2020.12.29.
12:57

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Olvassunk és Főzzünk! 2020-ban történt

„Olvassunk! és Főzzünk!”  Mit tettünk 2020-ban?

Az Olvassunk és Főzzünk! mozgalmat Iványi Gábor és Tóth Zoltán alapították 2020. július 13-án. A mozgalom az Oltalom Karitatív Egyesület és a Budaörsi Olvasókör közös céljainak a megvalósítására jött létre: testi és szellemi táplálékot adni a szegény embereknek. Az első nyilvános fellépésről a Budaörsi Napló tudósított: https://budaorsinaplo.hu/olvassunk-es-fozzunk-adjatok-nekik-ti-enniok/

Az Oltalom egyesületnek Budapesten, a VIII. ker. Dankó utcában van a székhelye, a hajléktalan szállója, kórháza és iskolája. Egy félbemaradt építkezés befejezéséhez gyűjt pénzt az Olvasókör, ahol egy 500 adagos konyha és a hajléktalanok által is igénybe vehető étkezőt kívánnak létesíteni az együttműködő partnerek. Az elmúlt fél évben e célból már  6,8 millió Ft gyűlt össze adományokból az Oltalom számláján és még 13,2 millió Ft-ra van szükség a főzés megkezdéséhez:

Oltalom Karitatív Egyesület

10400140-00032575-00000008

Közlemény: Főzőhely

 

Több száz ember megtakarításaiból gyűlt össze ez a pénz: van, aki 1 milliót adott és van, aki a nyugdíjából 1.000 Ft-t adományozott. Mindenki a lehetőségei szerint adhat támogatást, nyújt segítő kezet a rászorultaknak. Mindenkinek köszönjük! A pénzből megkezdődött a fűtési eszközök megvásárlása és szerelése.

https://www.facebook.com/olvassunkesfozzunk/videos/261179711859757

A társadalmi adakozás a vállalatokat is megérintette: elsőként Kéry András cége adományozott ajtókat, ablakokat és fürdőszobai berendezéseket, majd a Graboplast Padlógyártó Zrt. adományozott 500 négyzetméter padlóburkoló anyagot a konyha és étkezőhely számára. A járvány első hullámában nagy segítséget jelentett a kézfertőtlenítő eszközök megérkezése! Szükségünk van további építési, szerelési anyagokra, festékekre, burkolóanyagokra, és főzési, étkezési eszközökre, továbbá bútorokra!

Önkéntesek segítségével minden szerdán 9-10 óra között nyilvános közösségi krumplihámozást tartunk, amelyen Iványi Gábor és Tóth Zoltán beszélget a résztvevőkkel a közösséget érintő kérdésekről és a kulturális élet eseményeiről. https://tothzoltan.blog.hu/2020/09/10/nyilvanos_kozossegi_krumplihamozas

Kulturális műsorral egybekötött rendezvényen köszöntük meg – a járványügyi szabályok szigorú megtartásával – az adományozóknak a támogatást.

Az első „köszönő csomag” rendezvényünkön vers és operaária volt a sláger. Fellépett: https://www.youtube.com/watch?v=R74KMiVMbUY Köszönjük Szalay Krisztának az előadást!

A második „köszönő csomagban” Gerendás Péter énekelt, Koncz Zsuzsa nekünk írt levelet, Turczi István költeményeit olvasta fel, és Spiró György videó üzenetét nézhettük meg.

https://www.youtube.com/watch?v=-1fEXgrthPk

A járvány második hulláma megakasztotta a személyes részvétellel megtartott rendezvényeket, de bízunk benne hamarosan folytathatjuk.

Az ősz-tél idején nem medve álmot alszunk, hanem már beadtunk egy uniós pályázatot, amelyben hajléktalanok oktatását tervezzünk. Ennek elbírálása 2021. februárjában várható. Egy nagyobb ívű (5 évre szóló) pályázaton is dolgozzunk, amelyben a középtávú céljaink megvalósítását tűztük ki célul: a leszakadó társadalmi csoportok felzárkóztatást. Ennek az eszköze:

OLVASSUNK ÉS FŐZZÜNK! 2021-BEN IS.

Várjuk a segítő kezek támogatását: Iványi Gábor és Tóth Zoltán

2020. karácsonyán

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr7816362502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása