2020.04.01.
16:26

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Szociális és humanitárius katasztrófa fenyeget

A Társadalmi Kerekasztalba tömörült civil szervezetek állásfoglalása a koronavírus-válsággal szembeni védekezésről

 

Szociális és humanitárius katasztrófa fenyeget

 

Tisztelt Döntéshozók!

 

Már ma látható, hogy a koronavírus okozta válság nemcsak egészségügyi válsághelyzetet, hanem elhúzódó gazdasági és szociális krízist is okoz. Drámai mértékben nőhet a munkanélküliség, az egzisztenciális bizonytalanság, a társadalmi feszültség. Ebben a helyzetben szó szerint élet-halál kérdésekről dönt a kormány!

A békeidőben is szenvedők hangja rajtunk keresztül szól hozzátok: félreverjük a harangokat!

A legszegényebb családok tömegei fognak éhezni, ha nincs azonnali önkormányzati feladatellátás, államigarancia-, és felelősségvállalás.

A nyomorban élő családokban másokénál sokkal több a krónikus beteg, mind a gyerekek, mind a felnőttek körében. Ha a vírus a zárt közösségekbe betör, felfoghatatlan mértékű emberi szenvedést és pusztítást fog okozni.

A kijárási tilalomból adódó tehetetlenség és nyomor, az éhezés, a családtagok elvesztése külön-külön is égbekiáltó szenvedés, de együtt robbanásveszélyes!

Minden magyar állampolgár nyugalmáért és tisztességéért tegyen azonnali intézkedéseket a kormány a rászoruló családok biztonságos járványügyi védekezésére: tájékoztassa a legalapvetőbb higiénés teendőkről, lássa el őket a hiányzó élelmiszerekkel, biztonságos folyóvízzel, megfelelő tisztítószerekkel és védőfelszerelésekkel.

Kérjük, tegyék ingyenessé az internetet, biztosítsák a megfelelő eszközöket, hogy a távoktatásnak esélye legyen a szegény településeken is!

Az állam akadályozza meg, hogy a kistelepülési önkormányzatok bezárjanak, illetve bármilyen alapon különbséget tegyenek a szegények között!

Ezek a tűzoltás eszközei.

Mivel elhúzódó lesz a válság, olyan kezelésmódot kell találni, amely teljeskörűen képes szociális nyugalmat teremteni. Ez pedig egy veszélyhelyzeti alapjövedelem bevezetése vagy a szociális juttatások jelentős emelése.

Végül: teljes körű összefogást várunk el a felelős kormánytól, minden állami intézménytől, párttól, civil szervezettől és önkormányzattól, ahogy a társadalom jóérzésű önszerveződései erre már példát mutatnak, többek között az élelmiszer-adományok, a maszkkészítés, az idősgondozás területén.

Elengedhetetlenül fontosnak tartjuk a társadalom összetartó, egészséges működésének erősítését, hiszen ez az egyik legfontosabb feltétele annak, hogy Magyarország kevesebb áldozattal élje túl a válságot.

Budapest, 2020. 03. 30.

komment

Címkék: vészhelyzet MEASZ 2020 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr8315581162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása