2019.05.12.
14:31

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Mit olvastunk? Geothe-t!

 

J. W. Geothe: Az ifjú Werther szenvedései[i]

Nehezen szántam rá magam ismét Az ifjú Werther szenvedései-re. Elsőre harminc valahány évesen olvastam, valószínűleg életkorilag a legrosszabb időpontban. Az ember a harmincas éveiben a szerelemnek a lelki oldalával már kevésbé törődik, sokkal inkább a testi oldal a vonzó, továbbá a lelkét a családalapítás anyagi gondjai (lakás, autó, nyaralás, gyerekcsinálás vagy sem?)  foglalkoztatják.

Közelebb a 7. mint a 6. x-hez, azonban a lelkem ismét Werther felé fordult. A „nagy” romantikus szerelmes regény (elbeszélés, esszé, pszichodráma?) új oldaláról mutatkozott be nekem. Az életesemények sodró ereje, a szabad asszociációk világa, a felszabadult érzelmek, a gátat törő indulatok rendszerint megtörnek a társadalmi korlátokon, a megkövesedett kapcsolati szabályokon, a pénz hatalmán és mások irigységén. Ajánlom minden szerelemre vágyó fiatalnak (és ki nem az?) -  lányoknak 14, fiúk 16 év körül – olvassák el Werther szenvedéseit, hogy megtanulják előre: nem szenvedni, hanem szeretni kell. Akinek nincs ideje arra, hogy ezt a karcsú könyvet elolvassa, annak ajánlom hallgassa meg Chris Rea - Zorán dalát: Kell ott fenn egy ország[ii].

 


[i] http://mek.oszk.hu/00300/00390/00390.pdf (Fordította Szabó Lőrinc)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr9614821980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása