2013.08.18.
15:52

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Töltött karalábé, fűszeres tökmártással

tokmartas_1376833669.jpg_800x600

Augusztus közepén szezonja van a friss zöldeknek. A piacok (a budaörsi Auchan, a budapesti Fény utca, a Vámház körúton a Nagyvásárcsarnok, a Fehérvári úton /volt Skála/ vagy Tiszakécskén pénteken) mind-mind alkalmatosak arra, hogy korán reggel, délben vagy kora délután friss zöldeket vásároljunk az ebédhez vagy vacsorához. A piaci vásárlást egy kicsit meg kell alapozni. Első lehetőség, hogy a lángossütőnél együnk egy fél-fél lángost (én a feleségemmel járok a piacra), és igyak egy fél pohár sört (a feleségem nem szereti a sört, de önfeláldozó). Így máris kellemesebb a világ és nem ettük-ittuk túl magunkat. A második lehetőséget mindenki maga választhatja meg.

A piaci vásárlás fontos tudnivalója, hogy a vásárló fizet az általa vásárolt termékekért. Ezt azért fontos tudatosítani, mert az eladók egy része úgy gondolja, hogy a vásárlás feltételeit saját kedve szerint állapítja meg, és ha az nem tetszik a vásárlónak, akkor húzzon el. Konkrét példaként említem az én vásárlási szokásaimat. Tekintettel arra, hogy a feleségemmel ketten alkotjuk (már) a háztartásunkat, ezért nagyon csekély mennyiséget vásárolunk egy-egy termékekből: pl. 2 szelet húst, 25 dkg gyalult tököt, 2 db zöldpaprikát, 1 almát és 4 krumplit, stb. Az árusok egy része kezdetben azt hitte, hogy viccelek, amikor 1 db almát kértem. Szoktatni kell az eladókat. Valamelyik árusnál sikerült 1 db almát vennem, és azt tüntetőleg körbehordtam a többi árus orra előtt, akik nem adtak el 1 db almát nekem. A savanyúságos asszonyság is megjegyzéséket tett a 25 dkg gyalult tökre, de nála soha többé nem vásároltam, de a közvetlenül mellette áruló savanyúságosnál vettem a karácsonyi töltött káposztának valót és utána még kértem fennhangon 25 dkg gyalult tököt, amelyet tüntetőleg vittem el az orra előtt.

Meg kell tanulni „keveset” vásárolni. Változik a család mérete. És növekednek az élelmiszer árak. 2012 augusztusa és 2013 augusztusa között az általunk vásárolt élelmiszerek ára 50 %-kal nőtt. Aki ezt nem hiszi, az gazdag ember, és nem maga vásárol a piacon!

Új piacon mindig indokolt egy sétakör megtétele, mielőtt hübelebalázs módjára az első árusnál megvennénk a legdrágább és egy hete ott punnyadó zöldséget. Ismerős piacon sem árt egy körbetekintés. Azonban az ismerős piacon úgy kell körbejárni, hogy a bejáratott helyek árusai ne vegyenek észre, mert akkor sértődés lehetséges.

Az emberek többsége a születése után anyatejjel táplálkozik. Első szilárd ételként püréket kap, amelyek a tv hirdetések hatására zöldségeket tartalmaznak. Mire a gyermek első foga kijön, már utálja is az örökös spenótot, sárgarépát és a korszerű zellert, továbbá a remek cékla-, saláta-trutymót, kiemelkedően a finom főzeléket. Az etetést végző anyuka soha nem eszik ezekből a bébiételekből, apuka pedig undorát igyekszik leplezni a zöld-piros kenőcsöktől. Az óvodában folytatódik a nagyon egészséges táplálkozás, még politikai ügyletet is gyártanak belőle, hogy a gyerek ne egyen húst.

Miért nem szereti az emberek többsége a főtt-párolt zöldségeket?

·         Elsődlegesen azért, mert a főtt zöldségeknek önmagukban zöldség íze van és az ízetlen.

·         Másodsorban azért, mert a főtt-párolt zöldségekre nem lehet ráharapni, hanem nyamkás az állaga, ami a gyerekkorra vagy a fogatlanságra emlékeztet.

Az okokból adódik a szakács számára a főtt-párolt zöldség megkedveltetésének a módszere is:

·         A főtt-párolt  zöldségeket fűszerezni kell ahhoz, hogy jó ízűek legyenek: só, bors, erős paprika, csili, rozmaring, kapor, ánizskapor, petrezselyem, koriander, fahéj, kömény, bármi, ami tetszik nekünk, családtagjainknak vagy vendégeinknek.

·         A főtt-párolt zöldséget turmixba tesszük és pürésítjük. Ezzel a pürével kiváltjuk a rántás, staubulás és más sűrítési eljárásokból a lisztet. Friss, nyers zöldséget teszünk az ételbe a pürésített zöldség mellé, amire rá lehet harapni!

Kísérleti nyúlként magamon próbáltam ki néhányat a turmixolt és friss zöldség kombinációjára:

1.       paradicsompürébe friss, felkockázott paradicsom,

2.       pürésített lecsóba friss paradicsom és paprika kockák,

3.       darált főtt gombába kockázott friss gomba,

4.       főtt turmixolt krumplipürébe kevert főtt krumpli,

5.       pürésített tökfőzelékkel sűrített tökfőzelék,

6.       zöldborsópürébe kevert főtt zöldborsó, stb.

A lehetőségek száma végtelen.

Nézzünk meg konkrétumot, aminek a neve töltött karalábé, fűszeres tökmártással.

Bevásárló lista (2 személyre):

25 dkg darált hús                             400 Ft

2 db       karalábé                              200

25 dkg gyalult tök                            100

1 cs kapor                                             80

1 db tojás                                             40

1 fej fokhagyma                                50

0,5 l kefír                                            200

10 dgk zabpehely                                5

só, olaj, bors, p.paprika                100

Összesen:                                          1200 Ft

Elkészítési metódus:

A legnagyobb unokám (13 éves) már tudja, hogy a főzést azzal kezdjük, hogy elmosogatunk!

Elsőre a tölteléket állítjuk össze: a húst, a tojást, a zabpelyhet, a sót és pirospaprikát összekeverem. Vizes kézzel 4 gombócot alakítok ki, és pihenni a hűtőbe teszem.

A karalábékat meghámozzuk. Minden „fás” rétegét szigorúan levágjuk (nincs rosszabb, mint a soha meg nem fővő fás karalábé!). Ketté vágjuk a karalábékat, és valamely praktikával a belsejét kiszedjük.

Ez történhet direkt e célra vásárolt, a karalábé belső részét kivájó speciális kanál (á 2500 Ft) segítségével, én egy kis kést enyhén bemélyesztek a félkaralábé belsejébe, és finoman kivágom félgömre. A kivájt karalábé darabkák lesznek a „harapnivalók” a mártásban.

Egy kis lábosba egy ujjnyi vizet vagy maradék levest töltöttök és a karalábé félgömböket félpuhára párolom (onnét tudni, hogy félpuha, hogy a beleszúrt villa nehezen megy át rajta! Ha túlfőzted, az sem baj, majd kanállal kell megenni, de az íze ugyanolyan.

A kis lábosban maradt lében megfőzöm a tököt, a fokhagymát, sózom, hozzáöntöm a 0,5 l kefirt, apróra vágott kaporral és fehér borssal ízesítem. Bot-turmix segítségével pürésítem. Megkóstolom. ?! Igazítok az ízén.

Egy sütőformába helyezem a 4 félgömb karalábét, megtöltöm a hústöltelékkel. Ráöntöm a fűszeres tökmártást, beledobálom a nyers karalábé nyesedéket, és a sütőben (250 fok C indulással 170-re csökkenteni kb. 20 perc) addig sütöm, amíg a húsba beleszúrt fogpiszkáló simán kijön belőle. Kikapcsolom a sütőt és 20 percig pihentetem az ételt. (Azonnal is fel lehet falni, de a csendes meleg összeérleli az ízeket.) Ha elfelejtetted a karalábé nyesedéket beletenni a mártásba, akkor utóbb tedd egy kistányérra és helyezd a kész étel mellé „Így vegásabb!” felkiáltással.

Ha a szakács nem árulja el az étel elfogyasztóinak, hogy miből készült a mártás, akkor az emberek 90% nem találja el, hogy mi volt az alapanyag. A töknek nagyon kedvező tulajdonsága, hogy minden más alapanyaghoz és ízhez képes idomulni.

Így már szerethetjük a főtt-párolt zöldségeket is!

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv 2014 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr635465917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása