2013.10.08.
19:33

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Választási csalás ellen tiltakozni kell

Minden választópolgárnak joga van bizonyítékot gyűjteni a választási csalókról.

A bajai időközi választáson választási csalás történt. Lehet ezt a minősítést csűrni-csavarni, de a kecskeméti bíróság döntése egyértelmű: a választást meg kell ismételni ott, ahol bizonyítékok alapján a bíróság megállapította a választópolgárok „ingyenes szállítását”, amely az 1997. évi C. törvény alapján törvénysértő tevékenység, magyarán választási csalás, mert befolyásolta a szállított emberek akaratát.

A bírósági ítélet (amelyet a jogászok végzésnek neveznek) lekicsinylése, jelentéktelenítése, relativizálása azonnal megkezdődött a jelenlegi kormánypártok médiaügynökei részéről: nem is arról van szó…nem is az történt…nem is az mondta…nem is volt csalás… az ellenzéki pártok csaltak…

Láthatólag a demokratikus ellenzék szakmailag dadog az erőteljes ellenkampányban és nem tud határozott jogi és médiaválaszt adni.

A választási eljárásban maga a törvény kötelezi arra a választási csalás ellen fellépő felet arra, hogy a csalás tényéről bizonyítékot gyűjtsön. Mi lehet bizonyíték? Videó, fénykép, hangfelvétel, tanúvallomás, írásbeli dokumentum, bármi, amely a tényállítás valóságát megalapozza. A bizonyíték formájának egy korlátja van: nem lehet törvényellenesen begyűjtött.

Választási csalás bizonyítására, közterületen, mindenkinek joga van.

Sajnos a demokratikus ellenzék pártjai nem léptek fel az új választási eljárási törvény ellen (2013. évi XXXVI. törvény), amikor erre lehetőség lett volna. Sőt, egyetértettek a választási kampánycsend megszüntetésével. Most reklamálnak, hányják a borsót a falra.

komment

Címkék: kampány választás rendőrség demokrácia közigazgatás pártok kampányfinanszírozás kormánypárt MSZP 2014 Magyarország nemzetközi megfigyelés Szavazatszámlálók

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr925557570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása