2018.02.11.
20:03

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Kinek a jelöltje vagyok?

Sok-sok választópolgár kérdezi tőlem az utcán, a piacon, rendezvényeken, hogy „kinek a jelöltje” vagyok?

Sokan azonnal megértik, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) jelölt engem, és a jelöltségemet támogatja az MSZP, a Párbeszéd, Karácsony Gergely miniszterelnök és a Szolidaritás.

Azonban magyarázatra szorulhat a „jelölt” és a „támogat” kifejezés.

A választáson az indulhat (az kerül fel a szavazólapra), akit legalább 500 választópolgár az aláírásával ajánl. A választópolgárok bármely párthoz tartozhatnak, lehetnek civil szervezetek tagjai, vagy bárki, akinek szimpatikus vagyok.

Jogilag egy pártnak azonban csak az lehet a jelöltje, akit egy párt írásban a jelöltjének nyilvánít. A pártnak ez az írásos nyilatkozata olvasható minden ajánlóíven, amelyekre gyűjtik az aláírásokat. Hogy a jogi nyelvezetet tovább csűrjék-csavarják a jogászok a pártot nem pártnak nevezik a választási törvényben, hanem „jelölő szervezetnek”.

A „támogat” kifejezés jogilag azt jelenti, hogy egy párt által „jelölt” képviselőt, jelen esetben engem, más pártok, civil szervezetek és szimpatizánsok is támogatnak két féle módon is:

1. akik a kampányban mellettem állnak, dolgoznak, szerveznek, szórólapoznak, interneteznek, részt vesznek a lakossági fórumokon, stb,

2. mindenki, aki a szavazólapon rám szavaz (X) 2018. április 8-án.

A jelölt egy jogi, a „támogat” egy politikai szakkifejezés, amelynek a tartalma eltér egymástól. A támogatás azt jelenti, hogy szűkebb csoport (párt) által javasolt személyt egy tágabb társadalmi csoport is elfogadhatónak tart a maga számára is. Hasonlatként a család állítható: a szűkebb család az anya, apa és gyerekek, de nagyobb családban a szülők testvérei és unkatestvérei is beletartoznak, sőt a szülők szülei és nagyszülei is támogatják a szűk család tagjait céljaik elérésében.

A választási törvényekben való tájékozatlanság, továbbá a politikai rosszindulat összekeveri a jogi és a politikai fogalmakat. A jelöltet támogató pártokat hamisaknak tekinti, vagy csalásnak nyilvánítja a jelképeik kinyomtatását a kampány szórólapján.

A tiszta beszéd esetemben a következő:

 

  1. A Demokratikus Koalíció (DK) jelöltje vagyok. Ha összegyűjtök legalább 500 érvényes választópolgári aláírást, akkor a szavazólapon ez szerepel: Dr. Tóth Zoltán Demokratikus Koalíció.

  2. A kampányban támogat az MSZP, Karácsony Gergely miniszterelnök jelölt, a Szolidaritás és a Párbeszéd pártja, civil szervezetek és állampolgárok csoportjai.

 Tiszta vizet a pohárba és fejekbe!

BÉKESSÉG ÉS FEJLŐDÉS!

 Dr. Tóth Zoltán, Pest m. 2. sz. vk.

 

komment

Címkék: kampány választás demokrácia MSZP Budaörs Demokratikus Koalíció Országgyűlési választás 2018 2018 Magyarország Képviselőjelölt:Tóth Zoltán

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr3713656950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása