2012.11.09.
19:03

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Szabad a kampány a kormánypártnak, tilos az ellenzéknek

57_7_4163_d3b21915c2a57839a306a5e532ee3c19_d2f97c_701_1_1352483736.jpg_277x400

Tizenhat kormánypárti képviselő versenybe kezdett a kormánypárti frakcióban, hogy ki tud elfogultabb, részrehajlóbb, furmányosabb módosításokat készíteni a választási eljárás szabályairól szól szóló törvényjavaslathoz. A versenybe - külső körön - beszállt két Jobbikos és egy MSZP-s képviselő is. Jelen alkalommal nem tekintjük végig a mintegy 300 módosító, kiegészítő javaslatot, csupán a választási kampánnyal kapcsolatos szánakazalban próbáljuk a rendszer iránytűjét megkeresni.

Sokat kell olvasgatni a betűhalmazt, de a végére csak sikerült kideríteni a célt: a Nemzeti Választási Bizottság legyen az egyetlen hivatalos szerv – elnöke 9 évre bebetonozva –, amely az ellentmondó rendelkezések, gumiszabályok, a kodifikációs fércmunka termékén tort ülhet az ellenzéken és megmondja a magyar népnek az igazságot. Mindig a jelenlegi kormánypártoknak lesz igazsága, és a jelenlegi ellenzéknek csak a törvénysértés jut osztályrészül.

Nézzük a választási eljárás kampányának a főbb szabályait: az egyik javavalat szerint a kampány rövid legyen 2014-ben (50 nap), a másik javaslat szerint még rövidebb legyen, de kezdődjön a választást megelőző évben, 2013. szeptemberében.  A legrövidebb kampányozási lehetőségnél tilos legyen a kampányidőszak előtt kampányozni, mindössze szórólapokon lehessen tájékoztatni a regisztráció alkalmával a pártoknak a polgárokat. A szórólap azonban nem népszerűsíthet jelöltet vagy programot. A szórólap törvényességéről a független Nemzeti Választási Bizottság dönt.

Nagyon alaposan kidolgozott szabály a kampányra, hogy a nem minősül kampánynak a választópolgárok egymás közötti beszélgetése, kommunikációja. Ezért, ha a jelenlegi kormánypárt elnöke a többi választópolgárral magánemberi beszélgertést folytat (írásban, interneten vagy telefonon), az semmi körülmények között nem lesz kampány. Ha majd az ellenzéki politikusok akarnak ilyet, akkor majd a 9 évre miniszteri fizetést húzó elnök egyik helyettese megmagyarázza, hogy az miért kampány.

Az interneten választási kampányt folytatni tilos! A tilalom megsértését az erre hivatott , pártsemleges, 9 évre kinevezett médiahatóság vezetője ellenőrzi.

Az ellenzéknek alanyi joga, hogy befizesse a kormánypártokat szponzoráló cég kasszájába azokat a méltányosnak kijelentett összegeket az óriásplakátokért, amelyeken szerepelni óhajt. (Az óriásplakátok hírdetési árait nem kell bejelenteni az Állami Számvevőszéknél). Viszont, ha az ellenzék sajtóhirdetést akar közzétenni bármely újságban, akkor ennek árairól előre tájékoztatnia kell az Állami Számvevőszék – pártsemleges – elnökét.

Kereskedelmi médiában kampányt folytatni tilos. Nem minősül kampánynak a kereskedelmi médiában megjelenő szappanoperák azon része, amelyek a kormánypártok jó és helyes tevékenységéről tájékoztatják a választópolgárokat.

A közszolgálati médiában  ingyen kötelesek közzétenni a választás napja előtt 50. naptól 48 napon át az országos listát állító pártok hirdetéseit – meghatározott időkeretben. Tekintettel arra, hogy „országos listás pártok” csak közvetlenül a választások előtt léteznek majd jogilag, ezért az MTVA vezetője mindig csak a jelenlegi kormánypártokat fogják ingyen (!) reklámozni.

Nem minősül kampánynak a választási szervek tevékenysége. Minden választási szerv mindig pártsemleges döntéseket fog hozni. Így a bíróság döntését, amely megállapítja egy választási szerv törvénysértő döntését, tilos nyilvánosságra hozni.

Állami szervek (országgyűlés, kormány, minisztériumok, stb.)a kampány ideje alatt helyiségekkel, berendezésekkel támogathatják a pártok kampányát. Mindez teljesen pártsemlegesen fog történni: a kormány tevékenységét, az elért eredményeit és az ellenzék hibáit bárki megismerheti.

 

A kampánynak fő eszköze lesz – az 2010. évi kampányhoz hasonlóan -, hogy ellenzéki vezetőket bilincsben vezetnek el a rendőrök, sőt TEK-esek. Újításként, a közszolgálati televíziók pártsemlegesen, egyenes adásban közvetítik – hasonlóan az orosz, az ukrán és azerbajdzsáni kampányokhoz a bírósági tárgyalásokat, amelyen megérdemelten kapnak büntetést egyesek. A közszolgálati televíziók a szélsőjobboldali tüntetők hangos éljenzését hosszadalmasan mutatják.

A háttérben turulmadarak röpte tisztítja az új nap hajnalát.

http://www.parlament.hu/irom39/08405/08405-0053.pdf

http://www.parlament.hu/irom39/08405/08405-0051.pdf

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: választás rendőrség demokrácia pártok kampányfinanszírozás kormánypárt OVB 2014 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr624899363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása