lehetőség regisztrációra. Arra a kérdésre persze nem kapunk választ, hogy a mi a helyzet a korábban nem postai úton begyűjtött „levelek” érvényességével?!

 

Az első rajzfilm egy vidám tablóval zárul: a regisztrálók táborát egy gördeszkás kisgyermek is gyarapítja, sőt végszóra befut a regisztrálók közé egy igazi „nemzeti” pulikutya is!

 

A második rajzfilm annak érdekében kampányol, hogy a nemzetiségiek ne szavazzanak pártlistákra. A konkrét szöveg szerint „a nemzetiségiek kérhetik, hogy az országgyűlési választáson pártlista helyett nemzetiségi listára szavazhassanak”. Arról a rajzfilm nem ad tájékoztatást, hogy a törvény szövege azt tartalmazza: aki nemzetiségiként regisztrált a névjegyzékben, az nem szavazhat pártlistára. A kampányfilm szövege a pártlistára való szavazás tilalmának a felelősségét „áttolja” a választópolgárra: ő nem akar pártlistára szavazni! A közszolgálatinak nem tekinthető tájékoztatás azt is elfelejti megmondani a nemzetiségi regisztrálónak, hogy ha regisztrált, akkor csak olyan nemzetiségi listára szavazhat, amelyet egy politikai szervezet - a jelenleg regnáló nemzetiségi országos önkormányzat állít – a regisztráltak számára. A nemzetiségi szavazás vonatkozásában, íme, újra itt az idő: „Aki egyetért a Hazafias Népfront listájával, az változatlanul dobja be az urnába a listát! Ellenszavazatot leadni nem lehet!”

 

Szólj hozzá!

Címkék: kampány választás demokrácia közigazgatás kormánypárt 2014 Magyarország magyar választások története 2014 abécé választásokra

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr665830367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása