2012.12.08.
15:04

Írta: Dr. Tóth Zoltán

A magyar Országgyűlés épülete

parlament_1_300x203_1354974632.jpg_300x203

A magyar parlament épületének a történetéről itt olvashat:

http://kulturalisutvonalak.blogter.hu/259383/magyar_csodak_a_parlament

A kép jobboldalán (Margit-híd felé) az épület XVII. sz. kapuja látható. 1983-89 között itt jártam be a munkahelyemre. Az irodám ablaka a Margit-szigetre nézett.

A parlament Kossuth térre néző oldalán található a két oroszlán között a főbejárat. A főbejárat fölötti szinten ülésezett az Országos Választási Bizottság 1989 telén, a 4 igenes népszavazás, majd 1990 tavaszán az első szabad parlamenti választás időszakában.

 

Szólj hozzá!

Címkék: választás demokrácia 2014 Magyarország parlamentek épületei

2012.12.08.
14:25

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Románia: meglesz-e az alkotmánymódosításhoz szükséges kétharmad?

http://nol.hu/velemeny/20121208-romania_valaszt

A közvéleménykutatók szerint a szociáldemokrata - liberális koalíció győzelme várható. Ám, a néppárti Basescu továbbra is elnök marad.

Szólj hozzá!

Címkék: választás határon túli magyarok Románia külföldi választás

2012.12.07.
19:28

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Még menjünk el Alföldire

http://hvg.hu/kultura/20121207_Nyilt_level_Alfoldi_Robertnek_Marosvasarh

Szakmai pályázat szakmai elbírálása várható a Nemzeti Színház vezetői posztján - írja a kormányújság, az adófizetők pénzén az adófizetők szemébe. A hvg.hu nem ezt írja, de nem is kap kormánypénzt.

Az Alföldi olyat tud, amit érdemes megnézni és gondolkodni a színházán.

Mások pénzért-hatalomért sem tudnak annyit mondani a világról, mint amennyit kifejeznek a színházban: pénzért - hatalomért vagyunk itt, a nézők csak szolgálnak.

Alföldi színháza a nézőt szolgálja. Az új győztes szolgának tekinti a nézőt. Kis különbség, amely lényeges.

Szólj hozzá!

Címkék: demokrácia határon túli magyarok filmszínházirodalom 2014 Magyarország fogyasztó védd magad!

2012.12.06.
21:06

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Zsidó, leánykori nevén lengyel tojás

zsido_tojas_011_1_1_1354824250.jpg_700x351

Zsidó, leánykori nevén lengyel tojás

1952-ben születtem, és úgy nőttem fel, hogy lengyel tojásnak nevezték a környezetemben ezt a tojáskrémet. Mire elvégeztem az egyetemet (1977) megtudtam, hogy az eredeti neve zsidó tojás. Akár így nevezzük, akár úgy, nagyon finom étel, különösen, ha a barátaid váratlanul jönnek és valamit sürgősen kell készítened szendvicsnek. Mire a kenyérért elküldött barátaid visszaérnek a borral, addig összeállíthatod a tojáskrémet. Amerikában a PC beszédben (political correct) bizonyára tojáskrémnek nevezik, nevezzük mi is így. De erről egy pesti vicc jut eszembe: Két férfi bemutatkozik egymásnak: „Fehér vagyok!” – mondja az egyik, „Barna vagyok!” mondja a másik. Egyszerre kérdezik egymástól ”És korábban?”.

Bevásárló lista 6 személyre

 

12 db friss tojás                      500 Ft

 

1 nagy fej vöröshagyma           20

 

3 evőkanál mustár                    20

 

3 evőkanál libazsír (kacsa)     300

 

só, bors, pirospaprika             100

 

Összesen                                1000 Ft

Metódus

A tojásokat bő hideg vízben tesszük fel főni, egy kanál sóval.(A só segíti a víz felforrását és kidurranó tojást összefogja. A tojás nem durran ki, ha a hűtőszekrényből fél órával korábban kivesszük.) Legalább 10 percig forraljuk a vízben a tojásokat, hogy jó kemények legyenek. (Aki krémesebben szereti a tojáskrémet, az kevesebb ideig forralja a vizet.) A forró vizet kiöntjük és hideg vízben feltörjük a tojásokat, hogy a héjuk könnyebben lejöjjön. A hideg vízben hagyjuk egy kicsit a megpucolt tojásokat, hogy a kemény tojásokra ráragadó héj-szilánkok lemosódjanak. (Az okosabbja egy barátját kéri meg a tojások héjának a leszedésére.)

Egy nagy tálban villával összetörjük a tojásokat. (Lehet turmixolni is, és akkor nagyon „sima” krémet kapunk, amely inkább a nagyüzemi szendvicsgyárra teszi hasonlatossá a tojáskrémünket, és sokat kell mosogatni.) A finomra felvágott vörös/lila hagymát a mustárral és a fűszerekkel összekeverjük. Ha nagyon sűrűnek ítéljük a krémet, akkor egy kevés joghuttal/kefírrel/tejföllel hígitjuk.

Diétázók kerüljék ezt a tojáskrémet, vagy ne tegyenek bele libazsírt és tojást. A vöröshagyma kenyérrel egy hagyományos magyar étel és nagyon egészséges. („Van vöröshagyma, a tarisznyába’, keserű magába’, szolgalegénynek, hej, de szegénynek keserű vacsora!”)

Eredetileg barheszre (ünnepre készült sós kalács) kenték a zsidó tojást. Később a barhesz édes lett, így is finom. Mi legjobban 3 kg-os parasztkenyér nagy szeleteire szeretjük kenni, és bármilyen savanyú bort lehet hozzá inni, mert úgysem érzi az ember a bor ízét a hagyma mellett.

A nagy parasztkenyeret a Lipóti pékségben szoktuk venni. Lipót egy magyar községnek a magyar neve. És korábban?

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv külföldi választás fogyasztó védd magad!

2012.12.06.
17:46

Írta: Dr. Tóth Zoltán

A magyar pártok bizakodóak - Romániában

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=605242

A választási részvétel az előrejelzések szerint 50%-os lesz. A magyar szavazók magasabb részvételére számít az RMDSZ.

Szólj hozzá!

Címkék: választás demokrácia határon túli magyarok Románia külföldi választás

2012.12.06.
15:16

Írta: Dr. Tóth Zoltán

A köztársasági elnök az Alkotmánybírósághoz küldi az eljárási törvényt

http://www.hir24.hu/belfold/2012/12/06/ader-nem-irta-ala-a-valasztasi-torvenyt/

A demokráciára a legveszedelmesebb szabályokat már kihirdették az alaptörvényben és a 2011. évi CCIII. törvényben. Azok nem kerültek az alkotmánybíróság elé. A kevésbé veszélyes, de közérthetőbb eljárási törvény viszont oda kerül..."Fecseg a felszín, hallgat a mély." (József A.)

Szólj hozzá!

Címkék: választás demokrácia 2014 Magyarország

2012.12.06.
15:05

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Népszavazást kezdeményez a HÖOK

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=605261

A kormány az állami ösztöndíjak számát 10 ezerre csökkenti le. 2008-ban a többség a tandímentesség mellett döntött és ezzel zöld utat adtak a jelenlegi kormánypártnak. A HÖOK joggal kéri számon a jelenlegi kormánypárton a pálfordulást.

Szólj hozzá!

Címkék: demokrácia 2014 Magyarország országos népszavazás

2012.12.06.
11:02

Írta: Dr. Tóth Zoltán

2012. december 9. választások Romániában

http://hu.wikipedia.org/wiki/Rom%C3%A1niai_v%C3%A1laszt%C3%A1sok

A korábbi romániai parlamenti választások eredményét olvashatja http://hu.wikipedia.org/wiki/Rom%C3%A1niai_v%C3%A1laszt%C3%A1sok

Szólj hozzá!

Címkék: választás demokrácia szakácskönyv Románia külföldi választás

2012.12.06.
10:37

Írta: Dr. Tóth Zoltán

A japán választásokon 12 párt indul

A Népszava rövid tudosítása a japán választásokról. http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=605230

A japán választási rendszer hasonló a magyarhoz, de kétkamarás a parlament.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Jap%C3%A1n_orsz%C3%A1ggy%C5%B1l%C3%A9s

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: választás demokrácia Japán külföldi választás

2012.12.05.
22:37

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Töltött paprika

brasso_resize_1_1354743173.jpg_450x299

Töltött paprika – BB módra

 

Rögvest a töltött paprika melletti BB módra magyarázatával kell kezdenem. A BB jelen esetben nem a híres francia filmcsillag és szexszimbólum Brigide Bardot nevének közkeletű rövidítését takarja, hanem Budaörs és Brassó(képünk) városok kezdőbetűiből jött létre. A BB módra egy tiszteletet fejez ki brassói barátom kedves felesége és családjuk iránt, aki maga is szeret (és tud!) főzni. Amikor hitelesnek tekinthető eredet-legendát kerestem az erdélyi fatányéros recepthez, akkor segített a régmúlt időkből, szájhagyomány útján megörökölt történet elmesélésével. Mivel Budaörsön lakunk, a barátom és felesége pedig Brassóban, így ezzel a BB-vel állítunk emléket a családok közötti kapcsolatunknak.

A töltött paprika egy hagyományos magyar étel, amely azonban valamennyi környező és távoli ország népeinek az ételei között is megtalálható. Természetesen a magyarok lakta területeken is eltérő módon főzik a töltött paprikát, esetleg mások a fűszerek, mások a köretek, másképp készül a paradicsom-mártás. De a lényeg mindenütt egyforma: darált hús paprikába töltve, amelyet paradicsom-szószban főzünk puhára. Vannak természetesen távolibb rokonok is, amikor a paradicsom-szósz leszűkül arra, hogy a húsba egy kis paradicsompüré kerül csak be, a vegetariánusok nem hússal töltik a parikát, hanem zöldségekkel, a paprika elmarad és csak húsgombócok laknak a paradicsomban... Hogyan lehet egy töltött paprika nélküli ételt töltött paprikának hívni?! Az internetes keresőben kb. 300 féle receptet találtam. De most a saját töltött paprikánkra koncentrálunk!

A töltött paprika nem lehet régebbi, minthogy Európában amerikai import útján megjelent a paprika és a paradicsom, a XVII. században. Azonban a tömegétkezés részeként csak a XIX. századra tehető elterjedésük. Nem annyira a szegények eledele volt, inkább a polgárosodó családokban, nyáron-nyárvégén főzték a töltött paprikát, főtt krumplival körítve.

Bevásárló lista 4 főre

0,5 kg darált sertés/marha/vegyes             800 Ft

4 db nagy vagy 8 db kkisebb paprika                100   (szezon)

2,0 kg értett paradicsom v. konzerv          200   (szezon)

1,0 kg krumpli/0,3 kg rizs                         150

0,1 kg zabpehely v. 2 száraz zsömle                     20

2 db egész tojás                                           80

só, bors, szegfűbors/szegfűszeg/kömény   100

Összesen:                                         kb. 1.500 Ft

Metódus

A szép nagy vagy szándékosan kicsi méretű, sárga színű zöldpaprikáknak/kápiának/pritaminnak a testét egészben (sértetlenül) hagyva kiszedjük a csumáját (tájszó) és a magokat. (Mi a kápia paprikát szeretjük a legjobban!)

Összekeverjük a darált húst a fűszerekkel, sóval, 2 egész tojással és/vagy szárított zsömlével/zabpehellyel, úgy mint a fasírtot.  A húsgombócokkal – fakanálnyél segítségével – gondosan megtöltjük a paprikákat. A paprikák végét nem kell bevarrni, mert nem jön ki a töltelék a forrásban, "beledagad" a töltelék a paprikába. A paprikából kimaradt húsgombócokat keményre nyomkodjuk. Egy hűsgombócot fenntartunk arra, hogy a paradicsoszóban szétmorzsoljuk később, ez javítja a szósz tartalmasságát.

A friss paradicsomokat forrásban levő vízben 3-5percig előfőzzük, amíg a héjak megrepednek, a forróvizet kiöntjük, majd a héjakat lehúzzuk. (Okosabbak erre a tevékenységre felkérnek valakit, aki érdekelt a végtermék előállításában.) A paradicsomokat sóval, borssal/ örölt köménnyel, összetört szegfűborssal/szegfűszeggel ízesítjük. A paradicsomszószt lassan beforraljuk, hogy a víztartalom jelentős része elpárologjon. Lehetséges a beforralás helyett sűrítést is alkalmazni: az Alfökdön rántást tesznek a paradicsomszószba, a Dunántúlon egy kis étkezési keményítőt. Én inkább a beforralást végzem. A sűrű paradicsom szószt - a gyerekek kedvéért - simára turmixoljuk, az inyencek kedvéért 2 dkg vajjal elkeverjük, amitől a teteje fényes lesz.

A lassú forrásban levő fűszeres paradicsomszószban megfőzzük a töltött paprikákat. 0,5 kg darált húst kb. 30 percig kell főzni a paradicsomszószban. Ne felejtsük el a félretett egy húsgombócot szétmorzsolni a szószban, amitől tartalmasabb lesz a lé!

Főtt krumplival, esetleg rizzsel körítve tálaljuk. A mélytányérban felszolgált töltött paprikát kényeskedve késsel-villával eszegetjük, normáliséknál kanállal nyeldessük, mint kacsa a nokedlit. Másodszor már nem szabad kérni. De, ha a paradicsom zaft elfogyott, akkor a még meglevő töltelék mellé egy kis zaftot meregetünk. Ha a töltelék fogyott el, akkor egy kis zafthoz veszünk még egy tölteléket! Ha már nincs töltelék és paradicsomszósz sem, akkor bánatos hangon érdeklődjünk a szakácsnál: mikor lesz már egyszer egy rendes adag töltött paprika a csalásnak?!

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv határon túli magyarok Románia Budaörs fogyasztó védd magad!

süti beállítások módosítása
Mobil