2012.12.05.
22:37

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Töltött paprika

brasso_resize_1_1354743173.jpg_450x299

Töltött paprika – BB módra

 

Rögvest a töltött paprika melletti BB módra magyarázatával kell kezdenem. A BB jelen esetben nem a híres francia filmcsillag és szexszimbólum Brigide Bardot nevének közkeletű rövidítését takarja, hanem Budaörs és Brassó(képünk) városok kezdőbetűiből jött létre. A BB módra egy tiszteletet fejez ki brassói barátom kedves felesége és családjuk iránt, aki maga is szeret (és tud!) főzni. Amikor hitelesnek tekinthető eredet-legendát kerestem az erdélyi fatányéros recepthez, akkor segített a régmúlt időkből, szájhagyomány útján megörökölt történet elmesélésével. Mivel Budaörsön lakunk, a barátom és felesége pedig Brassóban, így ezzel a BB-vel állítunk emléket a családok közötti kapcsolatunknak.

A töltött paprika egy hagyományos magyar étel, amely azonban valamennyi környező és távoli ország népeinek az ételei között is megtalálható. Természetesen a magyarok lakta területeken is eltérő módon főzik a töltött paprikát, esetleg mások a fűszerek, mások a köretek, másképp készül a paradicsom-mártás. De a lényeg mindenütt egyforma: darált hús paprikába töltve, amelyet paradicsom-szószban főzünk puhára. Vannak természetesen távolibb rokonok is, amikor a paradicsom-szósz leszűkül arra, hogy a húsba egy kis paradicsompüré kerül csak be, a vegetariánusok nem hússal töltik a parikát, hanem zöldségekkel, a paprika elmarad és csak húsgombócok laknak a paradicsomban... Hogyan lehet egy töltött paprika nélküli ételt töltött paprikának hívni?! Az internetes keresőben kb. 300 féle receptet találtam. De most a saját töltött paprikánkra koncentrálunk!

A töltött paprika nem lehet régebbi, minthogy Európában amerikai import útján megjelent a paprika és a paradicsom, a XVII. században. Azonban a tömegétkezés részeként csak a XIX. századra tehető elterjedésük. Nem annyira a szegények eledele volt, inkább a polgárosodó családokban, nyáron-nyárvégén főzték a töltött paprikát, főtt krumplival körítve.

Bevásárló lista 4 főre

0,5 kg darált sertés/marha/vegyes             800 Ft

4 db nagy vagy 8 db kkisebb paprika                100   (szezon)

2,0 kg értett paradicsom v. konzerv          200   (szezon)

1,0 kg krumpli/0,3 kg rizs                         150

0,1 kg zabpehely v. 2 száraz zsömle                     20

2 db egész tojás                                           80

só, bors, szegfűbors/szegfűszeg/kömény   100

Összesen:                                         kb. 1.500 Ft

Metódus

A szép nagy vagy szándékosan kicsi méretű, sárga színű zöldpaprikáknak/kápiának/pritaminnak a testét egészben (sértetlenül) hagyva kiszedjük a csumáját (tájszó) és a magokat. (Mi a kápia paprikát szeretjük a legjobban!)

Összekeverjük a darált húst a fűszerekkel, sóval, 2 egész tojással és/vagy szárított zsömlével/zabpehellyel, úgy mint a fasírtot.  A húsgombócokkal – fakanálnyél segítségével – gondosan megtöltjük a paprikákat. A paprikák végét nem kell bevarrni, mert nem jön ki a töltelék a forrásban, "beledagad" a töltelék a paprikába. A paprikából kimaradt húsgombócokat keményre nyomkodjuk. Egy hűsgombócot fenntartunk arra, hogy a paradicsoszóban szétmorzsoljuk később, ez javítja a szósz tartalmasságát.

A friss paradicsomokat forrásban levő vízben 3-5percig előfőzzük, amíg a héjak megrepednek, a forróvizet kiöntjük, majd a héjakat lehúzzuk. (Okosabbak erre a tevékenységre felkérnek valakit, aki érdekelt a végtermék előállításában.) A paradicsomokat sóval, borssal/ örölt köménnyel, összetört szegfűborssal/szegfűszeggel ízesítjük. A paradicsomszószt lassan beforraljuk, hogy a víztartalom jelentős része elpárologjon. Lehetséges a beforralás helyett sűrítést is alkalmazni: az Alfökdön rántást tesznek a paradicsomszószba, a Dunántúlon egy kis étkezési keményítőt. Én inkább a beforralást végzem. A sűrű paradicsom szószt - a gyerekek kedvéért - simára turmixoljuk, az inyencek kedvéért 2 dkg vajjal elkeverjük, amitől a teteje fényes lesz.

A lassú forrásban levő fűszeres paradicsomszószban megfőzzük a töltött paprikákat. 0,5 kg darált húst kb. 30 percig kell főzni a paradicsomszószban. Ne felejtsük el a félretett egy húsgombócot szétmorzsolni a szószban, amitől tartalmasabb lesz a lé!

Főtt krumplival, esetleg rizzsel körítve tálaljuk. A mélytányérban felszolgált töltött paprikát kényeskedve késsel-villával eszegetjük, normáliséknál kanállal nyeldessük, mint kacsa a nokedlit. Másodszor már nem szabad kérni. De, ha a paradicsom zaft elfogyott, akkor a még meglevő töltelék mellé egy kis zaftot meregetünk. Ha a töltelék fogyott el, akkor egy kis zafthoz veszünk még egy tölteléket! Ha már nincs töltelék és paradicsomszósz sem, akkor bánatos hangon érdeklődjünk a szakácsnál: mikor lesz már egyszer egy rendes adag töltött paprika a csalásnak?!

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv határon túli magyarok Románia Budaörs fogyasztó védd magad!

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr1004950018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása