2024.01.06.
10:37

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Bolgár György: Hazugságvizsgáló

Bolgár György:

 A hungarikumok hete

 

Hazugságvizsgáló

  

          Azt állította Lánczi Tamás, az újonnan létrehozott, úgynevezett Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke (a Hír Tv-nek), hogy a Szuverenitásvédelmi hivatalt a semmiből kell létrehozni, nincs is olyan a világban, mint ez az intézmény, „a jog nyelvén ez egy sui generis intézmény vagy hungarikum”.

          Ezzel szemben a (másik) tény az, hogy ugyanez a Lánczi egy másik interjúban, az állami médiának azt mondta, hogy vannak máshol is ilyen jellegű intézmények, mint például a romániai dezinformáció ellenes hivatal, vagy az EU külső befolyásolási kísérleteket kiszűrő hivatala. Most akkor hungarikum, vagy nem? Vagy ahogy éppen a tisztelt vendég kívánja? Hol háború, hol különleges katonai művelet, á la Orbán? Esetleg Nemzeti Pávatánc Hivatal?

 

          Azt is állította Lánczi (az M1 tévének), hogy a hivatal nem hatóság, nem végez nyomozást, és nem alkalmaz szankciókat, feladata alapvetően az elemzés és a feltárás lesz. „Azokat az információkat, amelyek más állami szerveknél képződnek, ha úgy tetszik, elkérheti egy együttműködés keretében, azokat elemezheti és megvizsgálhatja, ezekből vonhat le következtetéseket, amelyeket nyilvánosságra hozhat.”

          Ezzel szemben a tény az, hogy a hivatal nemcsak más állami szervektől kérhet információkat, hanem közvetlenül bármilyen adatot az általa vizsgált szervezettől és magánszemélytől, sőt büntetőeljárást is kezdeményezhet, aminek a vége akár börtönbüntetés is lehet. Szép kis elemzések lesznek. Együttműködés keretében. Ha úgy tetszik.

 

          Azt állította továbbá a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke, hogy a személyes támadásokra nem akar reagálni, de ha a hivatalt éri támadás, akkor ő azt meg fogja védeni, mert a munkájukat és a dolgozóikat „nem félemlíthetik meg”.

          Ezzel szemben a tény, hogy a törvény szerint éppenséggel a Hivatal félemlíthet meg lényegében bárkit, nemcsak szervezetet, hanem minden magánszemélyt is ebben az országban. Még szerencse, hogy a hivatal szerény fizetésű dolgozóit az elnök megvédi, nehogy bántódás érje őket. Meg vagyunk nyugodva.

  

          Azt állította Nagy Márton, nemzetgazdasági miniszter (az index-en megjelent cikkében), hogy „a magyar gazdaság és a kormány gazdaságpolitikája is válságállónak bizonyult”.

          Ezzel szemben a tény az, hogy a gazdaság egyáltalán nem bizonyult válságállónak, hiszen egy éven át recesszióban, visszaesésben volt, az infláció a legmagasabb szintet érte el az Európai Unióban, a reálbérek pedig jelentősen csökkentek. Mi ez, ha nem válság, és mi ez, ha nem a gazdaságpolitika válsága? Valójában tehát csak maga a kormány volt válságálló, mert ebbe a súlyos kudarcba nem bukott bele, hanem megőrizte a társadalom felének támogatását. Ez is valami, de ezt az eredményt nem a gazdasági jelzőtáblára írják ki, hanem az Orbán házibajnokság eredményjelzőjére.

 

          Azt is állította a miniszter (ugyanott), hogy 2010-hez képest 1 millióval nőtt a foglalkoztatottak létszáma.

          Ezzel szemben a tény az, hogy csak 860 ezerrel emelkedett, és ebből 110 ezren dolgoznak külföldön (magyarországi lakhellyel), 64 ezren pedig közfoglalkoztatottként. Obádovics matematika könyvét elővenni!

Szólj hozzá!

Címkék: Népszava Budaörsi Olvasókör 2024 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr4718296425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása