Kökény Mihály - az Olvasókör vendége - orvos, kutató, egészségügyi miniszter, nyugdíjasként a WHO-nak dolgozik, önkéntes a Lions nemzetközi civil szerveztnél. Pályafutásának indulásáról, tanárairól beszélgetünk. Hogyan kezeli a kormány a járvány második hullámát? Lesz-e harmadik? Összehasonlítjuk a különféle kormányok egészségpolitikáját. Szabadidejében a komolyzenét kedveli, ezért a szigorú megállapításokat zenével könnyebbítjük 2020. november 16-án, hétfőn 20-21 óra között az online Civil Rádión.
2020.11.12.
16:31
Írta: Dr. Tóth Zoltán
Civil Rádió: Kökény Mihály járványkezelés
Szólj hozzá!
Címkék: vírus egészségügy Civil Rádió Budaörsi Olvasókör 2020 Magyarország
2020.11.12.
15:23
Írta: Dr. Tóth Zoltán
Rádió Bézs: Európa eszik
2020-11-16 12 óra Európa eszik címmel jelent meg az uniós csatlakozásunk alkalmából egy receptgyűjtemény, amely a korabeli 24 országból tartalmaz étel készítési módokat. Juhani Nagy János a kötet szerkesztője, és a Szabad Föld Kiadó gondozásában jelent meg a kiadvány. A gyűjtemény a mai napig nem vesztett értékéből, mert az egyes országok régiós specialitásait mutatja be. Első állomásunk Ausztria. A Bécsi tányérhús mellett a bécsi kávét is bemutatjuk, és máris indulunk Gratzba, hogy a helyi gombóccal megismerkedjünk. Alsó-Ausztria után Salzburgba is ellátogatunk, Mozart városába, és közben Mozart zenéjét hallgatjuk. Egy kis osztrák polka is bekerült a műsorba. Virtuálisan utazunk a járványkorlátozások miatt, de érezzük magunkat szabadnak a zene segítségével!
Szólj hozzá!
Címkék: Budaörs Rádió Bézs szakácskönyvből kimaradt 2020 Magyarország
2020.11.08.
10:51
Írta: Dr. Tóth Zoltán
Free SZFE
A Budaörsi Olvasókör 100 adag paprikáskrumplit főzött az SZFE hallgatóinak. December 6-án újra főzünk!
Szólj hozzá!
Címkék: Budaörsi Olvasókör 2020 Magyarország FreeSZFE
2020.11.08.
10:03
Írta: Dr. Tóth Zoltán
Jó kocsonyát főzzünk!
Főzzünk jó kocsonyát!
Más népek zselének nevezik azt, amit mi kocsonyának hívunk. Tipikusan téli étel, de a hidegkonyhai készítmények között nyáron is megtalálhatjuk, zselé, aszpik formájában. A megfőzésre váró húsok, bőrök, csontok nagy mennyiségben tartalmaznak kollagént, ez „kocsonyásítja” meg azt a levet, amelyben megfőztük az alkotóelemeket. Mindenből lehet kocsonyát főzni, de nem minden megfőzött alkotóelemet tálalunk fel a vendégeknek. Rossz kocsonyát főzni könnyű! A jó kocsonyához legalább két nap szükséges: bevásárlás, főzés az egyik napon 5-6 óra, éjszaka alszunk és a kocsonya dermed, másik napon újra-melegítés, válogatás, tányérokba való szétosztás 2-3 óra.
A jó kocsonya legfőbb tulajdonsága, hogy a kihűlt lé magától is megdermed. Kezdő kocsonyakészítővel előfordul, hogy nem akar összeállni a kocsonya leve. Akkor azzal segítünk a problémán, hogy zselatint veszünk a boltban, majd mégegyszer felmelegítjük a levet, és a zselatin zacskó hátlapján levő használati utasítás szerint belekeverjük a hűlő lébe. Ha továbbra sem állna össze (ami nagyon ritkán fordulhat elő), akkor alapléként használjuk főzelékek, rántások, pörköltek hígításához.
A jó kocsonya fontos ismérve, hogy zsírmentes. Nagyon könnyű ezt megvalósítani, mert a megfőtt levet a húsokkal kitesszük a hidegre, és reggelre a zsír feljön a kocsonya tetejére és megfagy. Egy nagy kanállal leszedjük, és a zsírt más módon hasznosítjuk, pl. bacont sütünk benne.
A jó kocsonya leve ízletes! Téves hiedelem, hogy a kocsonyát nem kell sózni, mert akkor nem fagy meg. Ha nem fagy meg, akkor annak az az oka, hogy kevés benne a kollagén. A jó szakács is tanult fizikát az iskolában és ott megtanultuk, hogy a vízbe tett só csökkenti a fagyáspontot. Ez igaz, de a kocsonya kollagéntől dermed meg és nem a hidegtől. A kocsonya elengedhetetlen ízesítője a fokhagyma. Személyenként 3-5 gerezd fokhagymát is számíthatunk bele a lébe. Egész borsot is bőven tehetünk a készülő levünkbe, amely nem brutális erősséget ad, csupán a háttérben ízesít. Leveszöldségekről se feledkezzünk el! Sárgarépa és zeller a második melegítéskor kerüljön a lébe, mert a húst kell puhára főzni, és nem a zöldséget.
A jó kocsonya színe világos és átlátszó. A fehér és a sárga szín közötti átmenet attól függ, hogy miből főztük a kocsonyát: a füstölt húsok sötétítik a levet (de jó ízt adnak), a csirkemell csontok a fehérség irányába tolják a színskálánkat. Az átlátszóságot az biztosítja, hogy sűrű anyagon átszűrjük a levet. Ha kristálytiszta levet akarunk, akkor egy tojásfehérjét habbá verünk, és ezt a habot belekeverjük az ismételten megmelegített lébe, majd egy szűrőkanállal a kidobjuk a léből az összeesett habot a szöszökkel együtt.
A jó kocsonyába csak válogatott és ronggyá főtt húsok kerülhetnek, ízlésesen elrendezve. Díszítésként használjuk fel a zöldségeket a tányér aljára szimmetrikusan elhelyezve. Na sajnáljuk egy-egy karika főtt tojást sem a kocsonyából, különösen jól mutat a fürjtojás.
A jó kocsonya nem a mennyiségével, hanem a kis edényben való gusztusos tálalással nyeri meg családtagjaink és vendégeink tetszését. A hűtőszekrényben a kocsonya egy hétig is eláll. Mielőtt az asztalra tesszük egy kevés pirospaprikával a tetejét meghinthetjük, továbbá a friss ízt citromkarikával segíthetjük.
Jó étvágyat!
Fotó és szakács: Kiss Katalin
1 komment
Címkék: Budaörs Oltalom Karitatív Egyesület szakácskönyvből kimaradt Budaörsi Olvasókör 2020 Magyarország
2020.11.05.
20:23
Írta: Dr. Tóth Zoltán
Igazságtalan az USA elnökválasztási rendszer
Mélységesen igazságtalan az USA elnökválasztási rendszere. Vereséget szenvedhet az az elnök-jelölt, aki több szavazatot kapott mint a győztesnek nyilvánított ellenfele, aki kevesebb szavazatott kapott. Ez már így történt 4 évvel ezelőtt is, amikor a demokrata jelölt 3 millióval több szavazatot kapott, mint a győztesnek nyilvánított Trump. Szakmailag könnyen érthető az "igazságtalanító" mechanizmus: az elektori rendszer (történelmileg kialakult intézmény) aránytalananítja a választási rendszert. Ugyanezt tette a Fidesz 2011-ben! A demokrata jelöltnek kb. 10%-kal több szavaztot kell elérni a győzelemhez, mint a regnáló elnöknek, ahhoz hogy győztes legyen. A rendszerben azonban az is benne van, hogy aki sokkal több szavazatot szerez, az olyanlátványos győzelmet arat, amely távol áll a szavaztok számától. Az ilyen választási rendszer akkor is igazságtalan, ha az ellenzék győz!
Szólj hozzá!
Címkék: USA USA elnök 2020 Magyarország
2020.11.04.
16:13
Írta: Dr. Tóth Zoltán
Ablakból a kertünk
Ablakból a virágok
A hálószobánk ablakából egy 3x3 méteres kertre látni. A kert gondozása a feleségem önként vállalt feladata, én csak a segédkertész szerepet (menj ide-menj oda, vidd el, hozd ide, stb.) és tevékenységeket látok el.
Januárban az első a hóvirág, amely már a hó alól is kidugja a fejét. A gyerekeink még láttak nagyobb havakat kiskorukban, de az unokáink 4-5 éves korukban találkoztak a Tátrában először hóval. A hóvirágból többféle is van a piciny kertben: az egyszerű hóvirág kis csokrokban növöget. Az amszterdami repülőtéren vásárolt hagymákból óriás méretű, egyedülálló hóvirágok nőnek ki. Január végéig, február közepéig kitartanak a hóvirágok, és már jönnek is a sárga kikericsek (krókuszok). Kora tavasszal jön a nárcisz, amelyek már magasságukkal legyőzik a törpe tulipánokat is. A tulipánok egész tavasszal váltják egymást: sárga, piros, fekete (volt), vannak zöldek és tarkák, majd a cirmosak (hágai repülőtér) és a duplák. Májusra már nyílik az aranyvessző, és ezzel párhuzamosan a tulipánfán csak virág van, amely virágok átalakulnak zöld levéllé. Az orgonabokor évre-évre változóan hoz virágot: van amikor egy egész érettségiző osztályt elláthatunk belőle, de vannak satnya évek is (ez az év ilyen volt). A rózsák közül az ablakunk alatt egy rózsaszínű rózsabokor és egy piros is nyílik egész nyáron és későn ősszel is. Az elhervadó virágokat gondos metszéssel távolítja el a feleségem a bokorról, így egy szezon alatt 4-6 rózsanyílást is megfigyelhetünk az ablakból a rózsabokron. Most november eleje van, de még mindig van egy félig kinyílt rózsabimbó a bokor csúcsán. A májvák májustól októberig minden színben virágzanak. Az utolsó virág a krizattén, amely januárig kitart. Sajnos vannak olyan „virágaink” is, amelyek nem virágoznak. Pl. a piros trombitafolyondár, amely Budaörs szerte ontja a virágokat, a kertünk ebben az évben 1 azaz egy virágot izzadt ki magából. A földjét nem szereti vagy minket?
Fotó: Sipos Sára és Kiss Katalin. "Ablak és kiskert"
Szólj hozzá!
Címkék: Budaörs Unokáimnak 2020 Magyarország
2020.11.02.
08:51
Írta: Dr. Tóth Zoltán
Lions értelmezés az "Olvassunk és Főzzünk!"-ről
Ami a debreceni kollégiumnak: „Orando et laborando”, az a Bencéseknél: „Ora et labora!” Imádkozni és dolgozni, imádkozz és dolgozz! És az Oltalomnál: „Olvassunk és főzzünk”…. vagy „olvass és főzz?” Míg előbbi közösségi cselekedet, utóbbi az egyénekre vonatkozik, tehát az első igen találó... Érdekes, a bencés változat felszólítja az egyént, de a debreceni sem a közösséget szólítja meg, ennyiből is jobb az „Olvassunk és főzzünk”. Latinul a legere és a coques alighanem nem honos annyira, mint amennyire a fenti mondás ismert. Angolul is érdekes azonban: - Read and cook -. Ugyanis ez egyidejűleg jelenti az olvas és főz, az olvass és főzz, és majdnem pont ugyanez a felszóllító módja is, Let’s read and cook…(Fűsüs András írása)
Szólj hozzá!
Címkék: Oltalom Karitatív Egyesület Iványi Gábor Budaörsi Olvasókör 2020 Magyarország
2020.11.01.
16:47
Írta: Dr. Tóth Zoltán
Rádió Bézs: Reggelizzünk!
2020-11-02 12 óra „Reggelizz, mint egy király!” „Csak egy kávé és rohanok!” E két véglet között vannak normális átmenetek is. Sorba vesszük a reggelik lehetséges elemeit. Miből készítsünk pirítóst? Hogyan pirítsunk olajos magvakat? A pelyhek közül melyiket szeressük vagy inkább keverjünk műzlit? Mihez illik szárított gyümölcsöt enni? „Egy pohár tej – tiszta fej!” – mondta régen a reklám. Teát vagy kávét? Mikor együnk villásreggelit és melyek az elengedhetetlen részei, ha már rászántuk magunkat egy kiadós reggelire. A műsor második részében már karácsonyi előkészületeket teszünk, mert már csak hét hét van hátra az ünnepig. Az Abba, a Beatles, Lehr István, Koncz Zsuzsa és Enya dalait is hallgathatjuk a műsor közben.
Fotó: Kiss Katalin
Szólj hozzá!
Címkék: Budaörs Rádió Bézs szakácskönyvből kimaradt Budaörsi Olvasókör 2020 Magyarország
2020.11.01.
16:26
Írta: Dr. Tóth Zoltán
Civil Rádió: Petschnig Mária Zita - az elmúlt 15 év
A Civil Rádió Olvasókörének ismét a vendége Petschnig Mária Zita közgazdász, akivel az elmúlt 15 év társadalmi, gazdasági és politikai eseményeinek az összefüggéseiről beszélget Tóth Zoltán. természetesen ma minden beszélgetés kezdőpontja vagy vége a járvány. Azonban Bródy Jánostól értesültünk, hogy a Kondratyev-féle ciklus elmélet komoly hatással van az életünkre. Hát még a gazdasági válságok...






