2021.02.07.
18:13

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Alany, állítmány, tárgy...

Szeretek klasszikus idézetekkel dolgozni. Nagy gondolatokkal ritkán találkozik az ember, ezért meg kell becsülni a ritka értékeket!

Arany, Petőfi, Ady, József Attila, Rejtő Jenő, Moldova, Eötvös István, Erdős Virág, Szilágyi Ákos, Spiró György, Bródy János örökbecsű mondatait  dédelgetve őrzöm.

Ismereteimben új fejezetet nyitott Bacsó Péter: Tanú c. filmje. Megerősítette azt a korábbi homályos emlékem, hogy „A nemzetközi helyzet fokozódik!” Egyetlen – rövid - mondatban sűrítette össze Bacsó Péter azt, amelyet bonyolultan és terjengősen mindig is tudtam. Megint József Attila  jutott eszembe:

„Én úgy vagyok, hogy már száz ezer éve
nézem, amit meglátok hirtelen.
Egy pillanat s kész az idő egésze,
mit száz ezer ős szemlélget velem.”

Az élethosszig tartó tanulásnak azonban nincs vége! A jelenleg regnáló miniszterelnök lényegesen bővítette mindannyiunk tudástárát. Miután már eljátszotta a Rendszerváltó, a Gazdasági csoda vezetője, a Vezénylő tábornok, a Vírusharcos, az Európa vezető ereje szerepét, most új babérokra tör – Sztálin nyomdokán – a Nagy Nyelvtudós és Nyelvújító (szerény) szerepében tündököl!

„Megtorpant a járványhelyzet javulása!”

A magyar hagyományos (nem fidesznyik) nyelvelemzés szabályai szerint elemezzük ezt a felszólító mondatot!

Ki a mondat alanya? A „járványhelyzet”. Nem a kormány, nem a miniszterelnök, nem a nemzeti nyunyóka, hanem járványhelyzet a mondat alanya.

Mi a mondat állítmánya? „Megtorpant.” Ez egy cselekvést kifejező ige. Tehát összeolvasva az eddigieket: a járványhelyzet megtorpant.

Keressük a mondat melléknévi igenevét, amely az alany és az állítmány folyamatának az irányára utal! „Javulása!”

Ha a mondatot helyes szórendbe rakjuk, akkor „a járványhelyzet megtorpant és javul”.  Amely mondat azonban teljes képtelenség, mert önellentmondás. Ki a felelős a járványhelyzet megtorpanásáért? Maga a járványhelyzet!

Ilyen mondatokat a tőzsdei sajtójelentésekben lehet olvasni/hallani: „Erősödött a forint! 357,28 Ft középárfolyamon egy euró.” Midőn 2010-ben még 275 Ft volt. A felelős itt sincs nevesítve.

És ilyen mondatokat hallgathatunk minden nap több tucatszor, amelyet az írott és elektronikus sajtó is átvesz és erősít.

Mi lesz a következő iránymondat a médiának: „A megtorpant járványhelyzetet feloldotta a kormány!” Érdekes , itt lesz nevesített alanya a mondatnak!

Szólj hozzá!

Címkék: vírus kormánypárt jóállam 2021 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr4716419208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása