2020.11.19.
16:08

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Ellenzék! Gyertek ki a parlamentből!

Ellenzék! Gyertek ki a parlamentből!

A jelenlegi (Orbán) kormány elszánta magát, hogy megvétózza az Európai Unió 7 éves költségvetését és a járvány miatt kiosztásra kerülő tagállami támogatásokat és hiteleket.

Az uniós támogatások nélkül a magyar gazdaság súlyos válságba kerül, miközben elvesztettük a régióban a vezető helyünket.

Társadalmunk kettészakadása egyre mélyebb. A NER-ben és a járványban az elszegényedő középosztály és a reménytelenségbe taszított szegények a legnagyobb kárvallottak.

Az unió ellen emelt vétó a magyar gazdasági és politikai rendszer elleni legagresszívebb lépés, amelyre készül a jelenlegi (Orbán) kormány.

Miért nem tart a jelenlegi kormány nemzeti konzultációt az uniós vétó bejelentéséről? Azért nem, mert a „nemzeti konzultáció” egy politikai intézmény, amelynek nincs alaptörvényi alapja, pusztán a kormány napi akaratán múlik, hogy tartanak-e ilyet vagy sem.

Miért nem tart a jelenlegi kormány országos népszavazást a vétóról? Azért, mert biztos politikai vereséget szenvednének a népszavazáson – és ezt ők is tudják.

Miért nem lép fel a parlamenti és a civil ellenzék határozottan a vétó ellen? Erre már a józan ész nem adhat választ, midőn a 90 napos felhatalmazása a kormánynak és a borsodi 6-os választókerület ügye sem magyarázható meg a kulturált közbeszéd alapján.

2018 tavaszán a civil szervezetek egy része már kezdeményezte az ellenzéki pártoknál, hogy az országgyűlési választások után ne vegyék fel az parlamenti képviselői megbízatást. A pártvezetőknél ez süket fülekre talált, úgy tettek, mintha nem is hallották volna a javaslatot. (Ezt a kezdeményezést folytatja most Barabás János és Lendvai Ildikó.) A választás után (ismét kétharmados parlamenti többség a Fidesznek az ellenzéki együttműködés hiányában!) az ellenzéki győztesek „becsekkeltek” a parlamenti helyekre, és összefogás nélkül minden ellenzéki párt önállóan indított listát az európai parlamenti választáson. Meg is lett az eredménye: katasztrofális vereség az Európai Parlament magyar tagjainak a megválasztásán. 2019. tavaszára valamit talán megtanultak az ellenzéki pártok: Budapesten előválasztást rendeztek és vidéki nagyobb városokban a részleges összefogás fontos eredményeket hozott az önkormányzati választásokon. Talán 2022-re az ellenzéki pártok megtanulják az „előválasztás és közös lista” leckéjét?!

De mit csinálnak a parlamenti ellenzéki pártok jelenleg az országgyűlésben? Dolgozgatnak, minden eredmény nélkül: nem képesek a megakadályozni a Fidesz kétharmad hengerét, nem tudják a közvéleményt tematizálni, nem tudják szavazótáborukat csak egymás rovására növelni. A parlamenti jelenlétük minden nappal megerősíti a Fidesz hatalmát és a nyugat-európai közvéleménnyel elhiteti, hogy Magyarországon mégis van demokrácia.

Az országgyűlési képviselői megbízatás politikai és anyagi előnyökkel is. Ennek ellenére: bojkottra fel! A parlament tevékenységének a bojkottálása azt jelenti, hogy a plenáris üléseken nem kell részt venni és nem kell szavazni. Azonban a képviselő megbízatásokat meg kell tartani, nem szabad lemondani a mandátumról; a választókerületekben kell kampányolni.

Eljött az idő! Az ellenzéki pártok álljanak a választóik mellé! Gyertek ki a parlamentből és úgy készüljetek a 2022. évi választásra: előválasztás és közös lista!

Szólj hozzá!

Címkék: jóállam Tóth Zoltán Alkotmány Alaptörvény 2020 Magyarország 2022 országgyűlési választás

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr3516291384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása