2020.12.25.
15:50

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Rádió Bézs: Mit főzzek? Összegezés 2020

Mit főzzek? Válassz! című műsorok 2020-ban a Rádió Bézsben

2020. január 6. a karácsony vége (Nyugat- és Közép-Európában), a karácsony kezdete (Kelet- és Dél-kelet Európában). Sok országban ez a nap  farsang nyitánya. Mintha az élet folyamatos ünneplésről szólna – összeurópai szinten! A magyar ünnepekkel és ételekkel foglalkozunk részletesen: a húsos és a vegetáriánus ételekkel egyaránt.

2020. január 13. Egy internetes legenda szerint a sajtot egy szamaragoló arab véletlenül fedezte fel: a birkabőrből készült nyeregtáskába tejet töltött, amely a sivatagi utazáshoz szolgált szomjoltóként. A rázkódás hatására a tejből tejsavó és friss sajt lett. A sajt a mindennapi étkezéshez nagyon jó alapanyag: finom, tápláló és tárolható.

2020. január 20. A Cukorbetegek Budapesti Egyesületének a konferenciájára kaptunk meghívást. Az előadások témája a betegség megelőzése és a betegség következményeinek a csökkentése volt.

2020. január 27. A hagyományos magyar paraszti konyha világába kirándulunk Galkó Balázs segítségével, aki részleteket olvas fel Erdei Ferenc A nyárs c. néprajzi írásából.

2020. február 3. Egy fontos kérdést tisztázunk a műsor elején: mi a különbség a mártás és a szósz között? Kísérletet teszünk a mártások elméleti osztályozására, de hamarosan felhagyunk az elmélettel, és a hallgatókat érdeklő gyakorlat felé fordulunk.

2020.február 10. Magyar hagyomány a disznótoros. A paraszti étkezési kultúra elmaradhatatlan része volt a toroskáposzta. A kolbászt, a hurkát és a pecsenyét tájegységenként eltérő módon készítették. A műsorban a Viharsarok (Békés megye) receptjeit választottuk.

2020. február 17. Kolbász, hurka és fánkok. Juhász János mesterszakács a disznóvágás magyar hagyományairól mesél: hogyan kell kolbászt és hurkát készíteni, mit jelent az abáló lé, és hogyan hasznosíthatjuk a disznótoros után is.

2020. február 24. Tél vége felé még kevés a primőr, de a C vitaminban gazdag káposzták még kitartanak. Savanyú vagy édes, fehér vagy vörös? Bőségesen válogathatunk a receptekben! Magyar Elek Ínyesmester c. receptkönyvéből hallgathatunk meg részletet.

2020. március 2. Márciusi első adásban még téli leveseket főzünk. Megismerkedünk az alaplevek készítésével, amelyek a leveseken kívül főzelékekhez, pörköltökhöz is nagyon jól hasznosíthatók, és fagyasztva is tárolhatók, megkönnyítve egy későbbi főzés terheit.

2020. március 9. A március 15-ei ünnepség után grillezésre való idő lesz a kiskertben vagy erkélyen. Ha esik az eső, akkor a vállalkozóbb kedvű családtagjaink vagy barátaink esőkabátban is grillezhetnek, mert az eső ne áztatja el a sütnivalókat.

2020. március 16. Sokat vagyunk otthon mostanában, mert iskolai szünet van és nincs kiránduló idő. A gyerekeket ilyenkor is el kell foglalni valamivel, és nincs jobb családi szórakozás, mint a közös főzés.

2020. március 23. Pandémia! Bevásároltunk! Az üzletekben először a WC papír fogyott el, de már újra töltik a polcokat! Mit vásároltunk? Zöldséget, krumplit, húst, tésztát, almát és nassolni valókat. A járvány mellett a másik veszély az, hogy sokat eszünk és meghízunk!

2020. március 30. Részleges kijárási tilalom van, de már hetek óta otthon vagyunk. Arra is volt időnk, hogy bevásároljunk, még sokat is. A lencse a könnyű tárolhatóság miatt népszerű a tömeges felvásárlásban, ezért kezdjük el apasztani a készleteket.

2020. április 6. Húsvét lesz a hét végén, készülhetünk egész héten az ünnepre. Juhász János mesterszakács telefon ad recepteket a hallgatóinknak.

2020. április 13. Dr. Gáspár Lajos katonai és járványügyi szakorvos, szájsebész a vendégünk. Természetesen a kedvenc ételeiről kérdezzük elsőre.

2020. április 20. Dr. Gáspár Lajos katonai és járványügyi szakorvos, szájsebész a vendégünk. Olyan ételekről kérdezzük a Doktor urat, amelyet maga is el tud készíteni. A lecsó és a gulyás minden férfi tudományában fellelhető (?!).

2020. április 27. Önkéntes vagy kényszerű: karantén idején hajlamosak vagyunk egy kicsit lustálkodni és többet nassolni. Ügyeljünk a súlyunkra! Keveset, de finomat együnk, és sportoljunk, sétáljunk nagyokat nyújtózkodjunk, ameddig a takarónk ér!

2020. május 4. Vasárnap: május 3-án, , Anyák Napja volt. Az anyákra, nagymamákra, kismamákra és dédmamákra emlékezünk Bródy János Mama c. dalával. Könnyű ételeket fűzünk, hogy ne hízzunk el a bezártságban. Tornázzunk, olvassunk, internetezzünk, foglalkozzunk a családunkkal!

2020. május 11. Nyírségi ételeket ajánlunk hallgatóinknak. Máté Antal a Nyírségben született és második ciklusban polgármester Nyírbátorban. Nagymamája, édesanyja főztjét kóstolhatjuk meg a receptek alapján.

2020. május 18. Tea a Buckinghamban. A londoni Buckingham palota névadóját A. Dumas Három testőr c. regényéből ismerjük. Tőle kell visszaszerezni a francia királyné nyakékét Athosnak, Porthosnak, Aramisnak és D’Artagnannak. A járvány miatt a palota turistáknak nem látogatható, ezért egy korábbi teázásunkra emlékezve hívjuk meg hallgatóinkat egy kirándulásra.

2020. május 25. A magyarok a rock and roll első világhírű sztárját Little Richardot az Illés Együttes révén ismerték meg.

2020. június 1. Egész napos bulira főzünk. Múlik a járvány, kezdődik a nyár, szabadtéren is lehet családi, baráti ünnepséget, összejövetelt tartani. Egy egész napos rendezvényre 20-40 embernek főzni embert próbáló feladat még egy gyakorlott szakácsnak is.

2020. június 8. Rablóhús és zöldségek. Oldódnak a járványügyi korlátozások és kikívánkozunk a szabadba. Süthetünk rablóhúst grillen! Az örmény, grúz, arab, zsidó származással is dicsekvő húsétel orosz közvetítéssel érkezett meg a magyar konyhába, és lett a saslikból rablóhús.

2020. június 15. A grillezés a családi és baráti összejövetelek kellemes közös elfoglaltsága. A hagyományos sertés tarja pácolása után a halakat is megtanulhatjuk megsütni, anélkül, hogy szétesne a hallhús a grillen. Tóth Péter, aki nem csak a grillezés szakértője, hanem biztosítási szakember is.

2020. június 22. Iványi Miklós lelkész nagycsaládban született, 11 testvérével együtt ették édesanyjuk főztjét. A szabolcsi töltöttkáposzta ma is a kedvenc ételéi közé tartozik. A XIX. kerületben végzi lelkészi tevékenységét. Egyházközségében a közös étkezés a Méltóság Napján hozzátartozik a liturgiához.

2020. június 29. Szegedre kirándulunk a járvány első szakaszának lezárulta után. Mielőtt elindulunk a valóságban is érdemes körülnézni az interneten, hogy mi van már nyitva és mi van még zárva a lehetőségek közül.

2020. július 6. Vegetáriánus ételeket főzünk, mert annak van a szezonja. Lévai Margit a műsor vendége, aki a zöldséges lasagne és töltött padlizsán receptjét osztja meg a hallgatókkal.

2020. július 13. A múlt heti vegetáriánus ételek után a húskedvelőknek szólnak a receptek. Lévai Margit a vendégünk, aki olasz húsgombócokkal és zacskóban sült szűzpecsenyével érkezett a stúdióba.

2020. július 20. A nyár közepe a befőzés legfontosabb időszaka. Az őszre-télre való tárolásnak a hagyományos befőzési módszere mellett a mélyhűtőben fagyasztás módszere már általánossá vált a háztartásokban is.

2020. augusztus 17. Augusztus 20-án egy négy napos hétvége következik: csütörtök-péntek-szombat-vasárnap. Aki otthon tölti a négy napot, annak is van lehetősége piknikezni, vagyis 2-3 étkezést a szabadban elkölteni a családdal és/vagy a barátokkal.

2020. augusztus 24. A Wekerle lakótelepre megyünk kirándulni a Budaörsi Olvasókör tagjaival. Idegenvezetőnk Szunyogh Szabolcs író.

2020. augusztus 31. Kertből az asztalra. Bálint gazda: Magaságy - a mini édenkert c. könyvét idézzük annak érdekében, hogy a legkisebb erkélyen is termelhessünk fűszernövényeket.

2020. szeptember 7. Elhatároztuk, hogy az Eötvös gimnázium 4/b osztálya 60. születésnapunktól kezdve 60 évesek maradunk. Ezért ebben az évben ünnepeljük a 9. hatvanadik születésnapot. Ennek a közös születésnapnak, az elkészült ételeknek állít emléket a műsor.

2020. szeptember 14. Budaörsi kertünkben egy hatalmas körtefa termi a sok-sok világító sárga színű, mézédes körtét. Ennek kapcsán már megtanultunk körtét „főzni” sokféle módon. Kezdjük egy előétellel, folytassuk körte levesekkel. Kérdés, hogy főételt főzhetünk-e körtéből?

2020. szeptember 21. Beköszöntött az indián nyár, a vénasszonyok nyara. A halak és vadak időszaka következik. Juhász János mesterszakács mondja el recept ajánlatait hallgatóinknak.

2020. október 5. A Heti Betevő Egyesület 2013 óta főz a rászorultaknak az ország több városában. A műsorban a Budaörsi Önkéntesek részlegével ismerkedhetünk meg: hogyan gyűjtik a támogatóktól a pénzt, milyen receptek alapján dolgoznak a szakácsok négy hetente vasárnap, kik az önkéntes segítők a munkában?

2020. október 12. A jégkirálynő címmel írta újabb regényét Anthony Capella, amelyet nevezhetünk a fagylalt diadalútjának is. A XVII. sz. végétől Firenzéből elindult egy fiatalember Párizsba, hogy a cukrászmesterétől ellesett módszerrel jégrémet készítsen Lajos királynak és udvara számára.

2020. október 19. Cukorbetegeknek főzünk mai műsorunkban. Füzesi Brigittát, a CEOSZ – Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége - vezetőjét arról kérdeztük, hogy milyen célokat követ a civil szervezet? A napokban ért véget az általuk meghirdetett receptverseny, amelynek a végeredményéről is beszámolunk.

2020. október 26. Olvassunk és Főzzünk! elnevezéssel egy 500 adag elkészítésére alkalmas konyhát és vendéglátóhelyet fejez be az Oltalom Karitatív Egyesület és Budaörsi Olvasókör. 2020 júliusa óta már 6,1 millió Ft-ot gyűjtöttek össze adományokból. Ezzel a műsorral is megköszönik a támogatóknak az önzetlenségüket. A köszönetet művészek tolmácsolják mesteri eszközeikkel: Gerendás Péter, Koncz Zsuzsa, Spiró György, Turczi István. A projekt előrehaladásáról az adományozóknak Iványi Gábor és Tóth Zoltán is beszámol. A műsorvezető Iványi Miklós volt.

2020. november 2. „Reggelizz, mint egy király!” „Csak egy kávé és rohanok!” E két véglet között vannak normális átmenetek is. Sorba vesszük a reggelik lehetséges elemeit.

2020. november 9. Márton libái. Mártont, aki jó ember volt, püspökké akarták avatni a hívei. Ő azonban a libaólban bújt el szerénységből. A libák azonban nagy gágogással jelet adtak a keresőknek, így elárulták Márton búvóhelyét. Legalábbis az egyik legenda szerint ezért lett november 11-e Márton napja és az étele a liba.

2020. november 16. Bécsi konyha. Európa eszik címmel jelent meg az uniós csatlakozásunk alkalmából egy receptgyűjtemény, amely a korabeli 24 tagállamból tartalmaz étel készítési módokat. Juhani Nagy János a kötet szerkesztője, és a Szabad Föld Kiadó gondozásában jelent meg a kiadvány.

2020. november 23. Virtuális utazásra megyünk Belgiumba. Van egy vicc, amely szerint belgák nincsenek csak flamandok és vallonok, de ez egy pesti vicc, amelynek a valóságalapját azonban a Belgiumban megépített autópályák feliratai megerősítenek. A flamandok és vallonok regionálisan különféle módon főznek, és ezt kiolvashatjuk a receptúrákból is.

2020. november 30. A karácsonyi előkészületeket november 30-án már meg kell kezdeni. A kormányzati döntések alapján még a családi összejövetelek is korlátozva lesznek. Ezért készüljünk fel arra, hogy ételeket ajándékozzunk – karácsony előtt – a szeretteinknek, mert kevés lehetőség lesz a személyes találkozásra. Mit főzzünk ajándékként a távollevő családtagjainknak?

2020. december 7. Közeleg a karácsony, azonban addig még vannak hétköznapok is. Az ünnepi főzések előtti közötti két hétben is kell főzni. Betti háziasszony, aki rendszeresen főz. Nagymamájától és szakácskönyvből tanult meg ételt készíteni a családjának.

2020. december 17. Wolf Katival töltünk egy órát. Hallgatjuk a dalait és közben főzünk az édesapjával, Wolf Péterrel.

2020. december 21. A karácsonyt szűkebb körben ünnepelhetjük a járvány miatt, de a finom ételekről nem kell lemondanunk. Lévay Margit a vendégünk.

2020. december 28. Dankó utcában főzünk szilveszterre. A hajléktalanoknak, betegnek, szegény gyerekeknek főzünk 400 adag ételt Budapesten, a VIII. ker Dankó utcában. Szakácsunk Lakatos Ibolya, aki 400 adag ételt főz egy ebédre a rászorultaknak.

Kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kívánok minden vendégünknek és a hallgatóknak:

Kiss Katalin szerkesztő-műsorvezető

Szólj hozzá!

Címkék: Budaörs Rádió Bézs 2020 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr7016357360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása