2020.11.19.
15:48

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Civil Rádió: Mi az a jogállam?

2020-11-23 20 óra Civil Rádió. Alkotmánybíró volt és akadémikus mai is Dr. Vörös Imre jogász. A Civil Rádió Olvasókörének vendége érthető módon beszél a jogállamiságról, amely jelenleg a vita középpontjában áll az Európai Unió 25 tagországával: kontra Orbán  és Kaczynski.

A jogtudományban vannak viták jogállam fogalmáról. Vörös Imre korrektül ismerteti a vita lényegét, és bemutatja annak két elméleti alapját: a kereszténység eredeti gondolatait és a francia felvilágosodás eszmeiségét. A jogállamiság jelenlegi tagadói (Orbán és Katzinszky) visszaélnek a jogalkotás lehetőségével és a jogalkalmazás gumiszabályaival.

A jogtudós bemutatja a korábbi magyar alkotmánybíróság eredményeit a jogállamiság védelmében. Világos magyarázatát kapjuk az elfogadásra váró uniós rendeletnek, amely a jogállamiságot szankciókkal védi a diktatúrákkal szemben.

Végezetül friss magyar példákat kapunk a jelenlegi magyar kormány alaptörvény ellenes rendeletéről, amely megengedi fegyveresen grasszálni a TEK alkalmazottait este 20 és reggel 05 óra között az elnéptelenedett utcákon…

Szólj hozzá!

Címkék: demokrácia jóállam Civil Rádió Alkotmány Alaptörvény olvasókör Budaörsi Olvasókör 2020 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr4116291360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása