2024.03.09.
23:20

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Spiró György: Szappanopera

Spiró György: Szappanopera

Javaslom, hogy menjenek el a 6szín-be (Budapest, Jókai u. 6) és nézzék meg a Fórum színház előadását! Spiró remek egyfelvonásosa emlékezetes marad minden nézőnek: vagy a megrendülés, vagy az ellenérzés miatt. Ez a dráma elevenébe vág mindenkinek, aki túllép az eszik/iszik-dolgozik-dugik-alszik szintjén, és valami újat akar megtudni önmagáról és a világról.

A hivatalos színházi ismertető szerint ez a színdarab felvonultatja a XX. századi magyar történelmet. Valószínűleg a hivatalos ismertető írója nem nézte meg (nem olvasta) Spiró drámáját. A szerző a XXI. század első 3 évtizedét is megírta, sőt van mondanivalója az elkövetkező évtizedekre is. Jóslás lenne Spirót Shakespeare-Moliere mondanivalójának 500-300 éves tartósságához hasonlítani, de ezt a mondatot csak a kortárs lét szűk horizontja szorítja korlátok közé.

A keresztény egyházak (különösen a római katolikus) összességében ma is elhallgatja azt a tényt, hogy Jézus Krisztus zsidónak született és célja a zsidó egyház megreformálása volt. Spiró drámájának a hőse ezt a nyitó kérdést teszi fel a másik főszereplőnek: „Honnét tudja, hogy zsidó vagyok?” A válasz gyengécske: „Szerepel ebben a listában!” Sokcélú listák ma is készülnek, és a regnáló hatalom – az ellenőrzés minden lehetősége nélkül bárkit, bármilyen listára felvehet.

A népirtás bűnét Nürnberg óta személyre szabva is lehet büntetni. De az elpusztítottak bocsánatát lehet-e megváltani pénzzel az utódoknál, az örökösöknél?! Vannak, akik örömmel veszik a kézpénzt, és vannak akik mereven elutasítják a 30 ezüstöt. A hatalom bármilyen emberi-társadalmi katasztrófát (járvány, háború stb.) képes a saját (személyes-családi) anyagi hasznára fordítani.

A drámaíró után következik a dramaturg Spiró: az átfogó, nagyívű konfliktusokat lerántja a földre. Hétköznapi életünkben ugyanezen problémákkal küzdünk meg a kisebb közösségek szintjén: egy kereskedelmi-biztosítási ügynök lehet-e profit érdekelt - szédelgő-feldicsérő - az ügyfél kárára?

Sőt, a szerző még mélyebbre vág a lelkiismeretünkbe: Képesek vagyunk-e gyermekeinknek a világjobbító elveinket átadni, vagy a gonoszság elsodorja őket is?!... és magunkra maradunk.

A katarzist az váltja ki a nézőkből, amikor feltör a lelkekből az „aha” érzés: a személyes élettapasztalataink megegyeznek Spiró György általános társadalom-rajzával?!

A Szappanopera cím duplafenekű. Hogy mit jelent a tv műsor sorozat megnevezés mellett, azt a másik jelentést megtudják, ha megnézik a színdarabot.

A színházhoz a szerzőn túl hozzátartoznak a színészek, a rendező, a segítők. Köszönet nekik, hogy megnézhettük a színdarabot. A nézők tapsa nekik is szólt!

Budaörsi Olvasókör

 

Szólj hozzá!

Címkék: filmszínházirodalom Budaörsi Olvasókör Ünnepi beszélyek 2024 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr5218350059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása