Meghívó a Budaörsi Olvasókörbe. 2018. július 11-én, szerdán 17 órakor az Olvasókörünk vendége lesz Bolgár György újságíró, drámaíró. Ez alkalommal nem a Klubrádió "Beszéljük meg..." c. műsoráról, hanem az általa írt drámákról beszélgetünk Vele. Szívesen látunk új tagokat is az olvasókörben.
2018.06.20.
15:22
Írta: Dr. Tóth Zoltán
2018 07 11 Bolgár György
Szólj hozzá!
Címkék: videó Budaörs olvasókör 2018 Magyarország
2018.06.19.
13:54
Írta: Dr. Tóth Zoltán
Budaörsi rakott padlizsán
Budaörsi rakott padlizsán
A budaörsi rakott padlizsán minden alapanyagának szezonja van júniusban: újkrumpli, padlizsán, paradicsom. A hozzávalók kategóriában a tejföl, a sajt és az alaplé minden évszakban hozzáférhető a szakácsnak.
Miért juthat eszünkbe rakott padlizsánt készíteni? Azért, mert a piacon, a bevásárlóközpontban olyan hívogató a lila padlizsán, a piros paradicsom és a sárga újkrumpli! A látvány magával ragad, és megragadja a pénztárcánkat is: primőrt venni, szezonálist főzni, már nem tartozik az olcsó ételek közé, azonban a friss zöldségek íze finomabb, mint a decemberi paradicsom, amelynek az íze a papírra hasonlítható leginkább.
Kétszemélyre főzünk! A szakácsok, receptírók, gasztrobloggerek általában nincsnek tekintettel a kéttagú családokra és az egyedül maradottakra, a szinglikre végképpen nem! Hiánypótlásként írom ezt a mai receptet a „keveset főzni” kategóriában.
Indulásnál döntenünk kell, hogy húsevőknek vagy vegetáriánusoknak főzünk-e? A kétféle metódusban a különbség az alaplében van: húsból készül-e az alaplé (pl. maradék húsleves) vagy natúr zöldséglevesből (zsír nélkül) főzzük meg az alaplét? (Természetesen leveskocka is kitűnően használható mind a két célra!)
Ha döntöttünk vagy valaki döntött helyettünk, akkor HEURÉKA, indulhatunk a kosárral a piacra.
Bevásárlólista 2 személyre
1 db lila padlizsán (lehet más színű is, de az drágább, és az íze ugyanolyan)
2 db nagyobb újkrumpli (kisebbekből 4 db)
3 db piros paradicsom (más színű is lehet, és a látvány kárpótolhat az íztelenségért)
1 db leveskocka
5 dl víz vagy alaplé
10 dkg kemény vagy 15 dkg félkemény sajt reszelve
1 pohár 20%-os tejföl
Só, bors
Metódus
Kislábosban megfőzzük sós vízben, héjastól az újkrumplit. Miután megégettük az ujjunkat a forró krumplival, azután hűlni hagyjuk, lehúzzuk a héját, és karikára vágjuk a burgonyát. (Fájó ujjunkra folyamatosan hideg vizet csorgatunk.)
Egy kistepsibe beleöntjük az alaplét, és ebben helyezzük el a karikázott krumplit, amelyet kissé megsózunk, borsozunk. Jöhet rá a fele tejföl. Megmossuk a padlizsánt, héjastól nagy karikákra vágjuk és rátesszük a krumplira, majd megszórjuk a fele reszelt sajttal. Végül a felszeletelt paradicsomot tesszük tetőnek, amelyre jöhet a maradék sajt és tejföl. 180 fok C-on sütjük 25 percig, majd 5 percig fedő nélkül erősen pirítjuk (hogy szép színe legyen).
Miért budaörsi a rakott padlizsán? Minden budaörsi módra készült ételben valamilyen tejféleség van: tej, aludttej, tejföl, túró vagy sajt. Másrészt Budaörsön készítettem ezt az ételt (is)!
Jóétvágyat!
Szólj hozzá!
Címkék: Budaörs 2018 Magyarország szakácskönyvből kimaradt
2018.06.04.
18:53
Írta: Dr. Tóth Zoltán
2018. június 8. péntek 16,30 Vörösmarty téren!
MEGHÍVÓ
Tóth Zoltán: Civil a konyhában
Különleges szakácskönyv Tóth Zoltáné. Történetek, sztorik, visszaemlékezések keretezik a recepteket. A történelem folyamatában ismerhetjük meg az elmúlt 100 év családi ételeit, és jutunk el a mai étkezési kultúra vezérelvének a megértéséhez: finomat, de keveset!
2018. június 8-án, pénteken 16,30-kor ismerkedhetünk meg a különleges szakácskönyv szerzőjével személyesen is Budapesten, a Vörösmarty téren. Az Ünnepi Könyvhét színpadán Körössy P. József beszélget a szakács- és egészségügyi bizonyítvánnyal rendelkező Tóth Zoltánnal arról, hogy a felesége jobban tud főzni?!
140 gyermeknek főz minden 4. vasárnap Tóth Zoltán: „éhesen nem lehetünk demokraták!”
2018. június 8-án, pénteken, 17 órától a Noran Libró (Kossuth Kiadó) sátra előtt dedikál a szerző.
Ha nincs lehetősége személyesen eljönni a Vörösmarty térre, akkor élő egyenes adásban nézheti meg Tóth Zoltán és Körössy P. József beszélgetését a könyvről a https://www.facebook.com/toth.zoltan.hivatalos.oldala/ -on.
Az Fb oldal megosztásán versengő és kisorsolt 20 győztes helyben kap könyvet!
Szólj hozzá!
Címkék: szakácskönyv szakácskönyv születik?! 2018 Magyarország
2018.06.02.
23:18
Írta: Dr. Tóth Zoltán
Budaörsi Olvasókör a Sárkányhajó Fesztiválon - 2018
Mi szívesen önkénteskedünk! Segít Ön is a rászorultaknak? Jöjjön el a Budaörsi Olvasókörbe 2018 június 13-án, szerdán, 17 órakor Budaörsön a PostArt kultúrális szintérre (szemben a templommal)
Szólj hozzá!
Címkék: videó Budapest Budaörs Civil Rádió olvasókör 2018 Magyarország
2018.05.29.
10:09
Írta: Dr. Tóth Zoltán
Sukorói sárkányhajó fesztivál - Budaörsi Olvasókör
MEGHÍVÓ
A BUDAÖRSI OLVASÓKÖR TAGJAINAK
Sukorón 5. alkalommal lesz sárkányhajó fesztivál a Velencei tavon. A főszervező Nagy János, aki olvasókörünk tagja.
Természetesen a Budaörsi Olvasókör is részt vesz a rendezvényen, ahogy azt már közösen elhatároztuk.
3000 (háromezer!) résztvevő lesz a rendezvényen, akiknek a többsége mozgássérült gyermek.
Ilyen nagyságú rendezvényre mi nem vagyunk felkészülve, de támogatásunk (200 fő) így is jelentős az erőnkhöz képest.
A mi önkéntes munkánk 2018. május 30-án, szerdán, 08,00 órakor indul, Budaörs, Petőfi u 25. sz elől. Eddig három tagtársunk igényelt szállítást. Ha valaki még velünk akar jönni, az kérem telefonon egyeztessen velem 06309646677.
Dress code: szabaidős ruha, hőségre és zivatarra. (Ez utóbbival tavaly nagyon megjártuk!)
Következő rendezvényeink:
Június 8. péntek, 16,30 Tóth Zoltán könyvének a bemutatója az Ünnepi Könyvhéten (Bp. Vörösmarty tér, színpadán)
Június 13. szerda, 17 óra PostArt-ban, Szentpéteri Nagy Richárd, alkotmányjogász, politológus.
Július 11. szerda 17 óra PostArt-ban Bolgár György Klubrádió műsorvezetője és drámaíró.
Várjuk az augusztusi kirándulás javaslatokat!
Új tagokat is várunk az Olvasókörbe!
Üdvözlettel: Tóth Zoltán
Szólj hozzá!
Címkék: Budaörs Sukoró olvasókör 2018 Magyarország
2018.05.27.
20:07
Írta: Dr. Tóth Zoltán
Gyermeknap - Budaörsi Olvasókör - köszönet
Gyermeknap – Budaörsi Olvasókör
2018. május 26-án ünnepeltük a Gyermeknapot a Budaörsi Uszodában. 50 mozgássérült és hátrányos helyzetű gyermeket hívtunk meg az alkalomra. A gyermekek – kísérőik segítségével – jól érezték magukat a rendezvényen: ehettek finom szendvicseket, hallgathattak az uszoda partján jó zenét, kajakozhattak a vízben és a végén kaptak olvasnivaló könyveket is.
A Budaörsi Olvasókör és a gyermekek nevében köszönjük a támogatóknak és az önkénteseknek, hogy Nagy János szervezése révén, egy kis örömet okozhattunk 50 gyermeknek. (A rendezvényt nem tudjuk fotókkal dokumentálni, mert a gyámhatóság nem engedélyezte a fotók készítését.)
Szólj hozzá!
Címkék: Budaörs olvasókör 2018 Magyarország
2018.05.24.
14:59
Írta: Dr. Tóth Zoltán
Gyermeknap - Budaörsi Olvasókör
A Budaörsi Olvasókör a gyermeknap alkalmából 50 mozgássérült gyermek számára rendezvényt szervez.
A helyszín a Budaörs Városi Uszoda és Strand. http://bvuss.hu/elerhetoseg/ .
A rendezvény időpontja: 2018. május 26. szombat
Program
07,00 – tól szendvicsek (biztonságos étel) elkészítése (140 db),
09,00 – tól szendvicsek és könyvek (50 db) átadása az Uszoda előterében a kísérőknek
10,00 - tól Simon Attila zongora, hegedű ének műsora az uszodában
11,00 – tól tanmedencében fürdés felügyelet alatt
13,00 – tól kézműves program
15,00 -tól gyermekek hazatérése
A rendezvény szervezője Nagy János.
Köszönjük a támogatóinknak a felajánlásokat, és az önkénteseknek a munkát!
Következő rendezvények:
Május 30. szerda, Sukorói sárkányhajózás és főzés 200 gyermeknek
Június 13. szerda, Szentpéteri Nagy Richard, a PostArt-ban
Július 11. szerda, Bolgár György a PostArt-ban
Az augusztus 8-ai kirándulásra várjuk a javaslatokat!
Tóth Zoltán, az olvasókör vezetője
Szólj hozzá!
Címkék: Budaörs olvasókör 2018 Magyarország
2018.05.23.
19:04
Írta: Dr. Tóth Zoltán
Hús zöldséggel - ami a szakácskönyvből kimaradt
A hús egyszerre harapható és omlós. A zöldség egyidejűleg fűszeres és puha. Megjelent a szakácskönyvem: Civil a konyhában. Könyvbemutató 2018. június 8. péntek 16,30 Budapesten, a Vörösmarty téren, a színpadon, majd június 14-én, Veszprémben a Kossuth Könyvesbolt előtt 16,30-kor. Várom az érdeklődőket és a vásárlókat!
Szólj hozzá!
Címkék: videó szakácskönyv Budapest szakácskönyv születik?! 2018 Magyarország
2018.05.20.
23:50
Írta: Dr. Tóth Zoltán
Heti Betevő Egyesület Budaörsi Önkéntesek 2018 05 20
Csirkepörkölt zöldségágyon: 140 adag ételt készítettünk a Heti Betevő Egyesület istápoltjainak, amelyet a VIII. ker Gólya közösségi házban osztottak ki.
Szólj hozzá!
Címkék: videó Budaörs Heti betevő 2018 Magyarország
2018.05.19.
17:11
Írta: Dr. Tóth Zoltán
Gyömbéres uborka
Gyömbéres uborka
A feleségem perezselymes krumplijából maradt néhány szem burgonya, amelyet már nem kívánt később elfogyasztani. Ingadoztam a kuka és a hűtőszekrény között – hová helyezzem el? Váratlanul arra jött két uborka, amelyek az ebéd tejfölös uborkasalátáját sértetlenül megúszták. Már nyilalt is bennem a gondolat: csináljunk belőlük valami finomat! Vannak olyan tv-s főző műsorok, amelyekben véletlenül kiválasztott 3 alapanyagból kötelező a szakácsoknak valami ehetőt készíteni. (Felmerült bennem, hogy benevezek erre a versenyre én is.) Az uborka és a főtt krumpli mellé egy aszalódott gyömbéren állt meg a szemem. Kész a kompozíció folyékony része is: balzsamecet (fehér), hideg húsleves (a zsírt a tetejéről leszedtem). Fűszer: fehérbors.
Ha azt mondom, hogy a maradékokból egy új ételt komponáltam, akkor sokan elhúzzák a szájukat – naaa neee. Ha azt mondom, hogy keveset és finomat főzzünk vegásan, akkor egyes tv-s műsorvezetők lelkesen brávóznak: az egészséges életmód újabb bizonyítéka!
Nos, én egyik oldalhoz sem csatlakoznék, csak egy őszinte mondattal kezdtem: a feleségem perezselymes krumplijából maradt néhány szem burgonya…
Az alapanyagokról ejtsünk néhány szót!
Az uborka lehet kígyó, fürtös vagy szovjet típusú. A kígyó uborka a legolcsóbb, de a ajánlatos a belső magház részt egy kiskanál segítségével kikaparni, mert a magház rontja az étel állagát. A fürtös már nagyon jó, mert kevés benne a puha középső rész, de a legjobb a szovjet uborka, mert a középső puha rész is kemény! Javasolom, hogy a kiválasztott uborkát kockázzák, és ne reszeljék, gyalulják. A kockázással a kemény uborka lankadatlan marad, és a harapási élmény az étel minőségi követelménye. Nem sózzuk az uborkakockákat, mert az is csökkenti a harapás élményét! Ha vágyunk a sós ízre, akkor azt kizárólag fogyasztás előtt tegyük rá az ételre a sót.
A krumpli fajtája is nagyon fontos. A kereskedelmi felügyelet kötelező szabálya szerint nagyon elmés módon tájékoztatják a magyar fogyasztót: A, B vagy C típusú a burgonya. Természetesen nem írják oda a fogyasztó kedvéért a krumplira, hogy melyik mit jelent. „Az internetről mindenki szabadon tájékozódhat!” Én az A típust ajánlom, amely „saláta burgonyát” jelent. Magyarán ennek a legalacsonyabb a keményítő tartalma, így a krumpli állaga kibírja azt is, ha ott felejtettük a forró vízben ázni.
Az aszalódott gyömbér egy hosszabb folyamat eredménye: a gyömbér megmaradt részét ott felejtettük a konyhai polcon, így az megindult a múmia lét irányába. A gyömbért nem kell meghámozni, elég megmosni, és máris vághatjuk apró kockára.
A folyékony részt ízlés szerint állítjuk össze. Kevés ecet és több zsírtalan húsleves (kockából is készülhet) legyen. A lé mennyisége fedje el a száraz összetevőket. Aki nem szereti a fehérborsot, az használjon helyette csiliport vagy erőspistát.
A gyömbéres uborkát kreatív uborkának is nevezhetem, mert véletlenek alkotói sorozata hozta létre a gyömbéres uborka kompozícióját. Látják, hogy mindennek az oka a feleségem: nem ette meg a petrezselymes, vajas főtt krumplit tejes egészében. Cserébe nem evett a gyömbéres uborkából sem.
Ön megkóstolja a gyömbéres uborkát? Jó étvágyat!


