2012.09.04.
20:20

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Újabb rendőr-haver üzlet

afghanistan01_1_1346782576.jpg_200x81

Újabb rendőr-haver üzlet

 

Elsőként azt kell tisztázni, hogy nem minden rendőrnek van haverja, és nem minden havernak van rendőre. Természetesen egyes rendőrökről van szó, nem a rendőri testület egészéről. (Ha a manapság zajló rendőrségi tisztogatást nézzük, akkor most a rendőri testület egy része, amely ártatlan a korrupciós ügyekben, az letartóztatta a testület másik részét, akik viszont sárosak, és hosszú évekig karcerben lesznek. Ha majd jön az újabb hatal/om/a váltás, akkor majd helyet cserélnek.) Magyarán arról van szó, hogy mindig vannak jó és rossz rendőrök, legalábbis az amerikai krimikben és gengszter filmekben, ahol Robert de Niro már minden szerepet eljátszott: volt már jó és rossz rendőr, beszélő és hallgatag gengszter, volt már örökre börtöntöltelék és happy end élvező. Jelen esetben tehát nem a magyar rendőri testület egészéről van szó, hanem de Niro szerepeinek egy részéről. Mégpedig szerepeinek arról a részéről, amelyben a haverok volt rendőrök, akik fiatalon és különféle okok miatt hagyták el a testületet és jelenleg becsületes vállalkozók. Hiszen még a szolgálati szabályzat sem tiltja, hogy a jelenlegi rendőrnek egy  volt rendőr a haverja legyen, aki egyben tisztes vállakozó. Sőt a szolgálati szabályzaton túl a szolidaritás szelleme nagyon erős a testület jelenlegi és volt tagjai között, amely köteléket egymás között csak úgy neveznek: „Együtt húztunk csizmát!”. De Niro ebben az értelemben (csizmahúzás) soha nem lehetett partnere másnak, mert az amerikai bűnügyi nyomozók mind civilek, és nem egyenruhás rendőrök, de ez a lényegre nincs kihatással.

Másodsorban azt is tisztázni szükséges, hogy mit jelent az, hogy „üzlet”? Nem kell semmilyen bonyolult dologra gondolni: üzlet az, amelyben az állam képviselője, mint megrendelő a piacon pénzért megveszi a testület egésze és az egyes harcos tevékenységéhez szükséges dolgokat és szolgáltatásokat. A dolgok és szolgáltatások nagyon szűk körűek és alacsony az áruk. Pl.: épületek százai, autók ezrei, fegyverek arzenálja, benzin tonnaszám, egyenruhák tízezrei, papír kamionnyi, számítógépek és telefonok százezre, stb., stb., stb. És ezt évente meg kell venni, üzemeltetni, javíttatni… Ugye milyen nehéz a rendőrök élete, mire ezt mind közbeszerzik, megveszik, adminisztrálják. Hát nem csoda, hogy az utcára nem jut annyi rendőr! És akkor még nem beszéltünk az árakról! minden egyre drágább lesz! Így a rendőrség kénytelen az állami költségvetésen kívül az önkormányzatoktól támogatást kérni, (hiszen milyen drága a benzin), a lakosságtól pedig a „kreatív” jogalkalmazás eszközeivel pénzbüntetés formájában finanszírozási forrást találni. Erre nagyon jó példa Robert de Niro, aki ebben a filmben a 10 év óta nem működő vasút egyik átjárójában a bokorból ugrik elő és megbünteti a „vasúti átjáró” táblát figyelmen kívül hagyó indián autóst. De Niro egy másik filmjében a záróvonalra ráhajtó autóst bünteti egy havi fizetésre, mert a vonalra rámenni sem szabad. (Persze a tűzoltók sem maradnak ki a kreativitásból. Már azok a tűzoltók, akik még soha nem oltottak tüzet, mert irodisták.) Így tehát a lakosság megbírságolása is az üzlet része.

Az üzletnek van egy speciális területe, amelyhez a rendőrök (egyesek) és haverjaik (egyesek) értenek a legjobban: ez a autók (szgk és tgk) nyilvántartása, rendszáma és az eredetiségük vizsgálata.

Miért „újabb” ez az üzlet? Ahogy de Niro egy volt barátnőjére mondja: „Egyszer már meg volt!” A rendszerváltás kapcsán Magyarország minden autója (3 millió) új rendszámot kapott. A törzskönyv kötelezővé tétele és privatizált eredetiség-vizsgálat a 90-es évek nagy slágere volt, az autólopások elleni küzdelem részeként. Majd második körben is eredetiségi vizsgálatokat kellett alkalmazni, mert az első nem hozta meg a kívánt eredményt.

Minden egyes állami intézkedésért az autó tulajdonosának fizetnie kellett. Soron kívül és kézpénzben, mégpedig döntően privát cégeknek. Vagy az államnak, amely a privát céget kifizette. Miközben az autókkal kapcsolatos minden egyéb állami költség is emelkedett: a tulajdon átírás, az adó, stb., stb. Összességében milliárdokról van szó, amelyet a privát cégek és milliárdokról, amelyet az állam kapott.

Robert de Niro-nak az államkassza szűkössége és az (egyes) rendőr-haverok pénzigénye miatt újabb ötlete támadt: ÚJ RENDSZÁMOT MINDEN AUTÓRA (szgk., tgk., stb.)! Az amerikai filmszínész szakmai indokai elég egyszerűek: jobb lesz az embereknek, mert a rendőrség könnyebben azonosítja az autójukat szabálysértés vagy bűncselekmény esetén.

Hurrá, hurrá, Csapajev gerój!

Emberek! Menjetek a kasszához és fizessetek az új rendszámért! És ha nincs új rendszámod, akkor a rendőr megbüntet 2 havi fizetésedre!

A rendszámtáblákat titkosított közbeszerzési eljárásban szerzi be állam titkosított magáncégektől. A rendszámtábla felszerelését végző magáncégek titkosított közbeszerzési eljárásban kerülnek kiválasztásra. Viszont nyilvánosan hirdetik ki, hogy mennyit kell majd fizetni érte ismét az embereknek.

Hogy mik nem történnek az amerikai filmekben?!

 

Szólj hozzá!

Címkék: rendőrség kormánypárt jóállam filmszínházirodalom

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr834755480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása