2020.04.21.
18:48

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Miért kell módosítani az érettségi megszokott rendjét?

Érettségi a csúcson

Véletlenül került elém az interneten a Bableves c. rövidfilm. Rászántam azt a negyedórát, hogy megtudjam, amit már úgyis tudok, hogy a nagyszülők és az unokák kapcsolata nem probléma mentes. Az unoka/unokák nem akkor éhesek, amikor a nagyszülők, nem azt szeretik enni, amit a nagyszülők, és az unokák rendkívül utálják, ha a feledékeny nagyszülők ugyanazt a – csak számukra emlékezetes  - történetet mesélik el gyermekkori élményként, amit az unokák már sokszor hallottak. De - a film szerint - minden jó, ha a vége jó, és akkor a bableves is jó lesz a végére.

Az unokánk/unokáink sokszor mesélik majd a saját unokáiknak a 2020. évi érettségi emlékezetes eseményeit. Év elején még minden rendben volt, már két hónapja tudni lehetett az érettségi szabályait. Azután jött a vírus és az állami oktatási főkolompos, aki minden nap mást kolompolt arról, hogy lesz-e érettségi, és ha igen, akkor miért nem. Mivel iskolába sem kellett járni, ezért a digitális tartalmakra fogékony fiatalok végképp ráragadtak az internetre. Ahogy az lenni szokott a tanulás rovására ment a sok találgatás: lesz – nem lesz; mikor lesz és mikor nem lesz; írásbeli vagy szóbeli; vírus teszttel vagy anélkül; tanárokkal vagy anélkül; gumikesztyűben és/vagy álarcban; stb.

A kormányzat nem tagadta meg saját korábbi munkamódszerét: mindenki azt beszél, amit akar, egyszer csak jön a nagy megmondó és jól megmondja. Sikerült is bejelenteni, hogy a járvány csúcs május 3-án lesz, de közben - elszabadult hajóágyúként - elhangzott egy másik bejelentés, hogy a május 4-én kezdődik az írásbeli érettségi. Még az érettségivel nem rendelkező szülők és nagyszülők és megütődtek azon, hogy vasárnap lesz járvány terjedésének a csúcspontja, ekkor lesz a legtöbb megbetegedés és a legtöbb halott, és hétfőn már érettségi címén utaztatják és osztálytermekbe terelik a több tízezer fiatalt, és több ezer tanerőt, amelyet eddig tiltottak. Tekintettel arra, hogy a nagy megmondó nem látott semmilyen ellentmondást a május 3-ai járvány csúcs és a május 4-ei érettségi kezdet között. Ezért a dolgok kezdtek helyrezökkenni: a járvány csúcs befejeződik vasárnap 24,00 órakor. A kormány élve a rendeleti kormányzás felhatalmazásával, elrendeli, hogy a járvány hétfőn reggel 8,00 órakor véget ér. Az érettségi pedig hétfőn 9,00 órakor veszi kezdetét. Így semmi akadálya annak, hogy az érettségizők (diákok és tanárok) járványmentes körülmények között tehessék le az érettségi vizsgákat. Innét kezdve nem szükséges tesztelni sem és az üresített kórházi ágyakat sem kell újra feltölteni, mert mindenki egészséges lesz.

És ha így lesz, akkor miért kell módosítani az érettségi megszokott rendjét?

Szólj hozzá!

Címkék: vírus vészhelyzet jóállam 2020 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr5315629286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása